Τα Βαρώσια, η τρίχρονη στασιμότητα, και η ψηφοφορία των Τουρκοκυπρίων
- Για την εξέλιξη με την Αμμόχωστο σημαντικό μερίδιο συμβολής έχει η τρίχρονη αδράνεια και αδιαφορία μας για επανέναρξη των συνομιλιών.
- Αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη μεγάλη σημασία επανεκλογής του κ. Μουσταφά Ακιντζί.
- Πρόεδρος και ΥΠΕΞ θα πρέπει, αμέσως μετά την ψηφοφορία, να πείσουν ΟΗΕ και Ε.Ε. ότι επιθυμούν λύση ΔΔΟ. Μόνο έτσι θα αποφευχθούν τα χειρότερα, για την Αμμόχωστο και την Κύπρο.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η τρίχρονη στασιμότητα στο Κυπριακό είχε σημαντική συμβολή στην εξέλιξη με την περιοχή των Βαρωσίων.
Η προεκλογική αυτή παρέμβαση του κ. Ερντογάν στην ψηφοφορία για ανάδειξη ηγέτη των Τουρκοκυπρίων λειτουργεί απαξιωτικά για τους τελευταίους, και πολύ πιθανόν να αποτύχει ως τέτοια. Όμως, το κόστος για την υπόθεση της Αμμοχώστου θα παραμείνει. Το σχεδόν μηδενικό ενδιαφέρον της πλευράς μας για επανέναρξη των συνομιλιών για πάνω από τρία χρόνια, και η άρνηση να δεχτούμε την πρόταση Ακιντζί για υιοθέτηση των έξι σημείων του Πλαισίου Γκουτέρες ως στρατηγική συμφωνία, δημιούργησαν ένα κενό το οποίο μας υποχρεώνει τώρα να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα.
Η τελευταία εξέλιξη με τα Βαρώσια αποτελεί ακόμη μια ένδειξη για την κρισιμότητα της ψηφοφορίας για ανάδειξη ηγέτη των Τουρκοκυπρίων που αρχίζει την Κυριακή.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη η τυχόν επανεκλογή του Μουσταφά Ακιντζί για τους εξής λόγους:
- Ο Μ. Ακιντζί έχει αποδείξει την προσήλωσή του στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στον διάλογο, τη συνεννόηση, και την ειρήνη.
- Έχει αποδείξει ότι, προκειμένου να υπηρετήσει τη λύση του Κυπριακού και το διεθνές δίκαιο, είναι έτοιμος και έχει το σθένος να διαφοροποιηθεί από επιλογές της Άγκυρας.
- Η επανεκλογή του κ. Ακιντζί θα αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι, παρά τις μη ευνοϊκές συνθήκες και τη στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας τα τελευταία τρία χρόνια, η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα συνειδητά επιλέγει την οδό της συνεννόησης και της λύσης, και απορρίπτει το μοντέλο εξάρτησης και ελέγχου από την Άγκυρα.
- Μια τέτοια εξέλιξη, θα θέσει την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα, και ιδιαίτερα την ηγεσία της, μπροστά στην ανάγκη να αναλάβει συνειδητά και ανοιχτά την ευθύνη των επιλογών της, καθώς και των συνεπειών τους. Η καθαρότητα των θέσεων και των προθέσεων Ακιντζί θα αποτελέσει κριτήριο και κίνητρο εντιμότητας και εκ μέρους της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.
- Αντίθετα, τυχόν εκλογή του βασικού ανθυποψηφίου του κ. Ακιντζί, Ερσίν Τατάρ, δεν θα δυσκολέψει απλώς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα σημάνει και την έναρξη μιας περιόδου κατά την οποία η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα υπηρετεί αδιαμαρτύρητα τους ευρύτερους μαξιμαλιστικούς στόχους της Άγκυρας στην περιοχή της Α. Μεσογείου, με όλες τις γενικότερες παρενέργειες.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας των Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ θα πρέπει να κινηθούν με κάθε τρόπο προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, την Ε.Ε. και γενικά τη διεθνή κοινότητα, ώστε να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους για την προσήλωση προς τη λύση ΔΔΟ. Μόνον έτσι (α) θα έχουμε ξανά τη διεθνή κοινότητα στο πλευρό μας, (β) θα υπάρξει κινητοποίηση για επανέναρξη των συνομιλιών, (γ) θα ασκηθούν σοβαρές πιέσεις για να μην προχωρήσουν περαιτέρω τα σχέδια για την Αμμόχωστο.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ