Ανακοίνωση ΔΣ ΟΠΕΚ

30 Αυγούστου 2018

Ο Σεπτέμβριος παράθυρο ευκαιρίας για πρωτοβουλία προς  ένα νέο Ελσίνκι

Οι νέες συνθήκες επιτρέπουν διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό

 

Η Κύπρος θα βρίσκεται κατά τον μήνα Σεπτέμβριο μπροστά σε καθοριστικό σταυροδρόμι στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο θα εξελιχθεί η ύστατη προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων δημιουργεί ρεαλιστικές δυνατότητες για να αρθεί το παρατεταμένο αδιέξοδο. Η απλή παρακολούθηση των εξελίξεων ενισχύει μόνον τις δυνάμεις της στασιμότητας. Αντίθετα, η ενεργητική διπλωματία ενισχύει τις δυνάμεις της προόδου και της ειρήνης. Πάντα με στόχο την κατάληξη σε στρατηγική συμφωνία λύσης, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η αρνητική τροπή στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και η επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη για επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνοντα πολιτικά, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα. Οι κινήσεις εντός Ε.Ε., πρωτίστως από την πλευρά της Γερμανίας, για χρηματοδοτική στήριξη του οικονομικού συστήματος και του επενδυτικού περιβάλλοντος της Τουρκίας είναι σημαντικές και δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ίδιο και η επικείμενη συνάντηση κορυφής Μέρκελ-Ερντογάν.

Τo ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής μιας εξέλιξης στις ευρωτουρκικές σχέσεις που θα της επιτρέψει να κεφαλαιοποιήσει  άμεσα τις συγκυρίες, προς όφελος της επίλυσης του Κυπριακού και την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή. Παράλληλα, έχει την ευκαιρία να συμβάλει στη μοναδική βιώσιμη επιλογή για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής, η οποία θα δημιουργεί μακροπρόθεσμες συνθήκες ασφάλειας και για την Κύπρο: την πρόσδεση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρούσα δυνατότητα επαναπροσέγγισης Άγκυρας-Βρυξελλών ανοίγει μιαν προοπτική ενόψει της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη. Αυτό σημαίνει ανάληψη μιας πρωτοβουλίας της Λευκωσίας, που να απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στις Κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να αξιοποιεί παράγοντες που σχετίζονται με την ενίσχυση της ευρωτουρκικής συνεργασίας, με αντάλλαγμα οριστικές ρυθμίσεις και δεσμεύσεις στα ζητήματα ασφάλειας, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.

Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ η διασύνδεση της ευρωτουρκικής σχέσης με το κυπριακό δημιουργεί τις πιο κατάλληλες προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν οι ισορροπίες που θα επιτρέψουν τη θετική κατάληξη των συνομιλιών. Για να γίνει αυτό, η ευρωτουρκική σχέση χρειάζεται να αποκτήσει ένα μομέντουμ. Κάτι για το οποίο η Κύπρος χρειάζεται να έχει σχέδιο και συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Αυτή είναι η πολιτική που άσκησε ο Γιάννος Κρανιδιώτης και οδήγησε στην ένταξη, αυτή είναι η πολιτική που μπορεί, στις παρούσες συνθήκες, να οδηγήσει σε λύση του κυπριακού, με την ΕΕ να συνιστά τον καταλύτη της.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s