Το AI στη σύγχρονη ζωή-Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση επιταχύνει ρυθμούς /ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΠΕΚ – Κέντρο Αριστείας CYENS
Η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στην σύγχρονη ζωή, οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες και οι απειλές, ιδίως, στους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ΜΜΕ και την ιδιωτικότητα των πολιτών μέσα από την κατοχή, επεξεργασία και διαχείριση τεράστιων δεδομένων και πληροφορίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ανοιχτής συζήτησης που οργάνωσαν στην Λευκωσία την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, ο ΟΠΕΚ και το Κέντρο Αριστείας CYENS.
Η εκδήλωση, την οποία φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του στην οδό Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη το Κέντρο Αριστείας CYENS, εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Εμείς – Μαζί» που υλοποιεί ο ΟΠΕΚ για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια ζωή και τις επικείμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές 2024.
Απειλή ή πρόκληση;
Ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι συζήτησαν για τις μορφές που λαμβάνει το ΑΙ σε μια ραγδαία επιταχυνόμενη εξέλιξη που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Στο δίλημμα εάν πρέπει ή όχι να προχωρήσει η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι ομιλητές απάντησαν καταφατικά, χωρίς να υποβαθμίζουν την ανάγκη για ρύθμιση της, κάτι που αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι ακαδημαϊκοί Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου για το Δίκαιο της Ιδιωτικότητας, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία και Λοΐζος Μιχαήλ, Καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Κέντρο Αριστείας CYENS. Επίσης συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Έλλη Κοτζαμάνη, Πρόεδρος Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, και Γιάννης Σεϊτανίδης, Αντιπρόεδρος Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Ανάμεσα στα παραδείγματα που υπογράμμισαν είναι ο κίνδυνος κακόβουλης χρήσης της ΑΙ κατά τρόπο που να υπονομεύσει θεσμούς, όπως οι εκλογικές διαδικασίες, το κράτος δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης.
Διαδραστική συζήτηση
Οι συμμετέχοντες πολίτες ήγειραν ερωτήματα που αφορούσαν τις διαστάσεις προόδου που μπορεί να πάρει η τεχνητή νοημοσύνη. Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία ελέγχου, ρύθμισης και παρέμβασης, καθώς και την ανάπτυξη της ψηφιακής ηθικής. Επίσης επεσήμαναν την ανάγκη να αφομοιώσουν οι πολίτες την ικανότητα διασταύρωσης πληροφοριών και κριτικής σκέψης. Οι ομιλητές εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο η ΤΝ υιοθετεί τις πληροφορίες που προβάλλονται στο κοινό. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν την έκταση της επιρροής που θα έχει η ΤΝ στην κοινωνία, σημειώνουν όμως, ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο, καθώς υλείπονται σημαντικά χαρακτηριστικά και ιδιότητές του, όπως η επεξήγησιμότητας και η διεργασία σκέψης που έφερε ένα αποτέλεσμα.
Τη σύνοψη και τα συμπεράσματα της συζήτησης έκανε η Θεανώ Καλαβανά, πρόεδρος του ΟΠΕΚ.
Υποστηρικτές της εκδήλωσης, ο Δήμος Λευκωσίας και η εφημερίδα «Πολίτης»
Η προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη επικεντρώνεται στην αριστεία και την εμπιστοσύνη, με στόχο την ενίσχυση της έρευνας και της βιομηχανικής ικανότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Η συζήτηση είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο
https://www.facebook.com/CYENSCoE/videos/1585338532320944/
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
Επικοινωνία:
CYENS [email protected] | 22747575
ΟΠΕΚ [email protected] | 96387498