Ανακοίνωση ΔΣ ΟΠΕΚ για τον ενεργό ρόλο της ΕΕ και ΟΗΕ στο Κυπριακό
Η προσπάθεια του προέδρου Χριστοδουλίδη να εντάξει την ΕΕ σε έναν πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό, ως θέμα αρχής, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε το ΔΣ του ΟΠΕΚ εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες υποστηρίζει επίμονα το ρόλο της ΕΕ ως καταλύτη της λύσης στο Κυπριακό. Αλλά από μόνο του αυτό το αίτημα δεν είναι αρκετό ώστε ο ΟΗΕ να κινήσει τις διαδικασίες, καθώς ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει πλήρη γνώση του τι ακριβώς έγινε στο Κραν Μοντάνα και ποιος ηγέτης σηκώθηκε και έφυγε από το τραπέζι των συνομιλιών.
Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ η πρώτη κίνηση είναι να πείσουμε τον ΟΗΕ ότι μάς ενδιαφέρει σοβαρά το Πλαίσιο Γκουτέρες. Να πείσουμε με έργα ΟΗΕ – ΕΕ ότι προωθούμε τη συνεργασία ανάμεσα σε Ε/Κ και Τ/Κ (όπως το φωτοβολταϊκό πάρκο στη νεκρή ζώνη, ή τη συνεχή διεύρυνση του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής) και έτσι να ανοίξουμε το δρόμο για συνεννόηση με τους κύριους παίκτες του κυπριακού στο διεθνές πεδίο. Ο κίνδυνος παραμερισμού των Τ/Κ με όλο το χάος που επικρατεί στα κατεχόμενα, εξαιτίας της οικονομίας και τις διακοπές ρεύματος δημιουργεί επιπλέον την ανάγκη να ξεκινήσουμε μια σειρά από υλοποιήσιμες ενέργειες ανάπτυξης συνεργασίας και επαφής των δύο κοινοτήτων σε επίπεδο των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, το ερώτημα είναι τι πράττουν οι διακοινοτικές επιτροπές /ομάδες εργασίας που έχουν στηθεί σε διαφορά θέματα υπο τα ΟΗΕ;
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ έχει υποστηρίξει δεκάδες φορές πως το ευρωτουρκικό πακέτο σχέσεων περιέχει αρκετά στοιχεία που με κατάλληλη αξιοποίηση μπορεί να αποδειχθούν ωφέλιμα και για την Κύπρο. Άλλωστε μια τέτοια στρατηγική κίνηση οδήγησε στην ένταξη της νήσου στην ΕΕ το 2004. Επίσης τα νέα θέματα όπως αυτά της ενέργειας έχουν ειδική βαρύτητα. Αλλά για να προχωρήσει οτιδήποτε είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τις προσεγγίσεις που έχει η Τουρκική κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός ειδικού απεσταλμένου του προέδρου, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Αυτά γίνονται μέσω της διερευνητικής διπλωματίας και όχι με δημόσιες ομιλίες και συνθήματα, όπου και όποτε τύχει.
Το παρατεταμένο αδιέξοδο στο κυπριακό οδηγεί βήμα-βήμα στα βράχια της διχοτόμησης. Είναι ευθύνη του Προέδρου να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που του αναλογούν ώστε η θητεία του να μην διανύσει τον ίδιο κύκλο διγλωσσίας που χαρακτήρισε την θητεία Αναστασιάδη.