Ο ΟΠΕΚ δημιουργήθηκε το 1997 στη Λευκωσία με πρωτοβουλία του Γιάννου Κρανιδιώτη. Με δημόσιες εκδηλώσεις, με ανοικτό διάλογο, με δημόσιες παρεμβάσεις, με εκδόσεις βιβλίων επιδιώκουμε την προώθηση της κριτικής σκέψης και της ορθολογικής ανάλυσης ως του κατ’ εξοχή τρόπου επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Τίποτε δεν είναι στατικό. Οι κοινωνίες αλλάζουν με επιχειρήματα, με πειθώ, με πλειοψηφίες.
Η Κύπρος αξίζει ένα καλύτερο μέλλον, γι’ αυτήν είμαστε παρόντες!
Οι προτεραιότητες μας
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά αποδεχόμαστε τις προκλήσεις.
Θεωρούμε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στρατηγική επιλογή του λαού μας. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, ανήκουμε στην πιο προηγμένη ζώνη δημοκρατίας, σταθερότητας, ευημερίας και συνεργασίας στον κόσμο.
Είναι στρατηγική κατάκτηση του λαού μας, γιατί μπορεί να καθορίσει την μοίρα της και να επιλύσει τα ζητήματα ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας με όρους σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Η ένταξη προσφέρει το κοινό θεσμικό πλαίσιο, το «κοινό σπίτι» για όλους τους Κυπρίους. Οι ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθορίζονται από την ευρωπαϊκή φιλελεύθερη παράδοση.
Η Μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος είναι ένας κύριος πυλώνας μιας εκσυγχρονιστικής πολιτικής. Η μείωση των ανισοτήτων αφορά μια κοινωνία που διεκδικεί περισσότερες ευκαιρίες και περισσότερη δικαιοσύνη!
Το προφίλ του ΟΠΕΚ
Ο ΟΠΕΚ (Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας) επιδιώκει την ανάπτυξη του διαλόγου γύρω από τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, των διαφόρων πτυχών της ευρωπαϊκής ενοποίησης, του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας , της παιδείας μέσα στο νέο περιβάλλον, των νέων τεχνολογιών, της οικολογίας. Κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών καθιερώνοντας ένα ανοικτό, διαφανή και πολυφωνικό διάλογο.
- Απώτερος σκοπός του είναι η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών, πολιτική που προωθεί ενεργά η Ευρωπαϊκή Ένωση καλώντας όλα τα κράτη μέλη και όλους τους φορείς της να την στηρίξουν και να την ενθαρρύνουν. Στην σημερινή κοινωνία της γνώσης και της τεχνολογίας, της παγκοσμιοποίησης και της πολύ-πολιτισμικότητας απαιτείται όπως οι πολίτες έχουν την αναγκαία πληροφόρηση για να μπορούν να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις και να μετέχουν ενεργά στις διάφορες πολιτικές και κοινωνικές διαδικασίες που αφορούν το μέλλον τους.
- Βασικό εργαλείο των δραστηριοτήτων του είναι οι δημόσιες συζητήσεις και εκδηλώσεις γύρω από επίκαιρα θέματα προβληματισμού της κοινωνίας. Προωθούμε, έτσι, τη συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.
- Ο ΟΠΕΚ με τη δράση του συμβάλλει στο να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις του παρελθόντος, επιδιώκουμε να είμαστε ένας όμιλος πρωτοπορίας, αναζητήσεων και συνεπούς προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας Οι έννοιες ορθολογισμός, αλληλεγγύη, κοινωνική κινητοποίηση, τεκμηρίωση , εφικτές δράσεις, είναι μερικές από αυτές που καταθέσαμε στο δημόσιο διάλογο. Η ανοικτή, δημιουργική , ισχυρή κοινωνία, μια κοινωνία πολιτών είναι ο θεμελιώδης στόχος μας.
- Ο ΟΠΕΚ διατηρεί ανοικτές γέφυρες επικοινωνίας με ανάλογους οργανισμούς αλλά και με επιστημονικά και ακαδημαϊκά κέντρα ερευνών του εξωτερικού.
- Προωθεί με συστηματικό τρόπο τη συνεργασία με άλλες Ελληνοκυπριακές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Τουρκοκυπριακές κινήσεις της κοινωνίας των πολιτών, με συνδικαλιστικές ενώσεις, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, άλλους οργανωμένους φορείς και πολιτικά κόμματα.
- Επιδιώκει με παρεμβάσεις στο χώρο των ΜΜΕ, να καταγράφονται σε πιο μαζικό επίπεδο ιδέες και προτάσεις για τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία αλλά και για να κατατίθεται πιο αποτελεσματικά η ταυτότητα του Ομίλου.
- Έχει καθιερώσει το ετήσιο Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» για να τιμήσει τον άνθρωπο και πολιτικό Γιάννο Κρανιδιώτη που έθεσε τα θεμέλια για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και προκάλεσε έτσι την ιστορική κίνηση ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να εντάξει το δικό της πεπρωμένο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Στον τομέα των εκδόσεων έχει να δείξει αξιόλογο έργο.