25 χρόνια χωρίς τον Γιάννο Κρανιδιώτη και χιλιάδες μίλια μακριά από τη σκέψη του- Ανακοίνωση ΔΣ ΟΠΕΚ για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη (14 Σεπτεμβρίου 1999)
25 χρόνια χωρίς τον Γιάννο Κρανιδιώτη
και χιλιάδες μίλια μακριά από τη σκέψη του
Ανακοίνωση ΔΣ ΟΠΕΚ για τα 25 χρόνια
από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη
(14 Σεπτεμβρίου 1999)
Κλείνουν 25 χρόνια από τον παράλογο θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη. Του ανθρώπου ο οποίος οραματίστηκε, σχεδίασε και πάλεψε για τη μετατροπή μιας επανενωμένης Κύπρου σε πολύτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποδειγματικό κέντρο ειρήνης και σταθερότητας.
Όπως σημείωσε ξανά το ΔΣ του ΟΠΕΚ, με την επίμονη και ακούραστη δουλειά του, με το πάντρεμα του οράματος με την ορθολογιστική πολιτική πρακτική, ο Γιάννος Κρανιδιώτης πέτυχε την παραγωγική διασύνδεση υγιών συμφερόντων. Πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. – τη σημαντικότερη στιγμή της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 1974 –, έβαλε το κυπριακό στις ράγιες της επίλυσης, και δέσμευσε την Τουρκία σε μια δυτικόστροφη ευρωπαϊκή πορεία· η οποία με τη σειρά της συμπλήρωνε τη διασφάλιση της ειρήνης και της συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δυστυχώς, 25 χρόνια μετά, διαπιστώνουμε ότι η μικροψυχία πολιτικών της Κύπρου που ήταν κατώτεροι των περιστάσεων όχι μόνο «αποκόλλησε» την ένταξη στην Ε.Ε. από την επίλυση του κυπριακού και τη μετατροπή του επανενωμένου νησιού σε κέντρο ειρήνης και σταθερότητας, αλλά έκανε τα πάντα για να απομακρυνθούμε ως κοινωνία και πολιτεία από τη δημιουργική και παραγωγική του σκέψη.
Έλεγε ο Γιάννος Κρανιδιώτης το 1998: «Η κυπριακή κοινωνία δεν μπορεί να παραμείνει απομονωμένη και εσωστρεφής. Πρέπει και αυτή με τη σειρά της να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις και τις διαφοροποιήσεις που συντελούνται σε παγκόσμια κλίμακα. Η δίνη των νέων δυναμικών απαιτεί νέες ιδέες, νέες μορφές δράσης, μια νέα αντίληψη για το ρόλο της πολιτικής… Η Κύπρος πρέπει να αναδειχθεί σε χώρο σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου… Η ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της Κύπρου υπήρξε μια κεφαλαιώδους σημασίας στρατηγική επιλογή για το μέλλον του νησιού, που θα αναδειχθεί καθοριστική και για την προώθηση πολιτικής λύσης στο ζήτημα».
Σήμερα, μακριά από ένα συνολικό όραμα και σχεδιασμό, η ηγεσία και η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου αντιμετωπίζουν την Ε.Ε. μόνο ως χώρο καταγγελίας της Τουρκίας και πηγή απομύζησης/άντλησης κονδυλίων. Το αποτέλεσμα είναι, εκτός από το να βιώνουμε σήμερα τη χειρότερη ανυποληψία από γενέσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά να αντιμετωπίζουμε και ένα βουνό από εμπόδια ακόμη και για επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Στο οποίο επιμένουμε να προσθέτουμε νέους όγκους εμποδίων, συνεχίζοντας να ακολουθούμε στείρα καταγγελτική πολιτική και αποφεύγοντας να δεσμευτούμε ακόμη και στα στοιχειώδη που ζητά ο ΟΗΕ (Πλαίσιο Γκουτέρες, πολιτική ισότητα όπως προνοούν τα ψηφίσματα κλπ.).
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης πίστευε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. «δημιουργεί νέες συνθήκες, νέα δεδομένα, που θα επηρεάσουν καθοριστικά και απόλυτα τη λειτουργία κάθε τομέα της κυπριακής ζωής. Οι θεσμοί, η οικονομία, το κοινωνικό πλαίσιο, η παιδεία, ο πολιτισμός, θα προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα και σ’ ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια συνεχής μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει νέα πρότυπα…».
Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι με το που γυρίσαμε την πλάτη στη σκέψη του Γιάννου Κρανιδιώτη χάσαμε την ευκαιρία και για έναν ουσιώδη εκσυγχρονισμό. Παρά τις υποδείξεις της Ε.Ε., κάνουμε για τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου πολύ λίγα, πολύ αργά.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι μπροστά στα καθολικά σχεδόν αδιέξοδα, η επανασύνδεση με την έντιμη, ορθολογική, ρωμαλέα και δημιουργική πολιτική σκέψη του Γιάννου Κρανιδιώτη είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας ως πολιτεία και κοινωνία.
14 Σεπτεμβρίου 2024
ΟΠΕΚ – Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης»