Ανάκτηση αξιοπιστίας ή εξυπηρέτηση μικροκομματικών υπολογισμών; Η θέση του ΟΠΕΚ για τον νέο Επίτροπο της Κύπρου στην ΕΕ και την περίπτωση Χάρη Γεωργιάδη
Είναι γνωστό ότι για πολλούς λόγους η αξιοπιστία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς έχει υποστεί πολύ σοβαρά πλήγματα τα τελευταία αρκετά χρόνια. Η συνευθύνη του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας για συμπεριφορές της θητείας Αναστασιάδη (χρυσά διαβατήρια, κυπριακό και πολλά άλλα), καθώς και οι ίδιοι οι χειρισμοί Νίκου Χριστοδουλίδη, διατηρούν αυτήν την αξιοπιστία σε χαμηλά επίπεδα.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η αναβάθμιση της αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με ουσιαστικές επιμέρους κινήσεις και επιλογές θα πρέπει να είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της πολιτείας.
Συνεπώς, η επιλογή του νέου Κύπριου Επιτρόπου στο Κολλέγιο των Επιτρόπων θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, με αυτό κυρίως το κριτήριο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι σκέψεις για αξιοποίηση της θέσης του Επιτρόπου με ακατάλληλο πρόσωπο για ικανοποίηση μικροπολιτικών υπολογισμών και δοσοληψιών δεν είναι προς το συμφέρον της Κύπρου.
Το γεγονός ότι γίνεται λόγος για πρόσωπα με σημαντικές ευθύνες για σκάνδαλα στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη καθιστά ακόμη πιο άκυρη και άκαιρη τη διαδικασία.
Το να εμφανίζεται το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη αποτελεί πιστοποίηση αδυναμίας να γίνει αντιληπτή η σημασία της επιλογής προσώπου σε μία τόσο σημαντική θέση.
Η συνευθύνη του στο σκάνδαλο των διαβατηρίων, ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στο σκάνδαλο του συνεργατισμού για το οποίο στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, του καταλογίζονται βαρύτητες ευθύνες ότι αγνόησε τις επανελημμένες προειδοποιήσεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, αποτελούν λόγους για τους οποίους θα πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις.
Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο Χάρης Γεωργιάδης, μετά το ναυάγιο του Κραντ Μοντάνα, είναι ο εμπνευστής του «Νέου Ρεαλισμού», δηλαδή μιας διαδικασίας που οδηγεί στη συγκαλυμμένη διχοτόμηση. Το μήνυμα που θα σταλεί στην Ε.Ε., στον ΟΗΕ και γενικά στον διεθνή παράγοντα θα διαψεύδει την ίδια τη διακηρυγμένη επιθυμία της ηγεσίας για λύση του κυπριακού στη βάση των συγκλίσεων και του Πλαισίου Γκουτέρες, αλλά και για στήριξη του Κράτους Δικαίου.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί την Προεδρία και την πολιτική ηγεσία γενικότερα να συναισθανθεί την αρνητική βαρύτητα τέτοιων επιλογών και να τις αποφύγει.
Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2024