Χωρίς σχέδιο για το Κυπριακό είναι καταδικασμένη σε αναποτελεσματικότητα η συμπαράσταση της Ε.Ε.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει έντονη ανησυχία γιατί, ενώ συμβαίνουν νέα βαριά τετελεσμένα σε βάρος των Ελληνοκυπρίων και το νησί μπαίνει στη μέγγενη του “Φατίχ” και του “Γιαβούζ”, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης παραπλανούν την κοινή γνώμη και ροκανίζουν το χρόνο με “εικονικές μάχες και πλασματικές νίκες”. Στην ουσία δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να παρακολουθούν απαθείς την εξέλιξη της “διπλής διχοτόμησης” στο έδαφος και στη θάλασσα, αρκούμενοι στην καταγγελτική ρητορική τους και μαζεύοντας ψηφίσματα αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν να πρόκειται για το Κίνημα των Αδεσμεύτων.
Είναι προφανές ότι με την πολιτική Αναστασιάδη οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν ανταποκρίνονται, πέρα από μια φραστική αλληλεγγύη και καταδίκη της ανεύθυνης στάσης της Τουρκίας.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι οι πολίτες χρειάζεται να αποκτήσουν σφαιρική αντίληψη για το τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί η Κύπρος βρίσκεται στη τραγική αυτή θέση. Ποιος θα στηρίξει τον Ν. Αναστασιάδη όταν η ιστορική ευκαιρία για ειρήνευση και επίλυση του Κυπριακού είναι χαμένη εδώ και δύο χρόνια; Γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι να στηρίξουν τον Ν. Αναστασιάδη όταν γνωρίζουν τι έγινε στο Κραν Μοντανά και μετέπειτα, και όταν δεν γνωρίζουν πού το πάει και τί θέλει στο Κυπριακό σήμερα; Πώς αναμένει κανείς να δώσουν στήριξη σε έναν ηγέτη που έχει ταυτίσει τη χώρα του με τα «χρυσά» διαβατήρια;
Η ΕΕ γνωρίζει ότι ο Ν. Αναστασιάδης με τακτικισμούς και αντιφάσεις υποσκάπτει το πιο προωθημένο κεκτημένο διαπραγματεύσεων από το Κραντ Μοντάνα (πλαίσιο Γκουτέρες). Πώς αναμένουν ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του να βρουν στήριξη, όταν καταστρέφουν προσπάθειες δεκαετιών – στις οποίες και η ίδια η ΕΕ συνέβαλε και ήταν παρούσα – για μια πραγματική ειρήνη στο νησί;
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ διατυπώνει δυνατά το ερώτημα προς κάθε σκεπτόμενο πολίτη: Αυτό θέλαμε με την ένταξή μας στην ΕΕ, να μαζεύουμε ψηφίσματα, αντί να λύσουμε το Κυπριακό; Έτσι εργάστηκε ο Γιάννος Κρανιδιώτης για να πετύχει την ένταξη και να την καταστήσει «καταλύτη» για τον τερματισμό της κατοχής;
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τις πολιτικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για λύση να αναλάβουν την πρωτοβουλία για ανασύνταξη της εξωτερικής πολιτικής με προτεραιότητα την επανεκκίνηση της διαδικασίας του ΟΗΕ. Για να γίνει αυτό εφικτό χρειάζεται, με καθαρότητα στις θέσεις και αποφάσεις, χωρίς υποσημειώσεις:
- Να δηλώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι αποδέχεται το «Πλαίσιο Γκουτέρες» ως βάση για καταληκτική διαπραγμάτευση.
- Να ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει νέα Διάσκεψη για την Κύπρο με τη σύνθεση του Κραντ Μοντάνα, παρουσία της ΕΕ, και να καλέσει την Τουρκία να απέχει από ερευνητικές δραστηριότητες.
- Να προωθηθούν άμεσα όσα μέτρα εμπιστοσύνης έχουν ήδη από καιρό συμφωνηθεί από τα δύο μέρη, περιλαμβανομένης της κινητής τηλεφωνίας.
Επειδή η ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική είναι αδιέξοδη, και επειδή φτάνει στα όριά της κάθε στρατηγική που δεν έχει στο επίκεντρό της την προοπτική της λύσης, οι πολιτικές δυνάμεις, το πολιτικό προσωπικό, και οι πολίτες οφείλουν να γίνουν πιο απαιτητικοί και πιεστικοί προς την ηγεσία για αναθεώρηση της καταδικασμένης αυτής στρατηγικής. Με δημόσιο και σαφή λόγο. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια παθητικής αναμονής.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ