Θετική εξέλιξη η κατάληξη της τριμερούς στο Βερολίνο, αλλά χωρίς νόημα αν δεν συνυπολογιστεί ο παράγοντας χρόνος
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο ξεκαθάρισε το πλαίσιο διαπραγμάτευσης: Επιδίωξη λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προδιαγράφεται σε αλλεπάλληλα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Η ανάγκη ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ να μιλήσει για το αυτονόητο, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης μιλούσε τα τελευταία δυόμιση χρόνια, σε διάφορα επίπεδα – συμπεριλαμβανομένου και του ΥΠΕΞ της Τουρκίας – για άλλες μορφές λύσης («δύο κράτη», ή «συνομοσπονδία»). Για το ΔΣ το ΟΠΕΚ, δεν είναι πρόοδος το να μιλούμε για τα αυτονόητα, αλλά όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό η επαναβεβαίωση του πλαισίου ήταν απαραίτητη. Μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ότι η συνέπεια και η προσήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη ΔΔΟ ήταν αυτή που έδωσε τα περιθώρια στον ΓΓ του ΟΗΕ να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε την «επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς λύσης του Κυπριακού σε έναν προβλεπτό χρονικό ορίζοντα», ενώ υπογράμμισε τη σημασία «της επίτευξης στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση». Με άλλα λόγια, ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε ηγέτες με όραμα και σχέδιο για το αύριο. Ηγέτες με αποφασιστικότητα και τόλμη για να μην μείνει η διχοτόμηση ως η οριστική «λύση» επί του εδάφους. Σε αυτή την σημαντική χρονική περίοδο, ο ΟΠΕΚ καλεί όλους όσοι μπορούν, να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτροπές Γκουτέρες και να στηρίξουν κάθε προσπάθεια που θέτει το κυπριακό σε τροχιά επίλυσης.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η με κάθε τρόπο προετοιμασία του εδάφους το προσεχές εξάμηνο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για δημιουργία σκηνικού με προοπτικές. Η φερόμενη ως προτίμηση της Άγκυρας για συνομιλίες μετά τον Απρίλιο του 2020 δεν θα πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για πλήρη αδράνεια στο μεσοδιάστημα Ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα, και για όσους το ξεχνούν η γενιά των προσφύγων φεύγει. Ποιο θα είναι το αντικείμενο της επίλυσης χωρίς αυτούς; Ιδιαίτερα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, εκτός από τις κινήσεις προετοιμασίας του εδάφους για τις διαπραγματεύσεις, την επανενεργοποίηση των τεχνικών επιτροπών και άλλα βήματα, θα πρέπει να αναληφθεί από την ηγεσία και σοβαρά σχεδιασμένη ενημέρωση της κοινωνίας για την κατάσταση, το περιεχόμενο της ΔΔΟ, και την πραγματική συνθήκη που δεν επιτρέπει άλλες μορφές λύσης.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ