Ανεκπλήρωτος ο πρωταρχικός στόχος της επανένωσης του νησιού
Το Δ.Σ. ΟΠΕΚ για τα 19 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Κλείνουν φέτος 19 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μια στρατηγική επιλογή με εμπνευστή τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος είδε τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης ως καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου όλων των Κυπρίων, αυτού της επανένωσης του νησιού.
Ο ΟΠΕΚ διαπιστώνει ότι, η Ε/Κ ηγεσία απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων, αδυνατώντας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρονται από τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ. Παραταύτα, η στρατηγική επιλογή της ευρωπαϊκής πορείας αποδείχτηκε σοφή. Υπάρχουν ακόμα τα ευρωπαϊκά εργαλεία, δυνατότητες και ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση των ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού προβλήματος, όπως τα ζητήματα ασφάλειας, της ενότητας του κράτους στη βάση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών ελευθεριών, θέματα που συνδέονται με την ανάπτυξη, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την οικονομική σταθερότητα και πρόοδο σε ένα επανενωμένο νησί.
Ταυτόχρονα, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εξακολουθεί να λειτουργεί ως καταλύτης για την ίδια τη κοινωνία της Κύπρου. Η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου συμβάλλει στην πρόοδο του νησιού σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η οικονομική σταθερότητα, η λειτουργία στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, η προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος. Πάνω από όλα, όμως, η ένταξη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια για ένα μικρό νησί προσφέρει ασφάλεια, συμμαχίες και αλληλεγγύη, κρατώντας ανοιχτή την προοπτική να αποκτήσει η Κύπρος ένα ειρηνικό μέλλον.
Από την εποχή της ίδρυσης του ο ΟΠΕΚ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας των πολιτών για την επίτευξη της ένταξης και την ουσιαστική συμμετοχή της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ. Δεκαεννέα χρόνια μετά την ένταξη, ο ΟΠΕΚ διαπιστώνει ότι η ιδιότητα του κράτους μέλους προσφέρει δυνατότητες εφόσον αυτές εντοπίζονται και αξιοποιούνται από την ηγεσία και την κοινωνία της Κύπρου. Την ίδια στιγμή η Κύπρος οφείλει να αποτελεί ένα δυναμικό και ενεργό μέλος, συνεισφέροντας ουσιαστικά σε όλους τους τομείς πολιτικής της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.
Οι Ευρωτουρκικές σχέσεις, τα ζητήματα ενέργειας στην Α. Μεσόγειο και το διαφορετικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας προσφέρουν δυνατότητες δημιουργίας συνθηκών επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μπορούμε να δώσουμε ξανά την ελπίδα στους Κύπριους με εφικτά σχέδια, κινητοποίηση και σκληρή δουλειά με βάση την κοινοτική πρακτική. Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει συνεχής και αδιάκοπη επαφή των Τουρκοκυπρίων με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και αλληλεπίδραση των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων σε επίπεδο κοινωνίας. Εδώ είναι που ο ρόλος της ΕΕ μπορεί να ενισχύσει τις μεταξύ τους σχέσεις και να δημιουργήσει συνέργειες μέσω κοινών έργων για ζητήματα που αφορούν όλους.
Μόνο η επανένωση της Κύπρου θα βοηθήσει το νησί να εκπληρώσει αποτελεσματικά το ρόλο της εντός της ευρωπαϊκής της οικογένειας, στην οποία ανήκει και ν’ αποτελέσει πράγματι ένα μοντέλο ειρήνης για την περιοχή.
ΔΣ ΟΠΕΚ
28.04.2023