Οι εξελίξεις είναι σημαντικές στο χώρο της ενέργειας και δίνουν οικονομική και πολιτική ισχύ στην πατρίδα μας.
Ο εντοπισμός και αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου αποτελεί ένα πολυσύνθετο έργο. Η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει τα πιο ικανά στελέχη της, μέσα σε ένα σύγχρονο αυτόνομο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας με ισχυρή εμπειρογνωμοσύνη, έλεγχο και διαφάνεια. Η δομή και το πλαίσιο μπορούν να καθοριστούν με βάση τις καλύτερες πρακτικές σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Στο πολιτικό πεδίο απαιτείται υψηλός βαθμός διακομματικής συνεννόησης προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία των τεχνοκρατών με ισχυρή πολιτική βούληση και στήριξη. Η πολιτική ηγεσία θα κληθεί να αναλάβει χειρισμούς που συνδέονται με πολύπλοκα και ανταγωνιστικά γεωστρατηγικά και εμπορικά συμφέροντα. Η ασφαλέστερη οδός είναι η βήμα με βήμα προώθησή του έργου κατά τρόπο ώστε να κερδίζει κάθε φορά ευρωπαϊκή και διεθνή στήριξη και να εντάσσεται στις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές και τα δίκτυα ενέργειας της ΕΕ.
Με τον τρόπο αυτό, οι εμπορικές επιλογές θα καταστούν ταυτόχρονα και οι πλέον οικονομικά συμφέρουσες για τον τόπο.
Η προοπτική του φυσικού αερίου αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Κύπρο να σχεδιάσει το μέλλον της με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και να τροφοδοτήσει με νέα ανταγωνιστικότητα την κυπριακή οικονομία. Χρειάζεται ταυτόχρονα ο καταρτισμός ενός μακροχρόνιου σχεδίου αξιοποίησης του πλούτου με κριτήριο τη διασφάλιση αποθέματος για την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.
Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού κατά τρόπο ώστε καλύψει τις οικονομικές ανάγκες μιας συμφωνίας ιδίως σε σχέση με την ανοικοδόμηση στα πρώτα στάδια της επίλυσης και τις ανάγκες του νησιού για αμοιβαίας ωφελείας έργα όπως π.χ. στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.