Ύστατη ευκαιρία για λύση Ομοσπονδίας-Δεν υπάρχουν περιθώρια για στρουθοκαμηλισμούς
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΠΕΚ
Λευκωσία, 30 Ιανουαρίου 2024
Με την ευκαιρία της άφιξης στην Κύπρο της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, το ΔΣ του ΟΠΕΚ αξιολογεί τις εξελίξεις και σημειώνει τα ακόλουθα:
- Παρά τις επιφυλάξεις του για το νόημα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, και παρά το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ γνωρίζει πολύ καλά το σκηνικό στην Κύπρο και τις δυνατότητες των δύο σημερινών ηγετών των δύο κοινοτήτων, προχώρησε στο διορισμό απεσταλμένης, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες επανέναρξης των συνομιλιών.
- Αυτή του η πράξη από μόνη της αποτελεί σημαντική προσφορά στους Κυπρίους. Μια ύστατη ευκαιρία, μετά την τελευταία ευκαιρία στο Κραντ Μοντάνα, στην οποία ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας είδε τον Νίκο Αναστασιάδη να την ανατινάζει στον αέρα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και τα όσα προηγήθηκαν, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλους στρουθοκαμηλισμούς. Η προσπάθεια της Ολγκίν Κουεγιάρ μπορεί να αποκτήσει θετικό πρόσημο μόνο αν συμβούν δύο πράγματα.
Πρώτον, αν ο Ν. Χριστοδουλίδης συνειδητοποιήσει τον τελεσίδικο χαρακτήρα μιας τυχόν αρνητικής κατάληξης των διαβουλεύσεων της απεσταλμένης του ΓΓ – και, ως εκ τούτου, κάνει τις ελάχιστες απαραίτητες κινήσεις για να πείσει για τις θετικές προθέσεις της Ε/Κ πλευράς.
Δεύτερο, αν ο Ταγίπ Ερντογάν πειστεί ότι το τρένο ξαναμπαίνει στις ράγες, ότι μετά από επτά χρόνια επιτέλους σοβαρολογούμε για λύση ΔΔΟ, και στο πλαίσιο της αναδιάταξης των σχέσεων του με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, και την Ελλάδα, κάνει το βήμα της δικής του επαναφοράς στο πλαίσιο του 2017.
Το δεύτερο δεν μπορεί να ελεγχθεί από την Ε/Κ πλευρά. Το πρώτο όμως, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει οτιδήποτε, επαφίεται αποκλειστικά στον Ν. Χριστοδουλίδη. Οι υπεκφυγές και η μη ανάληψη ευθύνης θα οδηγήσουν σε οριστικό αδιέξοδο της τελευταίας προσπάθειας του ΟΗΕ για ομοσπονδιακή λύση, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τον Πρόεδρο να σταματήσει να ακολουθεί την τακτική της «μισής βούλησης», ταυτιζόμενος με τη σιωπή των συμπολιτευόμενων κομμάτων, και να προσεγγίσει την κατάσταση με τον ορθολογισμό που απαιτεί η κρισιμότητά της.
Ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι χρήσιμος οδηγός για τον Πρόεδρο, τόσο η σύσταση του ΑΚΕΛ να μην επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση του Πλαισίου Γκουτέρες στα συμφωνημένα σημεία, όσο και η σύσταση της προέδρου του ΔΗΣΥ να δηλώσει ότι αποδέχεται τις συγκλίσεις του 2017 περιλαμβανομένης της αποτελεσματικής συμμετοχή των Τ/Κ στη διακυβέρνηση, με την μορφή της μίας ψήφου στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ, η Κύπρος, ως ένα ενωμένο, ομοσπονδιακό κράτος, με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, μέλος της ΕΕ με το σύνολο της επικράτειας της, χωρίς στρατεύματα κατοχής και επεμβατικά δικαιώματα, επιβάλλεται να είναι ο κοινός μας στόχος.