Πως αλλάξαμε εμείς, πώς άλλαξε η Ευρωπαϊκή Ένωση; ΣΥΝΕΔΡΙΟ UNIVERSITAS – ΟΠΕΚ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ
Οι αλλαγές που επήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Κύπρο με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη στην ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο του επιστημονικού συνεδρίου που οργάνωσαν το Ίδρυμα Universitas και ο Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας – ΟΠΕΚ. Κατά τη συζήτηση, οι βασικοί ομιλητές ανέπτυξαν κριτικές προσεγγίσεις για τις προεκτάσεις των αλλαγών αυτών για την ίδια την Ευρώπη και την Κύπρο, προκειμένου να αξιοποιηθούν πιο συνεκτικά από την πολιτική ηγεσία στη χάραξη συγκροτημένης στρατηγικής για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο ομιλητής Κ. Ρέβελας, πρώην Λειτουργός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλυσε τις συνθήκες στην ΕΕ μετά τη μεγάλη διεύρυνση, ο Α.Θεοφάνους, Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έκανε αποτίμηση των 20 χρόνων ένταξης, ο Ν. Περιστιάνης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Universitas αναφέρθηκε στα μαθήματα (που δεν πήραμε) από την ΕΕ για το Κυπριακό και ο Κ. Πιερίδης, Δημοσιογράφος, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚ επικεντρώθηκε στο αναξιοποίητο κεφάλαιο της ένταξης.
Ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε ο Γ. Η. Ιωάννου, Ομότιμος Καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά την οποία οι ομιλητές, παρά τις διαφωνίες τους, διαπίστωσαν έλλειμμα πολιτικής και στρατηγικής στόχευσης της Κύπρου ενός ΕΕ ως κράτος μέλος.
Το επιστημονικό συνέδριο, τις εργασίες του οποίου άνοιξε με χαιρετισμός της η Διευθύντρια του Ιδρύματος Universitas, Κ. Χατζηστυλλή, έγινε την Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου.
Πλαίσιο Συζήτησης
Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 15 σε 25 κράτη-μέλη – την 1η Μαΐου 2004 – ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της και αποτέλεσε πολιτική πρόκληση. Υπήρξε το επιστέγασμα προσπαθειών μισού σχεδόν αιώνα για τον τερματισμό των συγκρούσεων του παρελθόντος και την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και της ευημερίας στην Ευρώπη.
Η διαδικασία διεύρυνσης συνέβαλε στην επίτευξη πολιτικής σταθερότητας, οικονομικής προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης στα κράτη-μέλη. Η σταθερότητα των θεσμών, οι αλλαγές κυβερνήσεων με τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών, η αποτελεσματικότερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς και η επικράτηση των αρχών της οικονομίας της αγοράς αποτελούν έως σήμερα κοινά χαρακτηριστικά στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Αυτή η Ευρώπη αντιπροσωπεύει ένα κοινό εγχείρημα: να μοιραστεί το μέλλον της ως κοινότητα αξιών.
Η ένταξη στη ευρωπαϊκή οικογένεια σήμαινε νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις αλλά και προβλήματα που η Κύπρος όφειλε να αντιμετωπίσει συλλογικά για να ανταποκριθεί στο ιστορικό αυτό γεγονός. Η Κύπρος επωφελήθηκε από τα κοινοτικά προγράμματα στήριξης όπως στους τομείς της προαγωγής της έρευνας, στον εκσυγχρονισμό της παιδείας, στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού, στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη επωφελούνται από το γεγονός ότι αποτελούν μέρος της ενιαίας αγοράς, από μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων της μετανάστευσης, της τρομοκρατίας και της κλιματικής αλλαγής, ενώ αποκομίζουν και απτά οφέλη, όπως καλύτερες υποδομές μεταφορών, εκσυγχρονισμένες και ψηφιοποιημένες δημόσιες υπηρεσίες και ιατρική περίθαλψη αιχμής.
Το συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολιτών που έθεσαν τον προβληματισμό τους για την περαιτέρω πορεία της Κύπρου στην ΕΕ στην προσπάθεια να γίνει πραγματικά δραστήριο και πολυθεματικό κράτος μέλος που αντλεί από τις εμπειρίες της και μεγιστοποιεί τις δυνατότητες της, ξεπερνώντας τα προβλήματα και ανοίγοντας νέες προοπτικές για το λαό της.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο δύο προγραμμάτων σύμπραξης με τους πολίτες “Εμείς – Μαζί» του ΟΠΕΚ και «Διαμορφωτές της Αλλαγής» της UNIVERSITAS, για αύξηση της συμμετοχικότητας στις Ευρωπαϊκές Εκλογές στις 9 Ιουνίου 2024
Επικοινωνία:
Ίδρυμα Universitas – Πρόγραμμα «Change Makers»
https://www.universitas.org.cy/
[email protected] | 22 795002
ΟΠΕΚ – Πρόγραμμα «Εμείς – Μαζί»
https://opekcy.org/wetogether/ [email protected] |96 387498