ΘΕΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΟΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ιδιαίτερα ελπιδοφόρα εξέλιξη για τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για επίλυση του προβλήματος, που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες τις δύο χώρες, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.  Επιπρόσθετα, το ΔΣ του ΟΠΕΚ επισημαίνει σχετικά τα εξής:

 

  1. Η λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγουν οι δύο πλευρές, όπως όλες οι πιθανές λύσεις σε ζητήματα διακρατικών σχέσεων, είναι μια λύση συμβιβασμού. Ανεξαρτήτως του μεγέθους του οποιουδήποτε προβλήματος, λύσεις «απόλυτης δικαίωσης» της μιας πλευράς επιτυγχάνονται μόνο με αιματηρούς πολέμους.

 

  1. Η λύση που προδιαγράφεται στο θέμα του ονόματος του κράτους των Σκοπίων («Βόρεια Μακεδονία») είναι στην ουσία της η ίδια με αυτήν που απέρριψε η Αθήνα το 1992, όπως περιλαμβανόταν στο «πακέτο Πινέιρο» («Νέα Μακεδονία»). Μετά από μια διαδρομή σχεδόν 30 χρόνων, το αποτέλεσμα ήταν να αναγνωριστεί το κράτος των Σκοπίων  από την πλειονότητα των κρατών-μελών του ΟΗΕ με την ονομασία που το ίδιο επιθυμούσε (ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»), και η Ελλάδα να χάσει σημαντικά διεθνή ερείσματα.

 

  1. Τα δεδομένα άλλαξαν όταν μια νέα πλειοψηφία σχημάτισε κυβέρνηση στα Σκόπια. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Ζάεφ ανέτρεψε την αδιέξοδη πολιτική Γκρούεφσκι. Ο σκοπιανός Υπουργός εξωτερικών Ν. Δημητρόφ εξήγησε την αλλαγή: «Ψάχναμε απαντήσεις σε λάθος αιώνα, στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, και όχι στο σήμερα». Η πολιτική των Σκοπίων άλλαξε γιατί ο Ζάεφ έπεισε την πλειονότητα του λαού του ότι του αξίζει ένα καλύτερο αύριο.

 

  1. Τα βασικά στοιχεία μιας συμβιβαστικής λύσης (σύνθετη ονομασία καθολικής χρήσης, μετατροπή της διμερούς συμφωνία σε διεθνής με την σφραγίδα του ΟΗΕ, ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο σύνταγμα), φαίνεται να ικανοποιούν τα δύο μέρη και αυτός είναι ο μόνος δρόμος  για να φτάσει σε αίσιο τέλος η διαπραγμάτευση. Από αυτήν την εξέλιξη οι δύο λαοί θα βγουν κερδισμένοι. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στον δρόμο της κανονικότητας στη βαλκανική της πολιτική, ενώ τα Σκόπια θα μπορούν να προσδοκούν ένταξη στην Ε.Ε..

 

  1. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ σημειώνει τη μεγάλη σημασία μιας συμφωνίας για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. – στην περιοχή και ευρύτερα. Η ΕΕ προσφέρει κίνητρα και ευκαιρίες. Είναι ευθύνη της κάθε ηγεσίας να κάνει τις ευκαιρίες πραγματικότητα, ή να παραμείνει στο περιθώριο, προσκολλημένη στη ρητορεία της σύγκρουσης και της διαίρεσης. Οι λαοί πείθονται να ακολουθήσουν μια διαφορετική πολιτική. Οι πλειοψηφίες κτίζονται όταν υπάρχει πολιτική βούληση και πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν μια νέα εποχή.

 

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s