Να ενσωματωθούν τα κέρδη αξιοποίησης της τεχνολογίας στην εκπαίδευση
Ένας από τους τομείς στους οποίους η κρίση υποχρέωσε θεσμούς και εργαζόμενους να προσαρμοστούν, αξιοποιώντας περαιτέρω την τεχνολογία, είναι η εκπαίδευση. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί απαραίτητο τα κέρδη που έχουν προκύψει να ενσωματωθούν οργανικά στη διδακτική διαδικασία «παραδοσιακής» μορφής. Η αξία της διδασκαλίας, με τη φυσική παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών, έχει τεράστια πλεονεκτήματα. Πρέπει να διατηρηθεί, μπορεί όμως να εμπλουτιστεί.
Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΟΠΕΚ προτείνει:
- Οι εκπαιδευτικοί, αναλαμβάνοντας ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες τηλεκπαίδευσης και στήριξης των μαθητών, πριν ακόμη το ΥΠΠΑΝ κινήσει τις διαδικασίες επίσημα, καταξιώθηκαν στα μάτια των πολιτών. Αυτό τους ενθαρρύνει περαιτέρω. Η με κάθε τρόπο ανάδειξη αυτής της προσφοράς θα συμβάλει στην ανάκτηση του εργασιακού ενθουσιασμού, ο οποίος έχει πληγεί κατά την τελευταία δεκαετία, λόγω και του συστηματικού και σκόπιμου διασυρμού.
- Το ΥΠΠΑΝ να κτίσει πάνω στην τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, προγραμματίζοντας για το 2021 συστηματικότερη κατάρτιση εκπαιδευτικών και μαθητών στα εργαλεία τηλεκπαίδευσης.
- Για τους εφεξής διοριζόμενους (μέχρι το αργότερο τον μόνιμο διορισμό), καθιέρωση ως απαραίτητου εφοδίου την απόκτηση πιστοποιητικού τύπου ECDL – ή ισόβαθμου.
- Διατήρηση του κύριου όγκου των αλλαγών που καθιερώθηκαν στη διοίκηση – ΥΠΠΑΝ, σχολικές εφορείες, γραμματειακό προσωπικό – ώστε να αποτραπεί η επάνοδος στη γραφειοκρατία.
Τα κέρδη από την αξιοποίηση των πιο πάνω και την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου, μπορούν να επιτρέψουν ένα σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο, από το 2022, θα μπορούν να γίνουν και επιμέρους ριζοσπαστικές αλλαγές. Μερικές από αυτές θα μπορούσαν να είναι οι εξής:
- Επιτάχυνση και ολοκλήρωση του πολύ αργού προγράμματος εγκατάστασης στα σχολεία σύνδεσης με οπτικές ίνες, ώστε να είναι εφικτή η τηλεκπαίδευση με έδρα και το σχολείο.
- Μεταφορά των ωρών στήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας το απόγευμα, μέσω τηλεκπαίδευσης, στη βάση συγκροτημένου προγράμματος, ημερών και ωρών. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και πόρους.
- Εξέταση του ενδεχομένου ένα μέρος των ωρών διδασκαλίας κάποιων διδακτικών αντικειμένων να μεταφερθεί το απόγευμα, με τηλεκπαίδευση, για συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας.
- Κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Μάιο, οπότε η εντός τάξης διδασκαλία – ιδιαίτερα κοντά στο μεσημέρι – έχει χαρακτήρα βασανιστηρίου, λόγω της ζέστης, τα σχολεία να ολοκληρώνουν την «παραδοσιακή» διδασκαλία στις 11.30 π. μ., και αυτή να συμπληρώνεται με τηλεκπαίδευση το απόγευμα. Στη βάση προγράμματος, για δύο ή τρεις μέρες της εβδομάδας. Αυτό θα επιτρέψει και την επέκταση του διδακτικού έτους, ενώ θα εξοικονομήσει και πόρους (χρήση κλιματιστικών).
- Κατά τις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα, να οριστούν τρεις μέρες προγραμματισμένης προετοιμασίας των μαθητών για τις εξετάσεις τετραμήνων, μέσω τηλεκπαίδευσης.
Τα πιο πάνω μπορούν να τροποποιηθούν, αφού εξεταστούν στις λεπτομέρειές τους και/ ή εφαρμοστούν πιλοτικά. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ είναι ανοιχτό σε έναν τέτοιο διάλογο. Φτάνει οι δυσκολίες να μην αποτελέσουν αφορμή για μηδενική δράση, εξ αιτίας συμφερόντων (π.χ. φροντιστήρια-παραπαιδεία).
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ