Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αναζήτηση γεωπολιτικού ρυθμιστικού ρόλου
«Ένας νέος πολιτικός κύκλος άνοιξε για την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Γάζα: η επιδίωξη μιας ισχυρής γεωπολιτικής Ένωσης με στρατηγική αυτονομία, ρυθμιστής σταθερότητας στον απρόβλεπτο και πολύπλοκο σύγχρονο κόσμο».
Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε ανοιχτό διαδικτυακό διάλογο με θέμα «Quo Vadis Ευρώπη; Ο απρόβλεπτος κόσμος και ο δικός μας ρόλος», με Κύπριους πολίτες, την Τρίτη, 14 Νοεμβρίου, με την ευκαιρία της έναρξης του ευρωπαϊκού προγράμματος σύμπραξης με τους πολίτες ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών 2024.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εκτιμά ότι θα υπάρξει ώθηση στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Ζαν Μονέ ότι το ενωσιακό εγχείρημα «θα εξελίσσεται μέσα από κρίσεις». Επεσήμανε ότι κατά την τελευταία πενταετία, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα βρέθηκαν μπροστά σε απανωτές κρίσεις (πανδημία, Ουκρανικό, μεταναστευτικό, ενεργειακό) και η ΕΕ αποδείχθηκε, κατά την έκφραση του, «σκληρή και ανθεκτική», σπάζοντας μια σειρά από ταμπού, όπως η αμοιβαιότητα χρέους, η λήψη αποφάσεων σε ενωσιακό επίπεδο κτλ.
Στα δραματικά γεγονότα από την 7η Οκτωβρίου στη Μέση Ανατολή, ο Μ. Σχοινάς παραδέχθηκε ότι η ΕΕ «δεν στάθηκε με επάρκεια στον ρόλο του γεωπολιτικού παίχτη»: «τα κράτη μέλη δεν συμφωνούν πάντα, ισχύει ο κανόνας της ομοφωνίας, μερικές φορές μπερδεύουμε την πολυφωνία με την κακοφωνία και δεν βρήκαμε τα βήματα μας εκεί που μας θέλει ο κόσμος…», είπε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε ωστόσο, την εντατικοποίηση των συζητήσεων εντός ΕΕ για να γίνει πιο αποτελεσματική στον κόσμο, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της: διπλωματία, εμπόριο, τεχνολογία, προδιαγραφές ποιότητας, πολιτισμός κοκ.
Ο Μ. Σχοινάς εκτίμησε ότι καθώς πλησιάζουν οι Ευρωπαϊκές Εκλογές – Ιούνιος 2024, πολλά θα κριθούν στις κάλπες από την αναμέτρηση ανάμεσα στη σχολή των «εύκολων λύσεων» και τη σχολή των πραγματικών, των «καλών λύσεων» και προέτρεψε τους πολίτες να ασκήσουν την ψήφο τους με γνώση των επιτευγμάτων της ΕΕ που «έκλεισε τους δαίμονες της ιστορίας στο ντουλάπι».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δέχθηκε ερωτήσεις από το ακροατήριο και μπήκε σε διάλογο με τους πολίτες, απαντώντας επίκαιρα ερωτήματα. Μεταξύ άλλων πήρε θέση στο ζήτημα της κατάργησης του βέτο (του κανόνα της ομοφωνίας) που απασχόλησε τους ηγέτες των «27» στο Βερολίνο: «ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι το βέτο συνιστά τροχοπέδη και δεν παρέχει εγγύηση ή προστασία στα κράτη μέλη. Αντίθετα, από τη στιγμή που ένα κράτος μέλος θέλει βέτο, είναι ωσάν να παραδέχεται ότι έχει ηττηθεί. Η κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας θα δημιουργήσει συνθήκες για σύνθεση και συλλογικές αποφάσεις με τις οποίες όλοι θα θέλουν να συμφωνούν, χωρίς τη διάθεση να συντρίψουν τη θέση του ασθενέστερου…», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής συνεχάρη τον ΟΠΕΚ (Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας) για την υλοποίηση του προγράμματος και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συμμετοχικής δημοκρατίας, την κριτική προσέγγιση και την παραγωγή θέσεων για τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν των πολίτες και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.