Ο ΟΠΕΚ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

OPEK LOGO

8 Μαΐου 2019

Ο ΟΠΕΚ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Κείμενο Θέσεων για τις Ευρωεκλογές 2019

 

 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στρατηγική επιλογή του λαού μας γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία, την τοποθετεί στην πιο προηγμένη ζώνη δημοκρατίας, σταθερότητας, ευημερίας και συνεργασίας στον κόσμο.

 • Είναι γεωστρατηγική κατάκτηση γιατί μπορεί να καθορίσει την μοίρα της και να επιλύσει τα ζητήματα ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας με όρους σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
 • Είναι δημοκρατική – πολιτική κατάκτηση γιατί το περιεχόμενο του μόνου εφικτού συμβιβασμού για τερματισμό της κατοχής και της διαίρεσης, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, μπορεί να ενισχυθεί με σύγχρονες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δικλείδες που στηρίζονται στο κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα
 • Είναι κοινωνική κατάκτηση γιατί δείχνει το δρόμο της συμφιλίωσης και της αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στις δύο Κοινότητες στο πλαίσιο ενός κοσμικού κράτους με σύγχρονη ταυτότητα και πολιτότητα.
 • Είναι θεσμική κατάκτηση για την αναγέννηση του κράτους της Κύπρου, της οικονομίας και της κοινωνίας για να απαλλαγεί από την διαφθορά και τη διαπλοκή και να λειτουργήσει με όρους, αφενός ισονομίας, αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας και αφετέρου μιας νέας αντίληψης για την οικονομία της αγοράς και της ανάπτυξης, στηριγμένης στην αειφορία, την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων, την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, την πολυπολιτισμικότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.
 1. ΤΟ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. δημιούργησε ισχυρές δυνατότητες, αλλά 15 χρόνια μετά, αυτές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν την ευρωπαϊκή ιδέα, διαπιστώνουν σήμερα ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα στην Κύπρο δεν προχωρά ικανοποιητικά. Η Κύπρος παραμένει εγκλωβισμένη σε πρακτικές διαπλοκής και διαφθοράς, στον συντηρητισμό και την εσωστρέφεια και μια επικίνδυνη ροπή προς τον εθνικολαϊκισμό.

Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει την αναζήτηση μιας καινούργιας πορείας που αξιοποιεί και μεγεθύνει τα ευεργετήματα της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ κατά τρόπο ώστε να υπηρετούν τη συνολική πρόοδο και το συλλογικό όφελος των πολιτών. Αυτή η πορεία αποτελεί πεδίο αναμέτρησης για τον εκσυγχρονισμό της Κύπρου απέναντι σε ένα πολιτικό και οικονομικό  κατεστημένο που εξακολουθεί να βλέπει την Ευρώπη «a la carte», να κρατά σε αδράνεια ή ακόμα και να διαστρεβλώνει τα πλεονεκτήματά της, έχοντας μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση δικών του ευκαιριακών επιδιώξεων.

Ο ΟΠΕΚ έχει στηρίξει από την ίδρυσή του το 1996, την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, μαζί με τον Γιάννο Κρανιδιώτη και εργάστηκε για να γίνει η ΕΕ καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού.

Σήμερα ένα δημιουργικό ρεύμα Κυπρίων αναζητεί μέσα από την συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ στρατηγικές μακράς πνοής και πολιτικές που θα οικοδομήσουν την Δραστήρια Ευρωπαϊκή Κύπρο.

 1. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Α. Κυπριακό

Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η ένταξη στην Ε.Ε. χρειάζεται να καταστεί ξανά ο καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού. Για να λειτουργήσει ο καταλύτης χρειάζεται αξιοπιστία ενώπιον του ΟΗΕ για να ρίξει ξανά το πολιτικό κύρος και τις συγκεκριμένες εισηγήσεις του στο τραπέζι  σε μια καταληκτική διαπραγμάτευση. Σε αυτό το τελικό στάδιο η ΕΕ πρέπει να δραστήρια παρούσα ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα η Διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά και εντός ορισμένου ορίζοντα να δώσει τελικό αποτέλεσμα.

Β. Ευρωπαϊκή Ένωση – Τουρκία

Οι στενότεροι δυνατοί δεσμοί της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον της Κύπρου. Η ελληνική διπλωματία κάτω από την τότε καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, συνέβαλε στην δημιουργία μιας προοπτικής με κορυφαίες στιγμές το Ελσίνκι (1999) και την Κοπεγχάγη (2002). Για 15 χρόνια η Κύπρος συνέδραμε προς την λάθος κατεύθυνση, στην περιπλοκή των Ευρωτουρκικών σχέσεων αντί της παραγωγικής και ευρηματικής διασύνδεσης με την ουσία του Κυπριακού και την επίλυση του. Το πλαίσιο σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία έχει στο διάστημα αυτό αποδυναμωθεί. Η Τουρκία αποκλίνει συνεχώς από την πορεία εκδημοκρατισμού, ενώ στην ΕΕ εντείνεται η αντίθεση προς την ένταξή της και ανατροφοδοτείται από ακραίες αντιλήψεις. Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τις διαδικασίες πρόσδεσης στην ΕΕ δεν αποβαίνει προς όφελος της Κύπρου και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξακολουθεί να παρέχει δυνατότητες. Η Τουρκία και η ΕΕ διατηρούν ισχυρά αμοιβαία συμφέροντα για προνομιακούς οικονομικούς και εμπορικούς λόγους και συζητούν την αναβαθμισμένη τελωνειακή ένωση. Παράλληλα εξαρτώνται από ζωτικά γεωστρατηγικά και ενεργειακά  συμφέροντα και την ανάγκη για διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων. Οι παράγοντες αυτοί συνθέτουν το πεδίο για ένα «νέο Ελσίνκι» βασική παράμετρος του οποίου είναι για την Κύπρο η πιο κεντρική επιδίωξή της: η επίλυση του Κυπριακού και η διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Γ. Σύστημα Ασφάλειας

Η Ε.Ε. προσφέρει ένα πλαίσιο ασφάλειας για αντικατάσταση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του ’60 και έχει επηρεάσει σημαντικά τη Διεθνή Διάσκεψη στη Γενεύη και το Κραν Μοντανά.

Ο ΟΠΕΚ κατέθεσε δημοσίως τις θέσεις του πριν ακόμα κορυφωθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο: αντικατάσταση εγγυήσεων από τον ΟΗΕ, ευρωπαϊκή εποπτεία επίλυσης, ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στον Μηχανισμό Εφαρμογής της Λύσης, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας.  Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να εγγυηθεί τη συμφωνία επίλυσης με την επεξεργασία ειδικής πρόνοιας για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε όποιο μέρος παραβιάσει τη συμφωνία επίλυσης.

Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει επίσης την διαμόρφωση συνθηκών συνεργασίας Κύπρου – Τουρκίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας, περιλαμβανομένων των θεμάτων ενεργειακής ασφάλειας.

Οι κρίσιμες απαντήσεις ασφάλειας μπορούν να δοθούν μόνο σε περιβάλλον επίλυσης, με ευρωπαϊκή συμβολή στην εφαρμογή της λύσης και με την Κύπρο δραστήρια στην υπό διαμόρφωση νέα, αμυντική και εξωτερική πολιτική της στην ανατολική Μεσόγειο.

Δ. Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου

Η ένταξη προσφέρει το κοινό θεσμικό πλαίσιο, το «κοινό σπίτι» για όλους τους Κυπρίους. Οι ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά καθορίζονται από την ευρωπαϊκή φιλελεύθερη παράδοση, έχει διαφοροποιήσει αισθητά – αν όχι πλήρως – το περιβάλλον επίλυσης, δίνοντας μια σύγχρονη εφαρμογή στην ΔΔΟ, που διαφυλάσσει την πολιτική ισότητα ως θεμελιώδη πυλώνα του συμβιβασμού. Αυτό αντανακλάται με σημαντικές λειτουργικές βελτιώσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και ισχυρές ρήτρες για την επανένωση του κράτους και της οικονομίας.

Η επίδραση του ευρωπαϊκού κεκτημένου με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες και την πλήρη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή των τεσσάρων κοινοτικών ελευθεριών. Παράλληλα, η σταθεροποίηση της οικονομίας της ενωμένης Κύπρου, ως μέλους της Ευρωζώνης, θα στηρίζεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Ε. Συμφιλίωση – Συνύπαρξη

Η ένταξη επανασύνδεσε τις δύο Κοινότητες σε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα ύστερα από δεκαετίες διαχωρισμού. Οι Ε/κ και οι Τ/κ συναντώνται σε ένα σχέδιο ειρήνης και συμφιλίωσης, ένα μικρό παράδειγμα από όσα αντιστοιχούν για όλη την Ευρώπη.

Η επικοινωνία και η συνεργασία ανάμεσα στην Ελληνοκυπριακή και στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, σε όλα τα επίπεδα, οικοδομεί την εμπιστοσύνη, την καλύτερη συνεννόηση για το μέλλον της Κύπρου.

Στον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, η Κύπρος μπορεί να ακολουθήσει το πρότυπο στήριξης της ειρήνης και συμφιλίωσης στο Βορειοιρλανδικό, διευρύνοντας τις πρωτοβουλίες χρηματοδότησης από τα  Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς σήμερα, στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της ανοικοδόμησης περιοχών υπό επιστροφή και την κάλυψη αναγκών για μετεγκατάσταση και στήριξη περιοχών που είναι υποβαθμισμένες. Στα πρώτα στάδια της επίλυσης, σημαντικά έργα υποδομής θα να ενταχθούν στα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ. Η πόλη της Αμμοχώστου μπορεί να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανοικοδόμησης με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Στις συνθήκες αυτές, εδραιώνεται η συνύπαρξη των κατοίκων της Κύπρου, καλύπτοντας όλες τις εθνοπολιτισμικές ομάδες σε ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο.

Στ. Ευρωπαϊκή Ενοποίηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε την τελευταία 10ετία μέσα από μια από τις πιο δύσκολες περιόδους από την εποχή της ίδρυσής της: οικονομική και τραπεζική κρίση, τρομοκρατία, αποσταθεροποίηση στην περιφέρειά της, μετανάστευση κ.ά. Οι σύγχρονες προκλήσεις ενώπιόν της θα αποδειχθούν καμπή στην μακρά και σταδιακή διαδικασία για την ενοποίησή της. Στην περίπτωση του Brexit, η ΕΕ των «27» έδειξε αξιοσημείωτη πολιτική συνοχή στη διαπραγμάτευση των όρων αποχώρησης του Η.Β.. Το γεγονός αυτό αντανακλά στην ενισχυμένη πεποίθηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών για την αξία της παραμονής και της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Την ίδια περίοδο, η ΕΕ αισθάνεται πιο έντονα την ανάγκη να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να αντιδράσει απέναντι στην άνοδο των εθνικιστών, αντιευρωπαϊκών παρατάξεων που υποσκάπτουν την ενοποίηση.

Σε ένα πολύπλοκο παγκόσμιο σύστημα στον 21ο αιώνα, ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η ΕΕ έχει τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή ως «ήπια δύναμη» στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην επίλυση διενέξεων, στην πιο δίκαιη και ισομερή κατανομή του παγκόσμιου πλούτου και των πηγών του, στην αποτελεσματική εποπτεία του παγκόσμιου κεφαλαίου, κατά το πρότυπο της πρωτοπόρας δράσης του για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή.

Προϋπόθεση είναι η «ολοένα και πιο στενή ολοκλήρωση» της ΕΕ να αποκτήσει νέα προτεραιότητα. Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει τον διάλογο και την διαδικασία που μέσα από την αναθεώρηση της Συνθήκης της, η ΕΕ θα αποκτήσει μια πιο ολοκληρωμένη δομή ως ένωση κρατών και πολιτών, προς την κατεύθυνση της Ομοσπονδίας.

Η Κύπρος καλείται να συμμετάσχει ενεργά και δημιουργικά στις διεργασίες και συζητήσεις για το μέλλον της ΕΕ.  Σε αυτή την προοπτική, η Κύπρος χρειάζεται σαφή ευρωπαϊκή στρατηγική προς την κατεύθυνση συμμετοχής στον πυρήνα της ενοποίησης.

Η πολιτική της άδειας καρέκλας και της σιωπής σε όλες τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αναζητήσεις για το Μέλλον της Ευρώπης κρατούν την Κύπρο στο περιθώριο. Η τακτική της σύμπραξης σε διακυβερνητικές επιμέρους επιλογές, χωρίς κεντρικό στίγμα παρά μόνο το πρόσκαιρο συμφέρον μιας ή άλλης συγκυριακής ψηφοφορίας στο Συμβούλιο, δεν αποδίδουν παρά μια άλλη εκδοχή αδράνειας και ιδιοτελούς προσέγγισης.

Η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος μέλος που χρειάζεται υψηλού επιπέδου συνεννοήσεις, στενές σχέσεις με ισχυρές κυβερνήσεις, σταθερή αξιοπιστία και μια προσήλωση στις αξίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μέσα από τέτοιες πολιτικές καλύπτει το μακροπρόθεσμο στρατηγικό συμφέρον της. Έτσι αυξάνει το κύρος της, αποκτά δυνατότητες να ακούγεται η φωνή της.

Η στενή διαβούλευση με τον γαλλογερμανικό άξονα είναι πρωτεύουσας ποιότητας στην ευρωπαϊκή πολιτική και ταυτότητά της Κύπρου. Το φινλανδικό μοντέλο συμμετοχής για μικρά κράτη με στρατηγικά διλήμματα (Ρωσία) ή το ιρλανδικό μοντέλο για δύσκολες επιλογές (οικονομική κρίση, Brexit) είναι χαρακτηριστικά μαθήματα για την Κύπρο. Η εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων εθνικών συμφερόντων της Κύπρου συναρτάται απόλυτα, αφενός με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και αφετέρου με την ευθυγράμμισή της με τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα, απαλλαγμένα από πρακτικές κρατών μελών που καταχρώνται για  ιδιοτελή εσωτερικά συμφέροντα το ευρωπαϊκό σύστημα: πολιτική παραχώρησης διαβατηρίων, φορολογικό καθεστώς κ.ά.

Ζ. Προτάσεις για το Μέλλον

Ο ΟΠΕΚ επιθυμεί να συμβάλει με τις δικές του προτάσεις για το Μέλλον της Ευρώπης, τις οποίες συνοψίζει στη βάση του πιο κάτω πλαισίου θέσεων:

 • Εθελούσια και χωρίς μελλοντικούς αποκλεισμούς συγκρότηση ενός πυρήνα κρατών μελών της ΕΕ για βαθύτερη οικονομική ενοποίηση που θα περιλαμβάνει την προοδευτική δημιουργία Δημοσιονομικής Ένωσης των μελών της ζώνης του ευρώ.
 • Η Δημοσιονομική Ένωση χρειάζεται να έχει ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και αναδιανεμητικούς μηχανισμούς με στόχο την πραγματική σύγκλιση σε τομείς ανάπτυξης και κάλυψης περιφερειακών και τοπικών κοινωνικών ανισοτήτων. Η οικονομική διακυβέρνησή της, απαιτεί τον διορισμό Υπουργού Οικονομικών Ευρωζώνης.
 • Επέκταση της «κοινοτικής μεθόδου» λήψης αποφάσεων με ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράλληλα με ένα ενισχυμένο μηχανισμό συναπόφασης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εδραίωση της δημοκρατικής νομιμοποίησής της.
 • Θεσμική αναβάθμιση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως Προέδρου της ΕΕ απευθείας εκλεγμένου από τους πολίτες της ΕΕ με καθολική ψηφοφορία. Θα ενεργεί ταυτόχρονα ως Πρόεδρος και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ θα καταργηθεί η εναλλασσόμενη εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου.
 • Προοδευτική συγκρότηση Κοινής Άμυνας, με σώματα δυνάμεων και κοινές υποδομές βιομηχανίας για αντιμετώπιση των εσωτερικών και εξωτερικών απειλών, στη βάση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής (άρθρο 42 Συνθήκης ΕΕ).
 • Ανάπτυξη της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας και ενίσχυση των κοινοτικών προϋπολογισμών σε διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και τεχνολογίας.
 • Ενίσχυση δικαιωμάτων που απορρέουν από την ευρωπαϊκή ιθαγένεια κυρίως στους τομείς των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, κατάργηση υφιστάμενων εμποδίων στην άσκηση των κοινοτικών ελευθεριών, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών στην Ενιαία Εσωτερική Αγορά, και διαμόρφωση κοινών επαγγελματικών προτύπων.
 • Ανάπτυξη Κοινής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασύλου, με κανόνες ισότιμης κατανομής βαρών και μετεγκατάστασης.

Η.  Κύπρος και πορεία ολοκλήρωσης της ΕΕ

Η δυναμική για την περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ θα δίνει προβάδισμα σε εκείνους που είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να συμβάλουν σε μια συντεταγμένη πορεία ενοποίησης.

Θα είναι πρόθυμη και έτοιμη η Κύπρος;

Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η στρατηγική στόχευση για συμμετοχή της Κύπρου στον πρώτο πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης συνεπάγεται:

 • σημαντική αναθεώρηση και προσαρμογή προτεραιοτήτων
 • ανάπτυξη ικανοτήτων του κράτους και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών και
 • εκπόνηση ενός σχεδίου επανατοποθέτησης της Κύπρου στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων σε μακρόχρονο ορίζοντα.

Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι το σχέδιο αυτό δεν θα υπάρξει όσο οι εγχώριες δυνάμεις του κατεστημένου αντιλαμβάνονται την ένταξη ως όχημα για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Αυτό συμβαίνει τόσα χρόνια με δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, τις συνέπειες των οποίων βιώνει οδυνηρά η Κύπρος σήμερα:

 • με τη διόγκωση του τραπεζικού τομέα και την υπερχρέωση νοικοκυριών εκμεταλλευόμενοι την ένταξη στο ευρώ,
 • με την πώληση χρυσών διαβατηρίων, κάνοντας κατάχρηση της ιδιότητας του κράτους μέλους με αδιαφανείς και προσχηματικές διαδικασίες.

Ο ΟΠΕΚ υποστηρίζει τη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου δράσης για την Ευρωπαϊκή Κύπρο στη βάση του εξής πολιτικού πλαισίου:

Η Ευρώπη θα επιχειρήσει αλλαγές και μετατοπίσεις του κέντρου βάρους και της επιρροής της. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν θα επαρκεί η απλή κατοχή μιας άβουλης θέσης στο μεγάλο ευρωπαϊκό τραπέζι, χωρίς πολιτικές και περίσσευμα ευρωπαϊκής αξιοπιστίας.

Το Εθνικό Σχέδιο για τη Δραστήρια Ευρωπαϊκή Κύπρο περιλαμβάνει τη συστηματική εργασία για την ανάπτυξη και εδραίωση σε συστηματική βάση των πλεονεκτημάτων και ωφελημάτων συμμετοχής στην ΕΕ σε δύο τομείς:

(α) Εξωτερική Πολιτική

Με την ενεργό και δραστήρια συμβολή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, συγχρονίζοντάς την με την μέγιστη εθνική προτεραιότητα επίλυσης του Κυπριακού και τις δυναμικές που την υποστηρίζουν και

 • Ευθυγράμμιση εξωτερικής πολιτικής με την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα της ΕΕ
 • Συστηματικός πολιτικός διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης με τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την βαθύτερη ενοποίηση
 • Προσδιορισμός της ειδικής αξίας της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο για την επίλυση συγκρούσεων και την συμφιλίωση
 • Δημιουργία – έστω με 15 χρόνια καθυστέρησης – του Φορέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για οριζόντιο συντονισμό των πολιτικών και παρακολούθηση της εφαρμογής τους
 • Ανάπτυξη θεσμοθετημένης διαδικασίας διαλόγου Ευρωβουλευτών με τη Βουλή των Αντιπροσώπων

(β) Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική

Με την οργάνωση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, βασισμένου στις πιο κεντρικές ευρωπαϊκές επιδιώξεις και συμφέροντα, τις εναρμονισμένες πολιτικές και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες τάσεις.

(γ) Ανοιχτή Διαβούλευση για μια νέα Αναπτυξιακή Πολιτική με

 • Συνταγματική κατοχύρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών
 • Διαφύλαξη των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού
 • Μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης, δικαστικού συστήματος με συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 • Προσαρμογή εθνικής οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία
 • Ανάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών σχεδίων κινητικότητας για δημιουργία οικονομικών και κοινωνικών δικτύων συνεργασίας, ανταλλαγής γνώσεων και καινοτομίας
 • Οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που είναι ικανή να διεισδύει σε όλα τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

 1. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η ευρωπαϊκή ιδέα στην Κύπρο είναι επίκαιρη όσο ποτέ για τις παραγωγικές τάξεις, τις κοινωνικές δυνάμεις, τους πολίτες και τη νέα γενιά που βλέπουν την ανάγκη μιας διαφορετικής πορείας προς το μέλλον. Η δραστήρια συμμετοχή στην ΕΕ είναι το πραγματικό ζητούμενο  για τους ανθρώπους που αγωνίζονται να βγει η Κύπρος από τα σωρευμένα αδιέξοδα της συντήρησης και του εσωτερικού κατεστημένου, που βρίσκεται στα χέρια ολίγων που διαιωνίζουν τα μεγάλα και μικρά προβλήματα, μεταθέτοντας το βάρος στις επόμενες γενιές.

Η Κύπρος έχει γεωστρατηγικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους να εργαστεί ως έγκυρος συνομιλητής για το μέλλον της Ευρώπης με τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά ρεύματα που προσανατολίζονται στη βαθύτερη ενοποίηση. Αυτό σημαίνει κατάθεση θέσεων στα θεσμικά όργανα, ανάληψη και συμμετοχή σε πρωτοβουλίες διαλόγου, συγκρότηση δικτύων πολιτικών, κοινωνικών και πνευματικών προσωπικοτήτων, ανάπτυξη μιας υγιούς πλατφόρμας διαλόγου με την κοινή γνώμη στην Κύπρο.

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s