Να προσέξουμε σήμερα – Να μεριμνήσουμε όμως και για την επόμενη μέρα
Στις 6 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΟΠΕΚ. Από αυτήν προέκυψε νέο 31μελές Διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΔΣ), με εκπροσώπηση όλων των επαρχιών. Στις 10 Μαρτίου καταρτίστηκε σε σώμα το νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) [βλέπε στο τέλος της ανακοίνωσης].
Το νέο ΔΣ και το νέο ΔΔΣ του ΟΠΕΚ υιοθετούν την ανάγκη της συνειδητής συμβολής όλων των θεσμικών φορέων, αλλά και του κάθε πολίτη προσωπικά, στην προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κρίσης που έχει δημιουργηθεί παγκόσμια με την εξάπλωση της ασθένειας COVID-19. Την ίδια στιγμή, όμως, θεωρούν ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας, των θεσμών, αλλά και των ίδιων των πολιτών να μεριμνήσουν για την επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτήν τη φορά οι πολίτες παρακολουθούν και απαιτούν αυτή η επόμενη μέρα να μη μιμείται το μοντέλο της κρίσης του 2013, οπότε και δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό δομικό μέτρο, με αποτέλεσμα οι κακοδαιμονίες να επανέλθουν δριμύτερες. Γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής:
- Η μετά την κρίση εποχή δεν θα είναι η ίδια με την προ κρίσης. Έχει αποδειχτεί ότι μόνον η συνεργασία σε υπερεθνικό-διακρατικό επίπεδο μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που δημιουργεί το νέο παγκοσμιοποιημένο σκηνικό. Παράλληλα, αναδεικνύονται και οι τεράστιες προσωπικές ευθύνες του κάθε πολίτη.
- Η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει ενισχυμένη την υπερεθνική συνεργασία. Το μοντέλο αυτό θα πρέπει να υπερισχύσει του αποτυχημένου μοντέλου της περιχαράκωσης που ακολούθησαν εθνικιστικού/ εγωπαθούς προσανατολισμού κυβερνήσεις, όπως της Ιταλίας, της Βρετανίας, και των ΗΠΑ. Η συνεργασία και ο κοινός σχεδιασμός θα πρέπει να υπερισχύσουν του παρωχημένου εθνικισμού και του κυνικού ανταγωνισμού.
- Ανάλογα, η ανάγκη για κεντρικές αποφάσεις που υπάρχει σήμερα, δεν θα πρέπει να αφήσει ίχνη κρατικού αυταρχισμού, δαιμονοποίησης της άλλης άποψης, και στείρωσης του δημόσιου διαλόγου στη μετά την κρίση εποχή. Κατά τον ίδιο τρόπο, η παγκόσμια και τοπική κοινότητα θα πρέπει να προφυλάξει τις προ κρίσεως κατακτήσεις της σε επίπεδο ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων.
- Θα πρέπει από τώρα να σχεδιαστεί και να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων στο ΓεΣΥ, εν όψει και της αναμενόμενης φάσης. Η απάντηση στην κρίση δεν είναι η αναστολή της ολοκλήρωσης του ΓεΣΥ. Αντίθετα, είναι η επιτάχυνση και η θεραπεία τυχόν αδυναμιών και στρεβλώσεων. Οι παρενέργειες της παρούσας κρίσης θα είναι έντονες για καιρό μετά την άρση των έκτακτων μέτρων. Στον τομέα της υγείας θα είναι εφικτή η αντιμετώπισή τους μόνο με ένα καλά συγκροτημένο ΓεΣΥ.
- Τα ΜΜΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να επιδεικνύουν υπευθυνότητα, αποφεύγοντας τους εντυπωσιασμούς. Οφείλουν όμως να αναβαθμίσουν παράλληλα και την κριτική προσέγγιση και τον έλεγχο της επιπολαιότητας. Προτεραιότητα θα πρέπει να δίνουν, μετά την κρίση, στον επιστημονικό λόγο και στον ορθολογισμό.
- Άμεσα, πριν από την υποχώρηση της κρίσης, θα πρέπει να γίνει σοβαρός σχεδιασμός για την επόμενη μέρα στην οικονομία. Λόγω της φύσης της, η κυπριακή οικονομία είναι εξαιρετικά ευπαθής στις κρίσεις, από δύο απόψεις: (α) Κάθετη μείωση εσόδων λόγω της μείωσης των δραστηριοτήτων του τομέα των υπηρεσιών (και κυρίως του τουριστικού). (β) Αύξηση των φαινομένων αισχροκέρδειας και διαφθοράς. Πρέπει να ληφθούν και να ανακοινωθούν άμεσα περαιτέρω μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, αλλά και για τις πηγές άντλησης εσόδων από το κράτος, κατά τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό. Το φαινόμενο του 1974 (την κρίση πλήρωσαν εν τέλει οι πρόσφυγες και οι μη προνομιούχοι, που χρησιμοποιήθηκαν ως εφαλτήριο για τον περαιτέρω πλουτισμό των ήδη προνομιούχων) δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. [Θα ακολουθήσει αναλυτικότερη ανακοίνωση για τον τομέα της οικονομίας].
- Ο κρατικός μηχανισμός παρουσίασε σοβαρά ελλείμματα, αδυναμίες και ατολμία σε μια σειρά από ζητήματα. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση, αντί να επιδιώξει την άμεση επίλυσή τους, τα διαιωνίζει ακολουθώντας την εύκολη λύση. Για παράδειγμα: Ανέκυψε πρόβλημα στέγασης πολιτών της που έρχονται από το εξωτερικό (δηλαδή σε χώρους απομόνωσης). Αντί να το αντιμετωπίσει επιτάσσοντας ξενοδοχειακές μονάδες (που βρίσκονται κατά εκατοντάδες κλειστές αυτήν την στιγμή), προτίμησε την εύκολη οδό της «αποβολής» αυτών των πολιτών της – στην πλειονότητά τους φοιτητές – προκειμένου να μη θίξει συμφέροντα. Πρόκειται για παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία. Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αναθεωρήσει αυτήν την προσέγγιση και να αρχίσει να οικοδομεί μηχανισμούς για σταδιακή απορρόφηση αυτών των πολιτών της το επόμενο δίμηνο.
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολούθησε σωστή πολιτική συντονισμού και ενίσχυσης των κρατών-μελών. Χωρίς τα 3 δις που διατέθηκαν, χώρες μικρές και ευάλωτες όπως η Κύπρος θα είχαν ήδη καταρρεύσει από όλες τις απόψεις. Η κυβέρνηση οφείλει να συμβάλει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια πιέζοντας την ίδια την επίτροπο για Θέματα Υγείας να ενεργοποιηθεί αντίστοιχα. Φέρει ιδιαίτερη ευθύνη, καθόσον επέλεξε και διαθέτει την επίτροπο με το πιο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο αυτήν την περίοδο, και η οποία κατά γενική ομολογία δεν είναι και τόσο ενεργή όσο θα έπρεπε. Η Ε.Ε. είναι η υπερεθνική οικογένεια της Κύπρου. Δεν θα πρέπει η κυπριακή ηγεσία να την υποσκάπτει.
- Η ανάκτηση της γραμμής συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για αντιμετώπιση της κρίσης και για τη διαχείριση της επόμενης μέρας θα πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα. Τόσο μέσω της αντίστοιχης Τεχνικής Επιτροπής, όσο και με απευθείας πρωτοβουλίες των δύο ηγετών και των πολιτικών φορέων. Δεν γίνεται η κρίση αυτή να τείνει να ενώσει ολόκληρη την υφήλιο και την ίδια στιγμή εμείς να αρνούμαστε τη συνεννόηση ακόμη και με τους συνοίκους μας στο ίδιο σπίτι.
Ο ΟΠΕΚ καλεί τα μέλη και τους φίλους του να είναι σήμερα αυστηροί με τον εαυτό τους αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους ως πολίτες, προκειμένου η επιστήμη και η λογική να επικρατήσουν και να ξεπεράσουμε την κρίση. Τους καλεί ταυτόχρονα να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να συμβάλουν στην όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική οικοδόμηση της επόμενης μέρας, με όρους ορθολογισμού και ευρωπαϊκού ανθρωπισμού.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ
Το νέο ΔΣ του ΟΠΕΚ
- Πρόεδρος: Παύλος Μ. Παύλου
- Αντιπρόεδρος: Κυριάκος Πιερίδης
- Γραμματέας: Θεανώ Καλαβανά
- Ταμίας: Γιώργος Ευσταθίου
Μέλη:
- Λάρκος Λάρκου
- Σούλα Χατζηκυριάκου
- Αλέξης Αλέκου
- Μελίνα Στυλιανού
- Γιώργος Παχύς
- Μαρία Πατσιά
- Ιόλη Κυθραίωτου
Αναπληρωματικά μέλη:
- Χριστόδουλος Αποστολίδης
- Παντελίτσα Ευαγόρου
- Αντρέας Αντωνίου