Η μοναδική λύση μπροστά στο τριπλό αδιέξοδο
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η ανησυχία που επικρατεί στην κοινωνία για τις αδιέξοδες και επικίνδυνες εξελίξεις στο Κυπριακό και στα ενεργειακά θα πρέπει να βρει μια συγκροτημένη απάντηση στις επιλογές της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.
Η πολιτική του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών παρουσιάζει τρία σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν αμέσως, προκειμένου να υπάρξουν δυνατότητες διεξόδου:
- Έλλειμμα αξιοπιστίας και συνέπειας. Είναι προφανές από τις εκθέσεις και την αντιμετώπιση του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και όλων των άλλων παραγόντων στο Κυπριακό ότι δεν έχουν πειστεί για την ειλικρίνεια της βούλησης της πλευράς μας για επανέναρξη των συνομιλιών και κατάληξη σε λύση ΔΔΟ. Οι δύο εκπρόσωποι της πλευράς μας θα πρέπει να προσέξουν κάθε τους κίνηση, ακόμη και την πιο μικρής σημασίας, ώστε να αποκατασταθεί στα μάτια του διεθνούς παράγοντα, αλλά και της κοινωνίας, η καταρρακωμένη αξιοπιστία τους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από συνεπείς στον στόχο καθημερινές επιλογές.
- Οδικός χάρτης στο Κυπριακό. Για να συνομολογηθούν άμεσα οι όροι αναφοράς, ώστε η τριμερής και η άτυπη πενταμερής να πραγματοποιηθούν ομαλά και αποτελεσματικά, Πρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να τολμήσουν: Να αποδεχτούν ανοιχτά, χωρίς προϋποθέσεις, την ένταξη στους όρους αναφοράς όσων ήδη περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις συγκλίσεις, και στα όσα συμφωνήθηκαν πριν το δείπνο του Κραν Μοντανά για την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή (μία τουρκοκυπριακή ψήφος στο Υπουργικό, μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων, εκ περιτροπής Προεδρία).
- ΑΟΖ και φυσικό αέριο. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και αδιέξοδη στη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου. Για κάτι μάλιστα (φυσικό αέριο) που οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδώσει σημαντικά έσοδα στην κυπριακή οικονομία. Το πρόβλημα δεν μπορεί να έχει πιθανότητες επίλυσης παρά μόνο με διακήρυξη της πλευράς μας ότι: (α) Εάν αναληφθεί σχετική διεθνής πρωτοβουλία, είναι πρόθυμη να συζητήσει αναστολή για έξι μήνες του – ούτως ή άλλως εικονικού σήμερα – ενεργειακού της προγράμματος (προκειμένου να διευκολύνει τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού), με παράλληλο μορατόριουμ και από την Τουρκία. (β) Αποδέχεται τη σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ για την κατανομή των εσόδων από το φυσικό αέριο (80% – 20%). (γ) Αμέσως μετά την επίλυση του Κυπριακού θα παρακαθήσει σε συνομιλίες με την Τουρκία για συνομολόγηση συμφωνίας για τα εφαπτόμενα όρια της ΑΟΖ των δύο χωρών. (δ) Θα εξετάσει με μεγάλη σοβαρότητα τη μοναδική οικονομικά βιώσιμη επιλογή μεταφοράς του φυσικού αερίου, δηλαδή μέσω αγωγού προς την Τουρκία.
Τα τρία αυτά σημεία προϋποθέτουν τόλμη, σταθερότητα και εντιμότητα της ηγεσίας των Ελληνοκυπρίων, πρωτίστως προς την ίδια την κοινωνία μας. Αποτελούν όμως τη μοναδική διέξοδο από το επικίνδυνο και με απρόβλεπτες συνέπειες πολλαπλό αδιέξοδο.