Ανακοινωση ΔΣ ΟΠΕΚ. Ερωτηματικα απο τις «στοχευμενες» επισκεψεις Παυλοπουλου

10 Δεκεμβρίου 2018

Ανακοίνωση ΔΣ ΟΠΕΚ

 Ερωτηματικά από τις «στοχευμένες» επισκέψεις Παυλόπουλου

Η χωρίς σοβαρό λόγο μόνιμη παρουσία στην Κύπρο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας εγείρει δεοντολογικά ζητήματα

 Το ΔΣ του ΟΠΕΚ με λύπη του διαπιστώνει ότι είναι υποχρεωμένο να παρέμβει σε ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να θιγεί, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι ίδιοι οι εκπρόσωποι θεσμών δεν επιδεικνύουν καμιά λεπτότητα και καμιά συναίσθηση του βάρους της αποστολής τους.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΟΠΕΚ επισημαίνει ότι οι αλλεπάλληλες επισκέψεις στην Κύπρο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, χωρίς σημαντικό λόγο και με επιλεκτικά ιδεολογικό ή κομματικό περιεχόμενο, προκαλούν δυσάρεστους συνειρμούς:

  1. Ο κ. Παυλόπουλος έχει επισκεφτεί την Κύπρο τρεις φορές μέσα σε ένα μήνα, προκειμένου να παραστεί σε δύο μνημόσυνα και μιαν εκδήλωση. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν έχει επισκεφτεί ποτέ καμιά περιοχή της ελληνικής επικράτειας με τον ίδιο ρυθμό και για τον ίδιο λόγο. Η Κύπρος έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα (ιστορικούς, εθνικούς, πολιτιστικούς), αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε αντικείμενο υπερβολής, αντιμετωπιζόμενη ως ο πιο προνομιούχος «νομός» της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό δίνει λανθασμένα μηνύματα εξάρτησης, ακόμη και στους φίλους των δύο χωρών.
  2. Οι σχέσεις των δύο κρατών, Ελλάδας και Κύπρου, έχουν μια διαδρομή στον χρόνο, η οποία ήταν παραγωγική όποτε επικρατούσε η σύνεση, το μέτρο, και ο αλληλοσεβασμός στην κρατική οντότητα των δύο χωρών. Αυτό δεν συνέβαινε πάντοτε, δυστυχώς, με αποτελέσματα καταστροφικά και για τις δύο χώρες. Κατά τη σημερινή περίοδο, στην οποία και οι δύο χώρες αποτελούν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι άστοχο να γίνονται κινήσεις που δημιουργούν εντυπώσεις για σχέσεις διαφορετικές της ισοτιμίας. Και που παραπέμπουν σε προσεγγίσεις ενός τραγικού παρελθόντος – τις οποίες είμαστε βέβαιοι πως ούτε ο Πρόεδρος της Ελλάδας επιθυμεί σκόπιμα και συνειδητά να μιμηθεί.
  3. Από το 1974 και μετά, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ελληνικές κυβερνήσεις επιδείκνυαν πολύ θετικότερη στάση απέναντι σε προτάσεις, διαδικασίες, ή σχέδια λύσης, από ότι η εκάστοτε ελληνοκυπριακή ηγεσία. Αυτό συμβαίνει για 44 χρόνια, μέχρι σήμερα. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, προς τιμήν όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, οι έλληνες πρωθυπουργοί προέτασσαν πάντοτε τη βούληση των ελληνοκυπρίων, και ουδέποτε αποπειράθηκαν να επιβάλουν οτιδήποτε. Υπήρξαν δε εξαιρετικά προσεκτικοί στο να μη δίνουν το μήνυμα της υποστήριξης συγκεκριμένων κομμάτων ή συγκεκριμένων προσεγγίσεων στην Κύπρο. Μέχρι πρόσφατα, το ίδιο συνέβαινε και σε επίπεδο προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε σήμερα.
  4. Οι επιλογές των λόγων επίσκεψης, ανεξαρτήτως των προθέσεων του ίδιου του Προέδρου της Ελλάδας, προκαλούν αναπόφευκτα την αίσθηση της στήριξης συγκεκριμένων πολιτικών παρατάξεων και προσεγγίσεων στο Κυπριακό. Κανένας δεν θα μπορούσε να ψέξει τον κ. Παυλόπουλο για την παρουσία του στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου, αν είχε επιδείξει ανάλογο σεβασμό και σε άλλους τεθνεώτες ελληνοκύπριους πολιτικούς – π.χ. στον Γλαύκο Κληρίδη, του οποίου πρόσφατα τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο. Δυστυχώς, ακόμη και αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Παυλόπουλου στο χθεσινό μνημόσυνο του Τ. Παπαδόπουλου επιβεβαιώνει το καθόλου τυχαίο των επιλεκτικών παρουσιών. Είτε αυτές οι τοποθετήσεις ήταν αυτόβουλες, είτε ήταν προϊόν υποβολής από συγκεκριμένους ηγέτες ή κόμματα στην Κύπρο, ήταν εξαιρετικά άστοχες. Εκθέτουν ένα θεσμό, αυτόν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, και τον υποβιβάζουν στο επίπεδο της κομματικής ρητορικής, ή της εξυπηρέτησης τακτικιστικών επιλογών συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων στην Κύπρο.
  5. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει όλες τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην Κύπρο, ούτε και τις ενδεχόμενες κακοτοπιές. Είναι όμως υποχρεωμένες οι υπηρεσίες, αλλά και ο εκάστοτε ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να τον προστατεύουν από αυτές. Ανεξαρτήτως των πρόσκαιρων ιδιοτελών πολιτικών ωφελημάτων του εκάστοτε ελληνοκύπριου ηγέτη.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ ελπίζει ότι η ηγεσία και οι υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αρθούν στο ύψος του λειτουργήματός τους, θα διαφυλάξουν το καλό κλίμα και τις σχέσεις ισοτιμίας και αλληλοσεβασμού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαίτερα αυτήν την τόσο κομβικής σημασίας περίοδο. Πράττοντας αυτό, θα προστατεύσουν και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας από αχρείαστες εμπλοκές σε προσωπικά ή κομματικά παίγνια της Κύπρου. Του αξίζει να παραμείνει στα μάτια των ελληνοκυπρίων, των ελλαδιτών, και της διεθνούς κοινότητας ως ο Πρόεδρος της Ελλάδας, και τίποτε λιγότερο απ’ αυτό.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s