Ανακοινωση ΔΣ ΟΠΕΚ. Ανησυχητικες για την ποιοτητα της δημοκρατιας μας οι ενεργειες ελεγχου των ΜΜΕ απο την Κυβερνηση

13 Σεπτεμβρίου 2018

Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υποχώρησε τελικά από την πρόθεσή της  για νέες προσλήψεις στο Προεδρικό, δημοσιογράφων ή προσώπων που έχουν στενή συγγένεια με δημοσιογράφους, αποτελεί μια θετική εξέλιξη, αποτέλεσμα της αντίδρασης των ίδιων των πολιτών, κυρίως μέσω των ΜΚΔ. Η αρχική πρόθεση  αποτελούσε το αποκορύφωμα μιας σειράς από άλλες πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων, οι οποίες συνολικά δείχνουν προς την κατεύθυνση της πρόσδεσης της τέταρτης εξουσίας στην πρώτη.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει έντονη διαφωνία και ανησυχία για τέτοιες πρακτικές. Εδώ και τρεις αιώνες, από την εποχή του Διαφωτισμού και του Μοντεσκιέ, η ανθρωπότητα έχει στα χέρια της ένα σαφές μέτρο για να κρίνει το βάθος της Δημοκρατίας σε ένα κράτος, τον βαθμό ουσιαστικής ελευθερίας των πολιτών. Αυτό είναι το μέτρο της διάκρισης των εξουσιών. Ο βαθμός ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας επί των άλλων εξουσιών λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα: Περισσότερος έλεγχος ισούται με λιγότερη Δημοκρατία.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί όλους να συναισθανθούν το μέγεθος της ζημιάς που προκαλείται, άμεσα και μακροπρόθεσμα. Καλεί ειδικότερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκαταλείψει οριστικά αυτές τις πρακτικές. Η προσπάθεια για έλεγχο της πληροφόρησης αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη φόβου και αμηχανίας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας καλά ενημερωμένης κοινής γνώμης. Προκαλεί δε ανησυχητικές υποψίες – ελπίζουμε αβάσιμες – ότι κίνητρο είναι ο «προληπτικός» έλεγχος των πιθανών αντιδράσεων της κοινωνίας. Αντιδράσεων οι οποίες μπορεί να διογκωθούν τόσο από τις  αλλεπάλληλες κρίσεις και αποτυχίες σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, όσο και από το ενδεχόμενο μιας επερχόμενης κρίσης στο Κυπριακό – λόγω και του ενδεχομένου ο ΓΓ του ΟΗΕ να μιλήσει για τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα για το παρατεταμένο αδιέξοδο.

Φαινόμενα επιβολής της εκτελεστικής εξουσίας επί των ΜΜΕ παρουσιάζονται και σε πολύ μικρό αριθμό κρατών-μελών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε όλες τις χώρες, και μελετά ζητήματα που συνδέονται με τον σεβασμό στους κανόνες της πολυφωνίας και του κράτους-δικαίου. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η Επιτροπή έχει παρέμβει επιτιμητικά προς τα κράτη με προβλήματα στην ανεξαρτησία των ΜΜΕ, τα οποία είχαν και έχουν σοβαρό κόστος από αυτήν την παρέμβαση. Η Κύπρος δεν πρέπει να αφεθεί να γίνει μέλος της μικρής ομάδας κρατών της Ε.Ε. με προβληματικούς δείκτες Δημοκρατίας.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί κάθε φορέα που συμμετέχει στη διαμόρφωση των κανόνων της πολυφωνίας να μιλήσει δημόσια και να μιλήσει τώρα, προκειμένου να εγκαταλειφθεί οριστικά η πρακτική ελέγχου των ΜΜΕ. Η σιωπή εκτρέφει την αλαζονεία, ενώ η έγκαιρη κινητοποίηση συμβάλλει στον σεβασμό στους κανόνες της πολυφωνικής έκφρασης σε μιαν ανοιχτή κοινωνία.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s