Εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης»
Ο ΟΠΕΚ (Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας ) σας καλεί σε εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» για το 2019. Το βραβείο απονέμεται στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παράσχο, Διευθυντή της «Καθημερινής» και Σεφκούλ Ουλουτάγκ, ερευνήτρια δημοσιογράφο στην «Γενί Ντουζέν» και τον «Πολίτη» για την συνεισφορά τους στον αγώνα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
Χαιρετισμός: Παύλος Παύλου, πρόεδρος ΟΠΕΚ
Μέρος Α
Σκεπτικό βράβευσης από τον πρόεδρο της Επιτροπής του Βραβείου Λάρκο Λάρκου
Το βραβείο θα απονείμει ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.
Διάρκεια: 20 λεπτα
Μέρος Β
Μετά την απονομή θα ακολουθήσει εκδήλωση με θέμα «Τα γεγονότα 1963-1974 μέσα από τα μάτια του 2019″– (πιο μικρά γράμματα”Δύο κοινότητες, δύο αφηγήσεις. Είναι εφικτή η συμφιλίωση;”
Κύριοι ομιλητές θα είναι οι Γιώργος Βασιλείου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι θα αναφερθούν στο θέμα μέσα και από την πολυετή πολιτική τους εμπειρία. Παρεμβάσεις στη συζήτηση θα κάνουν οι Αλέξης Αλέκου, ιστορικός και Σεφκί Κιράλπ, πολιτικός επιστήμονας.
Διάρκεια: Μιάμιση ώρα
Συντονισμός: Θεανώ Καλαβανά, ΓΓ ΟΠΕΚ
Η εκδήλωση θα γίνει στη Λευκωσία, στη Δημοσιογραφική Εστία, Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 6.45μμ.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση σε τρεις γλώσσες-ελληνική, τουρκική, αγγλική
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.
Βραβείο Γιάννος Κρανιδιώτης: Η δημοσιογραφία που θέλουμε
Το έλαβαν οι δημοσιογράφοι Σ. Ολουντάγ και Α. Παράσχος για το ζήτημα «Αγνοούμενοι»
Tο απόγευμα της Δευτέρας (09/12) σε μία λιτή τελετή επιδόθηκε στους δημοσιογράφους Σεβγκιούλ Ολουντάγ («Γενί Ντουζέν» και «Πολίτης») και Ανδρέα Παράσχο, διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου, από τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ) το Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» για το 2019 για τη συνεισφορά τους στον αγώνα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου Λάρκος Λάρκου στο σκεπτικό βράβευσης των δύο δημοσιογράφων σημείωσε ότι οι δύο δημοσιογράφοι ερεύνησαν, διασταύρωσαν πηγές, πήγαν σε αμέτρητα σημεία του κυπριακού ορίζοντα, έδωσαν στο ρεπορτάζ τους αξία και βάθος. Έφεραν στο φως σημαντικό υλικό, χρήσιμο για τις ανάγκες της ΔΕΑ, της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξεχώρισαν τους αγνοούμενους σε «δικούς μας» και «εχθρούς» μας. Εργάστηκαν με κάθε δημοσιογραφικό μέσο για τους αγνοούμενους όλης της Κύπρου. Έδωσαν στη δημοσιογραφική οικογένεια της Κύπρου ένα σημαντικό μάθημα: ότι η αλήθεια πρέπει να βγαίνει στο φως, ό,τι αποκαλύπτουν οι πηγές να το λέμε με θάρρος» και συνέχισε λέγοντας πως η κυπριακή κοινωνία αναγνωρίζει στα πρόσωπα του Ανδρέα Παράσχου και της Σεβγκιούλ Ουλουντάγ δύο μαχητές της συμφιλίωσης, όπως τους χαρακτήρισε. «Στα πρόσωπά τους συναντούμε με έργα το δημοσιογραφικό τμήμα μιας κυπριακής ‘Επιτροπής Αλήθειας’».
Όσον αφορά δε το «Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» έχει ακριβώς αυτή την ονομασία επειδή ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν πρωτοπόρος, σχεδιαστής πολιτικής που δεν συμβιβαζόταν με το στάτους κβο κάθε μορφής, «Άλλαξε τον ρου της ιστορίας της Κύπρου με τις συμφωνίες του 1995 και του 1999. Στόχος η ένταξη με επίλυση του Κυπριακού σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», είπε ο κ. Λάρκου. Με το Βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης» είπε ο κ. Λάρκου «συναντούμε τις ιδέες του Γιάννου. Συνοπτικά: Να γίνει η Ε.Ε. η ατμομηχανή της ειρήνης, της συνεργασίας και της συμφιλίωσης για όλους τους Κύπριους» και χρησιμοποίησε μία φράση του Γιάννου Κρανιδιώτη: «Η Ε.Ε. θα λειτουργήσει υπέρ των δύο κοινοτήτων- και της τ/κ και της ε/κ- και θα αποτελέσει εγγύηση και ασφάλεια για τη συμβίωση μεταξύ τους». Ο κ. Λάρκου έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τη μία και ενωμένη Κύπρο.
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Παύλος Παύλου είπε ότι πολιτική πρέπει να ξεφύγει από τη μίζερη πολιτική του μαχαλά. Σχετικά δε με τους βραβεύθεντες ο κ. Παύλου σημείωσε ότι προσφέρουν με ανιδιοτέλεια και το πραγματικό τους βραβείο είναι το δάκρυ ανακούφισης μιας μάνας ή συζύγου αγνοούμενου. Ο κ. Παπαδόπουλος, τέλος, σημειωσε ότι η τελετή αυτή είναι ξεχωριστή, μιας και ο Αντρέας Παράσχος και η Σεβγκιούλ Ουλουντάγ είναι ξεχωριστοί, αφού έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Τόνισε δε ότι η Ε.Ε. από το 2006 έχει συνεισφέρει 25 εκατ. ευρώ, με το 94% της χρηματοδότησης διαχρονικά να προέρχεται επίσης από την Ε.Ε.
Το δράμα των αγνοουμένων
Η Σεβγκιούλ Ουλουντάγ στην ομιλία της, κατ’ αρχάς, ευχαριστώντας τον ΟΠΕΚ, τόνισε ότι παραλαμβάνει το βραβείο με λύπη, διότι θα ήθελε να αφιερώσει το βραβείο που έλαβε στους πραγματικούς ήρωες, σε αυτούς που της έδωσαν πληροφορίες και σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή, «Είναι οι άνθρωποι για τους οποίους κανείς δεν μιλάει».
Πρόσθεσε δε ότι αυτοί οι άνθρωποι απέδειξαν ότι η ανθρωπιά υπάρχει σε αυτόν τον τόπο. Η κ. Ουλουντάγ έκλεισε λέγοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει η πληγή των αγνοουμένων και αναρωτήθηκε πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν ακόμα, πόσες δεκαετίες χρειάζονται για να καταφέρουμε να κλείσουμε αυτή την πληγή.
Ο Αντρέας Παράσχος, κάνοντας μια σύντομη, αλλά γλαφυρή αναφορά στις “περιπέτειες” του ζητήματος των αγνοουμένων και του “ιερού” αριθμού 1619, ζήτησε επιτέλους να τεθεί το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών. Επίσης, τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια πολλοί ηταν εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν το θέμα αγνοούμενοι, με το ζήτημα να σέρνεται άλυτο για τόσα πολλά χρόνια. Επίσης, ζήτησε από την Ε.Ε. να ζητήσει λογοδοσία και λογαριασμό για τα χρήματα που δινει.
Οι βραβευθέντες
Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος για πάρα πολλά χρόνια ασχολείται ενεργά με το ζήτημα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, αναζητώντας την τύχη Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες. Σημαντική η συμβολή του στην ανάδειξη της σφαγής των Τ/κ στα χωριά Αλόα, Μαράθα, Σανταλάρη, στις ταφές Ε/κ στο κοιμητήριο της Λακατάμειας, και προσφάτως στην ταυτοποίηση των οστών του Γιώργου Εικοσάρη, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των τουρκικών βομβαρδισμών στην Τηλλυρία το 1964. Η ερευνήτρια – δημοσιογράφος Σεβγκιούλ Ουλουντάγ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κινητοποιώντας Τουρκοκύπριους αναζητεί χώρους ταφής Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα και με τη δημοσιογραφική της έρευνα βοηθάει οικογένειες Τουρκοκυπρίων να εντοπίσουν τα οστά αγνοούμενων συγγενών τους στις ελεύθερες περιοχές της.
Οι δύο βραβευθέντες έχουν σχεδόν τάξει τον εαυτό τους στη διερεύνηση της αλήθειας, στη σμίκρυνση του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων, εξαιτίας ενός ζητήματος, που είναι πάνω από όλα πλέον ανθρώπινο.
Το Βραβείο
Το Βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης» απονέμεται κάθε χρόνο από το 1999. Μεταξύ άλλων έχουν βραβευτεί στο παρελθόν ο ποιητής Κώστας Μόντης (2003), η Ευρωπαία Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου (2004), ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χριστοδουλίδης (2005), ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη Νικηφόρος Διαμαντούρος (2007), ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ροζάκης (2011) και ο διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης (2013), ο Χρήστος Στυλιανίδης, πρώη Επίτροπος της Κύπρου στην Ε.Ε. (2018). Στα μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα πρόσωπα του Τάκη Χατζηδημητρίου και Αλί Τουνζάι κ.ά.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ