Βραβειο Γιαννος Κρανιδιωτης

«Τι θα γίνει, όμως, στην περίπτωση κατά την οποία εξαιτίας της Τουρκικής αδιαλλαξίας δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού πριν ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις; Η άποψή μας είναι ότι η Κύπρος και τότε θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομικά ολόκληρη, αλλά η Πράξη Προσχώρησης θα έχει εφαρμογή στο ελεύθερο τμήμα όσο διαρκεί η κατοχή.

 

Οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση. Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος της Τουρκίας και να τιμωρηθεί για δεύτερη φορά εξαιτίας της τουρκικής πολιτικής. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η επίλυση του Κυπριακού και η Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου εξυπηρετούν συγχρόνως ολόκληρο τον πληθυσμό της Κύπρου, Έλληνες και Τούρκους».

Γιάννος Κρανιδιώτης

«Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική  – Σκέψεις και Προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ουΑιώνα»

 Νοέμβριος 1999

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

«ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ»

 

Το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» καθιερώθηκε από τον ΟΠΕΚ (Όμιλος Προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας) το 1999 για να τιμήσει το Γιάννο Κρανιδιώτη, τον πολιτικό, τον άνθρωπο, τον οραματιστή, που εργάστηκε όσο κανένας άλλος, με συνέπεια και μεθοδικότητα για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.  Ως γνωστόν, ο τραγικός θάνατός του επήλθε στο μοιραίο αεροπορικό δυστύχημα με το κυβερνητικό αεροσκάφος Φάλκον προς Βουκουρέστι, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999, όπου επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε διαβαλκανική υπουργική σύνοδο.  Αν και η ζωή του υπήρξε σύντομη, το όραμα του για την Κύπρο, την Ελλάδα και την πορεία προς την Ε.Ε.,  παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο.

 

Κορυφαίος μαχητής και πρωταγωνιστής για το Κυπριακό μέσα στον Ελλαδικό χώρο εργάστηκε εντατικά για την εκπλήρωση του μεγάλου οράματος της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1998 ο Γιάννος Κρανιδιώτης συμβούλευσε την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει αίτηση, επί Ελληνικής προεδρίας, για ένταξη στην Ε.Ε. τροχοδρομώντας της Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.  Με την απόφαση του Συμβουλίου της Κέρκυρας το 1994 η Κύπρος περιλαμβάνεται στην επόμενη διεύρυνση της Ε.Ε. Στη συνέχεια οι αποφάσεις του Ελσίνκι και της Νίκαιας και ο ενταξιακός διάλογος οδηγούν στην Κοπεγχάγη και στην υπογραφή της  Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα στις 16 Απριλίου. Η πορεία που ξεκίνησε ο Γιάννος Κρανιδιώτης οδήγησε στην ιστορική ημερομηνία της 1ης Μαΐου 2004 με την οριστική ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

[separator top=”20″ style=”shadow”]

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

«ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ»

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ

2012 Ανδρέας Μαυρογιάννης, διπλωμάτης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, τέως Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα. Διακρίθηκε για την προσφορά του στην προετοιμασία, σχεδιασμό, συντονισμό και την υλοποίηση της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το β’ εξάμηνο του 2012
2011 Χρήστος Ροζάκης, ακαδημαϊκός, πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ευρωπαϊστής, σχεδιαστής πρωτοποριακής εξωτερικής πολιτικής, δικαστής με κύρος στην Ευρώπη, δημιουργός προϋποθέσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, πανεπιστημιακός με συνεπή δημόσιο λόγο
2009 Μιχάλης Σαρρής, πρώην Υπουργός Οικονομικών για τη συμβολή του στην ένταξη της Κύπρου στη Ζώνη του Ευρώ (ΟΝΕ) με την οποία η Κύπρος συμπλήρωσε και ενίσχυσε τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια  και την ικανότητά του να διαμορφώνει υπερκομματικές συνθέσεις στην επιδίωξη συλλογικών στόχων
2008 Νίκος Θέμελης, συγγραφέας γιατί με το συγγραφικό του έργο έγινε κορυφαίος στα νεοελληνικά γράμματα, ενώ με την αθόρυβη πολιτική του δράση, ως συνεργάτης του Κώστα Σημίτη προσέφερε τα μέγιστα στον αγώνα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
2007 Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη. Διακρίθηκε για την συνεπή δράση του να δώσει στον ευρωπαίο πολίτη περισσότερα δικαιώματα και δυνατότητες μέσα από το θεσμό του οποίου προΐσταται.
2006 Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μουσικοσυνθέτης. Έγραψε μουσική πάνω στην κυπριακή ακριτική ποίηση, έντυσε με εξαίσιες νότες την ποιητική δημιουργία κυπρίων και ελλαδιτών ποιητών, σε κινηματογραφικές ταινίες . Η μουσική του έτυχε διεθνούς αναγνώρισης.
 2005 Ανδρέας Χριστοδουλίδης, δημοσιογράφος, πρώην Γενικός Διευθυντής Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για την ενεργό, ουσιαστική και αποτελεσματική συμβολή του στην πρόοδο και ανάπτυξη της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και της εμπέδωσης της Δημοκρατίας στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
2004 Αννα Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος της ΕΕ για τη συνολική δράση της στην προώθηση των κοινών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στον τομέα της ισότητας και της κοινωνικής πολιτικής και συνοχής, την ενεργό συμβολή της στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην Ένωση και την ευόδωση του στόχου της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ
2003 Κώστας Μόντης, ποιητής, ο κορυφαίος Κύπριος λογοτέχνης. Με λόγο λιτό και πυκνό εκφράζει τον κόσμο της Κύπρου στα χρόνια της Ανεξαρτησίας και στην περίοδο μετά την εισβολή. Ποιητής με διεθνή αναγνώριση».

(Η βράβευση Μόντη έγινε λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό του).

2002 Μάριος Τόκας, μουσικοσυνθέτης γιατί «καταξιώθηκε στο χώρο της μουσικής και προσθέτει στην ποιότητα της δημιουργίας του, τη πολιτική ευαισθησία για την ιδιαίτερη πατρίδα του Κύπρο με γνήσια οράματα για συμφιλίωση των λαών και κατάργηση των συρματοπλεγμάτων».
2000 Ανδρέας Θεοφάνους – Ινστιτούτο Ερευνών και Ανάπτυξης Intercollege

Πάμπος Παπαγεωργίου – Κέντρο Ερευνών Intercollege, εξ ημισείας στους δύο ερευνητές που «με τη δράση τους προωθούν μέσα από τα Κέντρα Ερευνών τους, την κριτική σκέψη και αναζητούν νέους δρόμους μέσα από την έρευνα».

1999 Λευτέρης Οικονόμου, ζωγράφος «για το πλούσιο και δημιουργικό του έργο στο χώρο της τέχνης»

Annual Award for Innovative Creation

“Yiannos Kranidiotis”

 

PERSONALITY AWARDS

2013 Takis Hadjidimitriou, is the Greek-Cypriot head of the Technical Committee for the Cultural Heritage. The Committee consists from both Greek-Cypriots and Turkish-Cypriots. The Committees work: Twenty monuments have either been completed or are close to completion. Eleven are being carried out for a two year period and fifteen small projects are underway.
2012 Andreas Mavroyiannis, diplomat, Permanent Secretary of the Ministry of Foreign Affairs, former Deputy Minister for European Affairs. He was awarded for his contribution in the preparation, planning, coordination and implementation of the first Cyprus Presidency of the Council of the European Union in the second half of 2012.
2011 Christos Rozakis, academic, former Vice- President of the European Court of Human Rights. European oriented, designer of innovative foreign policy, judge with prestige in Europe, creator of the conditions for the Cyprus accession to the EU.
2009 Michalis Sarris, former Minister of Finance. He was awarded for his contribution for Cyprus accession to the Eurozone, with which Cyprus completed and reinforced its participation in the European family, and for his ability to shape compositions above political party expediencies when pursuing collective goals.
2008 Nikos Themelis, writer. He was awarded because with his writing he became one of the most prestigious writers in contemporary publishing world, while with his silent political activity, as a partner of Costas Simitis, contributed to the Cyprus accession to the EU.
2007 Nikiforos Diamandouros, European Ombudsman. He was awarded for his consistent action to provide to the European citizens more rights and more possibilities through his position as a European Ombudsman.
2006 Michalis Christodoulides, composer. He composed music on Cypriot poetry; he composed music on poems of Cypriot and Greek poets in films. His music recieved  international recognition.
 2005 Andreas Christodoulides, journalist, former Permanent Secretary of Athens News Agency. He was awarded for his active and effective contribution to the progress and development of «liberated» Radio and Television and the consolidation of democracy in Mass Communication in both Cyprus and Greece.
2004 Anna Diamantopoulou, former Commissioner. She was awarded for her overall action towards the promotion of the EU common policies, especially in the field of equality and social policy and cohesion, her active contribution towards enhancing the role of Greece in the European Union and the success of Cyprus’ goal to become an EU member state.
2003 Costas Montis, poet, established Cypriot writer. With his writing he expressed in writing the years of Cyprus’ Independence and the years that followed the invasion in 1974. He was a poet with international recognition.

(Montis was awarded a few weeks before his passing).

2002 Marios Tokas, composer. He was awarded because he was established in the music world and because he included to the quality of its creations, the political sensitivity of his country Cyprus with genuine visions of reconciliation.
2000 Andreas Theofanous- Research and Development Institute  Intercollege

Pambos Papageorgiou – Research Centre Intercollege. They were awarded because with their actions they promote, through their Research Centres, critical thinking and they explore new paths through research

1999 Lefteris Economou, painter. He was awarded for the reach and creative art work.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s