9 Οκτωβριου 2018. Ανακοινωση ΔΣ ΟΠΕΚ

opek 09102018

Επιβάλλεται άμεση αλλαγή πορείας από τον Πρόεδρο

Τόσο στο Κυπριακό όσο και σε ζητήματα διοίκησης – κράτους δικαίου η διολίσθηση είναι πρωτοφανής και πρέπει να αναστραφεί 

Ανασκοπώντας τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο Κυπριακό όσο και σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης φέρει σοβαρές ευθύνες για τα όσα αρνητικά επισυμβαίνουν και στα δύο επίπεδα:

  1. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως και το σύνολο των ενδιαφερομένων για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες και στον κόσμο, κάθε άλλο παρά έχουν πειστεί για την ειλικρινή επιθυμία της πλευράς μας για εξεύρεση λύσης ΔΔΟ. Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά απομακρυσμένη αυτήν την στιγμή μια πρωτοβουλία του κ. Γκουτέρες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Και γι’ αυτόν τον λόγο η πλευρά μας βαδίζει προς τη διεθνή απομόνωση, παρά τις αντίθετες επικοινωνιακές προσπάθειες. Οι απόπειρες για απευθείας παρασκηνιακές «συνεννοήσεις» με την Άγκυρα, εν αγνοία όλων των Κυπρίων, επιδεινώνουν την κατάσταση: Πιθανόν να μας αιχμαλωτίσουν τελεσίδικα σε διαδικασίες στις οποίες δεν θα έχουμε την ομπρέλα προστασίας των φυσικών μας συμμάχων (κυρίως του ΟΗΕ και της ΕΕ), και με τις οποίες θα είμαστε έρμαιο της Τουρκίας, μιας μεγάλης δύναμης στην περιοχή μας.

  1. Μόνιμη τοποθέτηση της πλευράς μας είναι ότι η τουρκική αδιαλλαξία είναι η βασική πηγή της μη επίλυσης του Κυπριακού. Από την άλλη, όμως, η πεποίθηση όλων ότι με τις πράξεις και τις παραλείψεις μας – κυρίως από το Κραν Μοντανά και μετά – είμαστε εμείς οι κύριοι υπαίτιοι για τη μη λύση είναι ευθύνη της δικής μας ηγεσίας. Εξάλλου, σε κανένα από τα τρία ζητήματα που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ και η Ειδική Απεσταλμένη του έθεσαν (επίλυση ζητημάτων χαμηλής πολιτικής, ανάδειξη στην κοινωνία των θετικών της λύσης, αποφυγή επίρριψης ευθυνών) ο Πρόεδρος δεν επέδειξε διάθεση για κάποια βήματα, έστω προσχηματικά. Αντί αυτού, επιτρέπει σιωπηλά (και με τη συστηματική αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς σε λύση ΔΔΟ) να σχηματίζεται στην κοινωνία η πεποίθηση, ορθά ή λανθασμένα, ότι προσανατολίζεται σε άλλες «λύσεις» (π.χ. δύο κρατών). «Λύσεις» με τις οποίες διαφωνεί κάθετα το 75% των πολιτών, σύμφωνα με τις έρευνες.

  1. Η υποτίμηση των κινδύνων από την αναμενόμενη αποχώρηση της UNFICYP, η αδράνεια απέναντι στα επικείμενα τετελεσμένα ή κρίσεις στην ΑΟΖ, η άπρακτη παρέλευση του χρόνου, και η αποκλειστική επικέντρωση σε επικοινωνιακές ανάγκες ή εικονικές πραγματικότητες – όπως είναι η καλλιέργεια της ψευδαίσθησης ότι σύντομα θα εξορύξουμε φυσικό αέριο χωρίς λύση – δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας μέσα στην κοινωνία.

  1. Οι ηγέτες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, χωρίς την παραμικρή αντίρρηση άλλων στελεχών τους, διατυπώνουν διαρκώς αγωνιώδεις εκκλήσεις προς τον Πρόεδρο να μην εγκαταλείψει τη λύση ΔΔΟ και να προχωρήσει σε ανάληψη στοιχειωδών έστω πρωτοβουλιών, οι οποίες να αποτρέπουν τις ανεξέλεγκτα αρνητικές καταστάσεις που αναμένονται μέσα στο 2019. Η επίσημη πλέον περιφρόνηση αυτών των εκκλήσεων από τον Πρόεδρο συνιστά πολύ αρνητική εξέλιξη. Τη στιγμή μάλιστα που τα δύο αυτά κόμματα εκφράζουν πέραν του 60% του εκλογικού σώματος.

  1. Όλα τα πιο πάνω στη συνείδηση των πολιτών προσλαμβάνουν ακόμη πιο αρνητικό πρόσημο, όταν συνδυάζονται με πολιτικές διάλυσης του κράτους δικαίου στο εσωτερικό. Είναι πλέον κοινός τόπος ότι η βασική προτεραιότητα στελεχών στο Προεδρικό, σε καθημερινό επίπεδο, είναι η διασφάλιση και προώθηση προσωπικών επιρροών σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς της δημόσιας και εργασιακής σφαίρας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ρέπουμε προς τη δημιουργία ενός προσωπικού κράτους, με έλεγχο κάθε πτυχής της δημόσιας ζωής από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο ήδη προβληματικός θεσμός της Προεδρίας – με τις υπερεξουσίες που έχει από το 1964 – καθίσταται επικίνδυνα προσωποπαγής διαδικασία. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι με τις επιλογές του «διδάσκει» και την κοινωνία, αλλά προδιαγράφει και τις συμπεριφορές των διαδόχων του. Οι οποίοι «δικαιωματικά» θα απαιτούν ακόμη περισσότερο συγκεντρωτισμό. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να έχει φιλοδοξίες αυτοκρατορίας και απολυταρχικού καθεστώτος.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τον Πρόεδρο να επανεξετάσει τις προτεραιότητές του, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ζητήματα λειτουργίας του κράτους. Η διαρκώς επιδεινούμενη και δικαιολογημένη ανασφάλεια των πολιτών και στα δύο επίπεδα δεν θα είναι καλός οδηγός, ούτε για τον ίδιο ούτε για το μέλλον της Κύπρου. Η επιστροφή στην προσήλωση στη λύση ΔΔΟ και στις αρχές του κράτους δικαίου είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπούν τα χειρότερα και για να σμικρυνθεί η ανησυχητική διάσταση αντιλήψεων και πρακτικών ανάμεσα στο Προεδρικό και στην κοινωνία.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τον πολιτικό κόσμο στο σύνολό του, τις προσωπικότητες και τους διανοούμενους, αλλά και όλους τους πολίτες, να συναισθανθούν τις διαστάσεις της επικίνδυνης διολίσθησης σε όλα τα επίπεδα και να επιστρατεύσουν ο καθένας το δικό του ειδικό βάρος για αναστροφή της πορείας. Στην εποχή της τεχνολογίας και της επικοινωνίας οι τρόποι για να δείξουν οι πολίτες την επιθυμία τους για αλλαγή πορείας, ατομικά και μέσω οργανωμένων φορέων, είναι εκεί και μας περιμένουν να τους αξιοποιήσουμε. Η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να μιλήσει άμεσα.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s