Η μεγαλόστομη άρνηση και η «μαχητική» αδράνεια διαμορφώνουν διπλωματία μηδενικού αποτελέσματος
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνη την παρατεταμένη αναποτελεσματικότητα των διπλωματικών επιλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρακτικά δεν υφίσταται. Οι εταιρείες έχουν παγώσει κάθε δραστηριότητα, και η Τουρκία πραγματοποιεί γεωτρήσεις ακόμα και στο θαλάσσιο τεμάχιο 8, έξω από τη Λεμεσό.
Η πρόταση της Τουρκίας για μορατόριουμ στις έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων αφήνει περιθώρια ώστε, με κατάλληλους χειρισμούς, να υπηρετηθεί η επίλυση του Κυπριακού. Και μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να οδηγήσει στην έξοδο από το πεδίο της έντασης. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα υπέβαλε αυτήν την πρόταση εκ του ασφαλούς, αφού είχε «διαβάσει» προηγουμένως πολύ καλά την τακτική μας, και γνώριζε εκ των προτέρων ότι η επιλογή μας θα ήταν και πάλιν η αδρανής άρνηση.
Στο Βερολίνο, ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν ότι το 2020 είναι ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ. Συνεπώς, ένα μορατόριουμ μέχρι τη λήξη της υπό τον ΟΗΕ πενταμερούς, και μάλιστα με πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα μπορούσε να αποδειχτεί ωφέλιμο και από άποψη κλίματος, και από άποψη ουσίας για το Κυπριακό. Αντίθετα, η αμήχανη και αδρανής στάση της κυβέρνησης δείχνει αδυναμία κατανόησης του διεθνούς περιβάλλοντος. Και αφήνει τα πράγματα να περιπλακούν περισσότερο, οδηγώντας σε τραγικά αδιέξοδα επί του εδάφους.
Οι χειρισμοί της πλευράς μας δείχνουν πανικό για κάθε σενάριο που παραπέμπει σε επανάληψη των συνομιλιών και στις προοπτικές που δημιούργησε η συνάντηση στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση αρκείται στο να υποκρίνεται ότι το ενεργειακό της πρόγραμμα προχωρεί κανονικά, την ώρα που όλοι γνωρίζουν πως συμβαίνει το αντίθετο. Μια Κύπρος που δεν μπορεί να διαβάσει τις πραγματικότητες είναι καταδικασμένη σε μια μακρόσυρτη διαδικασία που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη διχοτόμηση. Και η επιλογή αυτή πολύ δύσκολα πλέον μπορεί να δικαιολογηθεί ως τυχαία, και όχι ως σκόπιμη.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η διαρκής υποβάθμιση της συμμετοχής μας στην Ε.Ε. σε απλό πεδίο άσκησης τριτοκοσμικής πολιτικής, αποτελεί αλόγιστη σπατάλη ενός πολύτιμου κεφαλαίου. Η ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε. συνεπάγεται ισχυρές εγγυήσεις για μιαν ευημερούσα ανεξάρτητη Κύπρο, μετά τη λύση του Κυπριακού. Μόνο μύωπες και ιδιοτελείς φοβούνται αυτήν την Κύπρο, και επιλέγουν την προσωρινή τους ευημερία στο μισό νησί. Χρησιμοποιώντας απλώς τεχνάσματα, για να σκεπάζουν την μιαν ήττα μετά την άλλη.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ