Ανησυχητικές οι παρεμβάσεις που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ, σε έκτακτη συνεδρία του την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, μελέτησε και αξιολόγησε επίμονες πληροφορίες για απροκάλυπτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο των λειτουργών των ΜΜΕ. Παρέμβαση η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ξεκινά συνήθως από έναν κύκλο συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η από πολλές πηγές και συνεχής το τελευταίο διάστημα πληροφόρηση για περιστατικά άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο των δημοσιογράφων δεν μπορεί να είναι αβάσιμη. Γι’ αυτό και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος και συνθηκών αυτολογοκρισίας των δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όσον αφορά τους χειρισμούς στο Κυπριακό και στο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων». Η καθημερινή υποβάθμιση «δυσάρεστων» για την Κυβέρνηση ειδήσεων κυρίως για το Κυπριακό, από μερίδα των ΜΜΕ, πιθανότατα δεν είναι άσχετη με το φαινόμενο αυτών των εντεινόμενων πιεστικών παρεμβάσεων.
Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία απαιτείται πλήρης σεβασμός του συνταγματικού δικαιώματος των δημοσιογράφων στην ελεύθερη έκφραση της άποψής τους. Εξάλλου, η όποια προσπάθεια άσκησης ελέγχου και καθοδήγησης των δημοσιογράφων συνιστά παραβίαση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί εξαιρετικά ανησυχητική τη χρήση τέτοιων μεθόδων και μέσων ελέγχου της πληροφόρησης. Η ουσιαστική ελευθεροτυπία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες που – όχι αβάσιμα – χρησιμοποιούν όλοι οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί οι οποίοι ασχολούνται με την ποιότητα της Δημοκρατίας σε κάθε κράτος. Πέραν των όποιων συνεπειών για την εικόνα της Κύπρου διεθνώς, το ουσιαστικότερο είναι ότι οι παρεμβάσεις και ο έμμεσος έλεγχος ή περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του πολιτειακού μας συστήματος, και αναστέλλει την πορεία εμβάθυνσης της Δημοκρατίας. Με βάση τις αρχές του ευρωπαϊκού ουμανισμού, η Δημοκρατία είναι κάτι πολύ ευρύτερο και ουσιαστικότερο από το απλό δικαίωμα ψήφου κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια.
Επομένως, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί υποχρέωσή του να παρακολουθεί συστηματικά το θέμα, ώστε αν τα ανησυχητικά φαινόμενα συνεχιστούν, να αναδείξει με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο το ζήτημα, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ