Ανησυχητικά δείγματα ελέγχου μηχανισμών του κράτους από την Εκκλησία
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο σημαντικών εξελίξεων σε μεγάλα ζητήματα – «νέα» πρόταση του Προέδρου για το Κυπριακό που οριστικοποιεί το αδιέξοδο, μάχες γύρω από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αντιπαραθέσεις ερήμην των μεγάλων ζητημάτων που θέτουν οι ευρωεκλογές – το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται περιφερειακής εμβέλειας ζητήματα, ιδιαίτερα όταν αυτά συνδέονται με γενικότερες κακοδαιμονίες. Εν όψει των πιο πάνω, το ΔΣ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον αμείωτο έλεγχο τον οποίο ασκεί η εκκλησία σε μηχανισμούς της πολιτείας, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από την οικοδόμηση ενός κοσμικού κράτους με κέντρο τον άνθρωπο-πολίτη.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η επιμονή της εκκλησίας να χρησιμοποιήσει σημαντικό τμήμα του δημόσιου κήπου στην Πάφο – ενός μοναδικού πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης – για οικοδόμηση μητροπολιτικού ναού αποτελεί σημαντική παρενέργεια του τρόπου με τον οποίο η εκκλησία της Κύπρου αντιμετωπίζει το κράτος, τους πολίτες, και το περιβάλλον. Πρόκειται για μια νοοτροπία ελέγχου της πολιτείας, περιφρόνησης της βούλησης των πολιτών, και απαξίωσης της αισθητικής και των περιβαλλοντικών αναγκών. Μια νοοτροπία η οποία αρμόζει σε αποικιοκρατούμενες χώρες του 19ου αιώνα και όχι σε ευρωπαϊκά κράτη του 21ου.
Επιπρόσθετα, η επιμονή της εκκλησίας να επαναφέρει το ζήτημα, και κυρίως οι παρασκηνιακές πιέσεις σε θεσμούς και κόμματα για ανατροπή των αρχικών αποφάσεων, αποτελούν ένδειξη του πόσο ευάλωτη εμφανίζεται η πολιτεία απέναντι σε απαιτήσεις της εκκλησίας. Ιδιαίτερα στις παραμονές εκλογών – και μάλιστα των ευρωεκλογών στην προκειμένη περίπτωση. Είναι παράδοξο θεσμοί, πρόσωπα, και ολόκληρα κόμματα να λυγίζουν μπροστά στις πιέσεις της εκκλησίας, φοβούμενοι την απώλεια της εύνοιας ενός θρησκευτικού θεσμού, εν όψει των εκλογών για ανάδειξη εκπροσώπων στον ναό του ορθολογισμού, της ανάπτυξης, του ελεύθερου και κοσμικού κράτους.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τους εκπροσώπους των θεσμών της πολιτείας να αποδείξουν με τη στάση τους ότι δεν υπακούουν σε παρωχημένες εποχές, ότι πάνω απ’ όλα θέτουν το συμφέρον των πολιτών που τάχθηκαν να υπηρετούν. Καλεί επίσης τους πολίτες της Πάφου και ολόκληρης της Κύπρου να αποδείξουν με τη στάση τους ότι αρνούνται τον μεσαίωνα και τάσσονται έμπρακτα υπέρ μιας ευνομούμενης κοσμικής πολιτείας που να υπηρετεί τους πολίτες με βάση τις αξίες του ευρωπαϊκού ουμανισμού. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι ούτε «δευτερεύον» ούτε και αφορά μόνο τους πολίτες της Πάφου. Αποτελεί κριτήριο προσανατολισμού για ολόκληρη την ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ