Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα μάτια της νέας γενιάς Κύπρος – 20 χρόνια από την ένταξη
Με δραστήρια συμμετοχή και ζωηρό διάλογο πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες του ΟΠΕΚ με φοιτητές κάτω από τον τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα μάτια της νέας γενιάς» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Στις δραστηριότητες αυτές έγιναν στις 26 και 27 Φεβρουαρίου και σε αυτές πήραν μέρος φοιτητές από το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και από το Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.
Οι νέοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους σε ελεύθερο διάλογο, αφού πρώτα οργανώθηκαν σε ομάδες και συζήτησαν κάτω από το δικό τους πρίσμα, τα 20 χρόνια εμπειριών από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Οι φοιτητές έθεσαν επίσης τους προβληματισμούς τους για την ανάγκη συμμετοχής των νέων στις Ευρωπαϊκές Εκλογές που έρχονται στις 9 Ιουνίου 2024. Ζήτησαν
1ον, απλοποίηση διαδικασιών και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και
2ον, ειλικρίνεια από τους πολιτικούς, λιγότερο λαϊκισμό και υποσχέσεις
3ον, περισσότερη πολιτική δράση για το συλλογικό συμφέρον και
4ον , αξιοποίηση καλών πρακτικών από την ΕΕ και ανταπόκριση.
Ο ΟΠΕΚ ζήτησε τη συμμετοχή της νέας γενιάς καθώς οι νέοι αποτελούν τους πρώτους Κυπρίους Ευρωπαίους πολίτες που μεγαλώνουν μέσα στο περιβάλλον της ΕΕ και τους κάλεσε να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις για τα ευρωπαϊκά δρώμενα, να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου τους με υπευθυνότητα.
Στην εργασία σε ομάδες οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε θέματα που τους απασχολούν και ακολούθως να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Οι συμμετέχοντες εστίασαν στο τι πέτυχε η Κύπρος στα 20 χρόνια ένταξης, που κατά τη γνώμη τους, έχει ελλείμματα και αδυναμίες, πόσο άλλαξε και που θα πρέπει να στοχεύσει για να γίνει ένα πραγματικά δραστήριο κράτος μέλος, ιδίως σε σχέση με τις προοπτικές της νέας γενιάς.
Συμμετείχαν επίσης σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα, καθώς κλήθηκαν να αξιολογήσουν την συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως κράτος μέλος, βαθμολογώντας από το 1 μέχρι το 10 (1 απολύτως αρνητικά και 10 απολύτως θετικά) τις επιδώσεις της σε διάφορους τομείς ζωής.
Στη θεματολογία που ορίστηκε καταγράφηκαν οι ακόλουθοι μέσοι όροι ικανοποίησης:
Δημοκρατία και Δικαιοσύνη: 6/10
Οικονομία και Εμπόριο: 7/10
Επενδύσεις και Τουρισμός: 7/10
Ασφάλεια και αντιμετώπιση εξωτερικού κινδύνου: 5/10
Αλληλεγγύη από την ΕΕ: 6/10
Υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα 5/10
Αποδοχή διαφορετικότητας: 5/10
Καλύτερες μισθολογικές απολαβές: 5/10
Διακίνηση σε άλλες χώρες: 8/10
Περισσότερες προοπτικές για την νέα γενιά: 7/10
Ανθρώπινα Δικαιώματα: 7/10
Πόσο πιστεύουν ότι μετράει η φωνή της Κύπρου στην ΕΕ: 5/10 και
Πόσο πιστεύουν ότι λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα της Κυπρου στην ΕΕ: 5/10.
Η εκδήλωση στις 26/2 οργανώθηκε σε συνεργασία με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου, Κάτοχο Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (2001). Θα διεξαχθεί και νέα εκδήλωση τον Μάρτιο.
Η εκδήλωση στις 27/2 οργανώθηκε σε συνεργασία με την πρόεδρο του Τμήματος Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη.
Εγγραφή νέων ψηφοφόρων
Με αφορμή τις δραστηριότητες αυτές, ο ΟΠΕΚ συνδράμει την εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συμμετοχή των νέων στις εκλογές.
- Χρειάζεται εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν.
- Δικαίωμα εγγραφής έχουν όσοι νέοι και νέες, μέχρι τις 9 Ιουνίου 2024, συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
- Τελευταία ημέρα υποβολής της αίτησης για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους είναι ηΤρίτη, 2 Απριλίου.
Οι δραστηριότητες του ΟΠΕΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ανοιχτές για συμμετοχή πολιτών και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εμείς – Μαζί» για την ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών στην ευρωπαϊκή δημόσια ζωή.
Επικοινωνία
ΟΠΕΚ – email [email protected] | +35796387498