Πλήγμα για τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου ο έλεγχος σημαντικού μέρους των ΜΜΕ από την εκτελεστική εξουσία
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η χειραγώγηση των ειδήσεων, ο έλεγχος της πληροφορίας , ο έλεγχος των ΜΜΕ από την εκτελεστική εξουσία έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και κάθε προηγούμενο στα κυπριακά δεδομένα. Υπάρχει σχεδόν απόλυτος έλεγχος, συστηματικά μονόπλευρη ενημέρωση, η οποία ισούται με παραβίαση των αρχών του Κράτους Δικαίου και του δικαιώματος των πολιτών στην πλουραλιστική ενημέρωση.
Το καθεστώς έμμεσης χρηματοδότησης από την κυβέρνηση προς τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς (π.χ. μέσω «απόσβεσης» χρεών προς την πλατφόρμα, ευνοϊκά νομοθετήματα, διορισμό στελεχών τους σε διάφορες «υπηρεσίες», κλπ.) είναι αντιδεοντολογικό. Αυτά γίνονται με τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες χρηματοδοτούν άμεσα τους ημικρατικούς και κρατικούς φορείς ενημέρωσης. Και τελικά τι εισπράττουν; Ελλιπή, μονομερή, και προπαγανδιστική κυβερνητική «ενημέρωση», από ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς ΜΜΕ.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη από τη στιγμή που λειτουργεί η «αυτολογοκρισία» στην παραγωγή των ειδήσεων. Είναι προφανές ότι οι πιέσεις που ασκούνται καθημερινά στους λειτουργούς των ΜΜΕ δημιούργησαν ένα κλίμα που ωθεί μεγάλο μέρος τους στο να αυτοπεριορίζονται στην προβολή ειδήσεων, με βασικό κριτήριο το τι αρέσει ή τι δεν αρέσει στην πολιτική εξουσία, και να προσαρμόζουν την ένταση και την έκταση ανάλογα με τις επιθυμίες του Προεδρικού.
Το κράτος δικαίου, η διάκριση των εξουσιών, και η αυτοτέλεια των Μέσων, που έχουν θεωρηθεί ως ιστορικές κατακτήσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής παράδοσης, αμφισβητούνται ευθέως από την εκτελεστική εξουσία.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ
(α) καλεί την κοινότητα των δημοσιογράφων να διεκδικήσει τα αυτονόητα, γιατί η κατασκευή μιας εικονικής πραγματικότητας υπονομεύει όλες τις αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η δημοσιογραφική δραστηριότητα, όπως είναι ο έλεγχος της εξουσίας, η αυτονομία του δημοσιογράφου, η δράση με βάση τους επαγγελματικούς κανόνες, η λειτουργία των Μέσων ως πραγματική «τέταρτη» εξουσία
(β) θεωρεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η παρούσα κατάσταση στον χώρο των ΜΜΕ να οδηγήσει σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος της κυβέρνησης της Κύπρου, όπως έγινε με την περίπτωση της Πολωνίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε, στις 20 Δεκεμβρίου 2017, ότι «υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του Κράτους Δικαίου στην Πολωνία», επειδή εκτίμησε ότι «επιχειρείται η κυβερνητική χειραγώγηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Γι’ αυτό και ενεργοποίησε το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το οποίο οδηγεί σε αναστολή του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ