A la carte ο όρκος του Ιπποκράτη
Ο όρκος τους Ιπποκράτη είναι, θαρρώ, σε όλους μας γνωστός, δεν θα τον γράψω ολόκληρο εδώ παρά μονάχα την αρχή «Αφού κρίθηκα άξιος πτυχίου της ιατρικής, ενώπιον του Πρυτάνεως και του Προέδρου του τμήματος ιατρικής, δίνω τον όρκο: Να ασκώ την ιατρική επιστήμη, αφιερώνοντας τη ζωή μου στην υπηρεσία της ανθρωπότητας» και όσοι έχουν σπουδάσει ιατρική γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσες θυσίες έχουν κάνει για να γίνουν γιατροί. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη επιστήμη για την οποία να αρνείται κανείς το εγώ του! Η ανθρωπότητα ολόκληρη περνάει μια πρωτοφανή δοκιμασία και οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, αυτή τη στιγμή, είναι το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Φαίνεται, όμως, δυστυχώς, ότι ένας ένας γυρίζει την πλάτη στην παροχή των υπηρεσιών του. Όχι μόνο οι ιδιώτες γιατροί αρνούνται να βοηθήσουν αλλά και στον δημόσιο τομέα φαίνεται ότι πολλοί νοσηλευτές και ιατροί θέτουν τους εαυτούς τους εκτός, όχι γιατί εκτέθηκαν στον ιό αλλά γιατί δεν θέλουν να συμβάλουν στην περίθαλψη και φροντίδα ασθενών που έχουν προσβληθεί με κορωνοϊό. Δεν νοείται επαγγελματίας υγείας να αρνείται να συμβάλει στη περίθαλψη των ασθενών. Στο πόλεμο κανένας στρατιώτης δεν αρνείται την υπεράσπιση της πατρίδας του. Οι ζωές μας δεν πρέπει να είναι στα χέρια επαγγελματιών υγείας που εφαρμόζουν “a la carte” περίθαλψη.
Κατανοώ το φόβο και το άγχος τους, την ίδια ώρα όμως επαγγελματίας υγείας είναι αυτός που περιθάλπει ανθρώπους που η υγεία τους και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, α-σθενείς, που δεν έχουν το σθένος, τη δύναμη. Υποθέτω, επίσης, ότι οι επαγγελματίες υγείας όταν επέλεξαν αυτό το επάγγελμα είχαν κατά νου ότι θα χρειαστεί κάποια στιγμή της ζωής τους να συμβάλουν στη θεραπεία ενός σοβαρού ιού, σοβαρών περιστατικών ή ίσως και μιας πανδημίας. Με αυτό το άρθρο δεν τους ζητώ να έχουν ανθρωπιά και συμπόνια. Τους ζητώ να πράξουν το καθήκον τους και να θέσουν τους εαυτούς τους στην πρώτη γραμμή. Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, την ίδια ώρα απαιτώ από τον ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας να παρέχουν όλα τα μέσα για να προστατευθεί το προσωπικό υγείας (στολές, μάσκες, γάντια κοκ) μιας και μέχρι τώρα ένα στα τέσσερα κρούσματα στη Κύπρο είναι επαγγελματίες υγείας.
Ο ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας είτε έχει είτε δεν έχει τη συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας, οφείλει να κινηθεί γρήγορα και να έχει έτοιμο ένα πλάνο Β, μια δεύτερη υποστηρικτική ομάδα. Οφείλει να επιστρατεύσει φοιτητές και παραϊατρικό προσωπικό. Να εφαρμόσει άμεσα ταχύρρυθμες εκπαιδεύσεις σε φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής που είναι στα τελευταία έτη των σπουδών τους και έχουν ήδη πάρα πολλές γνώσεις, δίνοντας τους κίνητρα (πχ. πληρωμή διδάκτρων για ένα εξάμηνο ή ακόμα να τους βραβεύσει βοηθώντας τους να μπουν σε διάσημα νοσοκομεία ή πανεπιστήμια για την ειδικότητα τους ή για άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα). Να ζητηθεί από τα παραϊατρικά επαγγέλματα και όσους έχουν δουλέψει σε νοσοκομεία, τμήματα νοσηλευτικής και ιατρικές σχολές να εμπλακούν εκπαιδεύοντας τους άμεσα στη περίθαλψη των ασθενών που νοσηλεύονται με τον ιό (κάτι παρόμοιο έκανε η Ιταλία). Ο ΟΚΥπΥ οφείλει να κινηθεί άμεσα και όταν με το καλό ξεπεράσουμε την κρίση, όλους αυτούς τους γιατρούς που αρνήθηκαν να βοηθήσουν την χώρα σε μια τέτοια δύσκολη για το λαό μας στιγμή, να δημοσιεύσει μια λίστα με τα ονόματα τους ως προδότες της χώρας και αν έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ να μειώσει τις απολαβές τους στο 1/3 από αυτά που έχουν δεσμευθεί να τους δίνουν περνώντας νέα νομοθεσία από την βουλή.
Ο λαός μας, μάς έχει ανάγκη, κανένας μας δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη και κανένας επαγγελματίας υγείας δεν περισσεύει. Η περίθαλψη δεν γίνεται a la carte ούτε επιλέγουμε ποιους θα φροντίσουμε και ποιους όχι. Η ηθική είναι μη διαπραγματεύσιμη αρχή στην άσκηση της ιατρικής είτε υπάρχει πανδημία είτε όχι.