Blog - Latest News

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Νέα ηγεσία και στρατηγική επίλυσης

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει την αγωνία και τον προβληματισμό του για τον τρόπο που η κυβέρνηση Αναστασιάδη αντιμετωπίζει τα νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι. Ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και διατυπώνει το ερώτημα: Έχουν ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδης, και η κυβέρνηση στρατηγική για να σπάσουν το αδιέξοδο τεσσάρων χρόνων, ή θα ασκούνται με συνταγές εξωτερικής πολιτικής της δεκαετίας του ’80 για ένα νέο μακροχρόνιο;

Η κυβέρνηση δημιουργεί την εντύπωση ότι προβαίνει σε αποτρεπτικές ενέργειες και «προσφυγές», αλλά στην πράξη απλώς μαζεύει δηλώσεις καταδίκης. Όλοι οι Κύπριοι γνωρίζουν, τον τελευταίο μισό αιώνα, ότι τέτοιες ενέργειες δεν αναιρούν τετελεσμένα. Η κυβέρνηση διαρρέει ότι έχει και άλλες επιλογές (διακρατική προσφυγή, Χάγη κοκ). Είναι αμφίβολο αν ποτέ θα γίνουν. Η εξωτερική πολιτική, όμως, δεν πρέπει να ασκείται για να βελτιώνει η κυβέρνηση την εικόνα της. Δεν προσφέρει τίποτε το να εξαντλήσει την θητεία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολές και καταγγελίες, αφήνοντας την Κύπρο στον πάτο της διχοτόμησης.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι το ερώτημα που η κυβέρνηση δεν απαντά είναι: Ποια πρωτοβουλία αναλαμβάνουν ο Πρόεδρος, ο ΥΠΕΞ, και η κυβέρνηση για να καλύψουν το χαμένο έδαφος που οι ίδιοι δημιούργησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια; Σήμερα, κανένας στον ΟΗΕ και την ΕΕ δεν γνωρίζει τί πραγματικά θέλουν στο Κυπριακό. Ο ΟΗΕ βλέπει το Βαρώσι υπό το πρίσμα της συνεχώς επιδεινούμενης κατάστασης. To Σ.Α. κάνει συντηρητικές κινήσεις για να δει αν περισώζεται ένα πλαίσιο πορείας για το μέλλον. Η Ε.Ε. αναζητεί τρόπο να συγκρατήσει τα γεγονότα για να μην εκτροχιαστούν.

Ο Ν. Αναστασιάδης ενοχοποιεί τους πρόσφυγες αλλά ξεχνά ότι ο Γκουτέρες τον προειδοποιούσε γραπτώς για την διάβρωση του διαπραγματευτικού κεκτημένου από το Κραν Μοντανά και μετά. Τώρα θα πρέπει να εξηγήσει στους πρόσφυγες γιατί απέρριψε το Πλαίσιο Γκουτέρες όταν ο Μ. Ακιντζί του πρότεινε δημόσια να το συνυπογράψουν. Οι Αναστασιάδης – Χριστοδουλίδης οφείλουν να εξηγήσουν γιατί εγκατέλειψαν τις συνομιλίες για το Κυπριακό επί Ακιντζί και  έφτιαχναν μύθους με τριμερείς και μεγαλεπίβολα σχέδια στην ΑΟΖ, ροκανίζοντας τον χρόνο.

Το ΔΣ του ΟΠΕΚ διαπιστώνει ότι ο αποχωρών Πρόεδρος, στον ένατο χρόνο της προεδρίας του, αναζητεί συνενόχους. Πιστεύει ότι με καταγγελίες και επιστολές θα καλύψει την ιστορική ευθύνη που τον βαραίνει και τη διεθνή απαξίωση του για όσα περιλαμβάνει το «μητρώο» του με τα χρυσά διαβατήρια.

Όμως, η κλεψύδρα για το Κυπριακό τελειώνει. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η ελπίδα μπορεί να δημιουργηθεί μόνο αν η Κύπρος αποκτήσει νέα ηγεσία, ικανή να ανακτήσει το κύρος και τη διεθνή αξιοπιστία στον ΟΗΕ και την Ε.Ε.. Θα χρειαστεί κόπος και μεγάλη προσπάθεια, αλλά οι δυνατότητες υπάρχουν, από τη στιγμή που θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για μόνιμες λύσεις στα προβλήματα:

Στο Κυπριακό με βάση τις συμφωνημένες παραμέτρους της Ομοσπονδίας και με ανοιχτό πνεύμα συνεργασίας με τους Τουρκοκυπρίους, και στην ευρύτερη περιοχή με συνεργασίες που συνάδουν με τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα και φέρνουν την Τουρκία πιο κοντά στην σχέση της με την Ε.Ε..

Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ