Ανεπανόρθωτη η ζημιά με τα «χρυσά διαβατήρια»
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες της κοινωνίας για όλα όσα συνδέονται με την υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων». Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή, για τους εξής λόγους:
- Η Κύπρος έχει εκτεθεί διεθνώς κατά τρόπο δύσκολα αναστρέψιμο. Σε συνδυασμό με τις διάχυτες και διαρκείς κατηγορίες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί διεθνές κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η υπόθεση των διαβατηρίων δημιουργεί τέτοιες συνθήκες που θα χρειαστούν χρόνια και πολλές προσπάθειες για να αλλάξει η εικόνα της Κ.Δ..
- Τα νομικά, λογιστικά, και θεσμικά κυκλώματα που ευθύνονται και για τις δύο κατηγορίες – και τα οποία επικαλύπτονται σε κάποιο βαθμό – επιδεικνύουν ακραίο κυνισμό: Δεν τους απασχολεί καθόλου η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μόνο που τους απασχολεί είναι η εικόνα στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής κοινωνίας, και κυρίως το να παραμείνουν νομικά όσο το δυνατόν περισσότερα παράθυρα ανοιχτά για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.
- Αποκαλύπτεται ότι οι αιτιάσεις πως το «επενδυτικό πρόγραμμα» βοήθησε και βοηθά την κυπριακή οικονομία σε δύσκολους καιρούς αποτελούν φενάκη. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η συμβολή του προγράμματος στην οικονομία είναι πολύ μικρή. Αν συνυπολογιστεί η σχεδόν μόνιμη ζημιά που προκαλεί, αφού αποθαρρύνει σοβαρούς επενδυτές να εμπλακούν σε υπολογίσιμες επενδύσεις στην Κύπρο, μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι τα εγχώρια κυκλώματα πλουτίζουν σε βάρος της συνολικής οικονομίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ εισηγείται ως μόνους τρόπους περιορισμού της ζημιάς τα εξής:
- Την άμεση αναστολή του προγράμματος όπως λειτουργεί σήμερα, μέχρι η ΕΕ να καθιερώσει κοινά κριτήρια για τα κράτη-μέλη – κάτι που προβλέπεται να γίνει τους πρώτες μήνες του 2020. Η κυβέρνηση θα πρέπει ταυτόχρονα να ανακοινώσει και την πρόθεσή της για πλήρη συμμόρφωση.
- Την απόδοση και ανάληψη ευθύνης από τον Πρόεδρο, τους εμπλεκόμενους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, και άλλους αξιωματούχους που ευθύνονται για ότι έγινε.
- Τη μετάκληση εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. στην Κύπρο για να μελετήσουν το ζήτημα, και να εισηγηθούν σοβαρές τροποποιήσεις στη νομοθεσία, ή τη νομοθέτηση νέου πλαισίου. Οι εισηγήσεις αυτές θα πρέπει να ακολουθηθούν πιστά και με ειλικρίνεια, ώστε η διεθνής επενδυτική κοινότητα να πειστεί ότι πράγματι επιθυμούμε την έξοδο από τη φαυλότητα.
- Την κατάθεση στη Βουλή πρότασης νόμου, για αποκλεισμό στο εξής δικηγορικών, λογιστικών, ή άλλων γραφείων των πολιτικά ή θεσμικά εκτεθειμένων προσώπων και των συγγενών τους.
Πέραν των πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί σημαντικό η ελληνοκυπριακή κοινωνία να αντιδράσει με κάθε δημοκρατικό τρόπο στα φαινόμενα αυτά, να συνειδητοποιήσει το βάθος τους, και να μην ανεχθεί παραπλανητικές ή κυνικές δικαιολογίες από τον Πρόεδρο, τον Αρχιεπίσκοπο, τους υπουργούς, και οποιουσδήποτε άλλους εμπλεκομένους.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ