ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων: Οι λύσεις στα προβλήματα επιτυγχάνονται όταν πρυτανεύει η ηγετική συμπεριφορά, η αποφασιστικότητα, και ο ορθολογισμός

Η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στα Σκόπια προδιαγράφει πολλές δυνατότητες συνεργασίας και ανάπτυξης, και για τις δύο χώρες. Ένα πρόβλημα δεκαετιών έφτασε στη λύση του, κάτω από την αιγίδα των Η.Ε. και με την καθοριστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι από τη συμφωνία αυτή μόνο θετικά μπορούν να προκύψουν για την περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Πρωθυπουργοί και οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών απέδειξαν ότι για την επίτευξη λύσεων προϋποτίθεται η ύπαρξη ανοιχτού πνεύματος, τόλμης και αποφασιστικότητας, ορθολογισμού, και αντίστασης στον πειρασμό του λαϊκισμού. Η συμφωνία αποτελεί σημαντική εξέλιξη και για τον λόγο ότι οι ηγέτες των δύο χωρών δεν λύγησαν μπροστά στον λαϊκισμό και τον παροξυσμό, παρά το γεγονός ότι αυτά κυριάρχησαν στον χώρο της αντιπολίτευσης των δύο χωρών.

Η υπογραφή της συμφωνίας συνέπεσε με τη δημοσιοποίηση της τελευταίας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Unficyp. Ο κ. Γκουτέρες, αξιοποίησε αυτήν την ευκαιρία για να καλέσει τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να επιδείξουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά ηγεσίας:

  1. Καλεί τους δύο ηγέτες να επιδείξουν επιτέλους τόλμη, αποφασιστικότητα και επαρκή βούληση, αφού προηγουμένως πουν καθαρά τι ακριβώς θέλουν («οι ηγέτες θα χρειαστεί να επανέλθουν στην αίσθηση του επείγοντος, να αντιμετωπίσουν τη διάβρωση της εμπιστοσύνης, και να δώσουν ισχυρές και αδιαμφισβήτητες ενδείξεις πολιτικής βούλησης»).
  2. Προαναγγέλλει την εκ μέρους ειδικού απεσταλμένου του σύντομη έναρξη διαδικασίας διερεύνησης των προθέσεων των δύο ηγετών, κατά τρόπο πιο επιτακτικό σε σχέση με το παρελθόν. Ο ΓΓ ουσιαστικά προαναγγέλλει ότι ναι μεν δεν θα πιέσει επί της ουσίας καμιά πλευρά, αλλά ότι δεν είναι διατεθειμένος επί της διαδικασίας να αποδεχτεί τακτικισμούς, «ήξεις αφήξεις», παρελκυστικές και ανειλικρινείς πρακτικές.
  3. Δεν καλύπτει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο θέμα του Πλαισίου, αφού αναφέρεται σε έγγραφο της 30ης Ιουνίου – όπως ο κ. Ακιντζί – και όχι σε «έγγραφο της 4ης Ιουλίου», όπως ο Ελληνοκύπριος ηγέτης. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «το Πλαίσιο περιελάμβανε στοιχεία σχετικά με το εδαφικό, την πολιτική ισότητα, το περιουσιακό, την ισότιμη μεταχείριση, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις» (και όχι, φυσικά, μόνο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις).
  4. Ζητά από τους δύο ηγέτες να εγκαταλείψουν την τακτική της ασάφειας στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, και να λάβουν μέτρα ώστε, σε περίπτωση νέων συνομιλιών, οι πολίτες να ενημερώνονται ολοκληρωμένα για το πλαίσιο του διαλόγου και για τα ουσιώδη ζητήματα.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο σύντομα θα υποχρεωθούν να απαντήσουν τελεσίδικα στο δίλημμα: Θα μετατρέψουν τη Λευκωσία σε νέες Πρέσπες, ή θα παραμείνουν στην ασφάλεια του λαϊκισμού, όπως η αντιπολίτευση σε Ελλάδα και Σκόπια; Θα συμπεριφερθούν ως ιστορικοί ηγέτες, ή θα παραμείνουν απλώς οι επικεφαλής δύο κοινοτήτων;

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s