ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ο Πρόεδρος χειρίζεται το Κυπριακό σαν ηλεκτρονικό παιγνίδι
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει την έντονη διαφωνία του τόσο με την πρόταση του Προέδρου για αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων και «επιστροφή στο σύνταγμα του 1960», όσο και με το επίπεδο των σχετικών χειρισμών, πριν και μετά την «υποβολή» της πρότασης.
Για τον Όμιλό μας, η όλη υπόθεση αποτελεί από μόνη της επαρκή λόγο ώστε να είναι δικαιολογημένη, από όλες τις απόψεις, μια τοποθέτηση-απαίτηση για παραίτηση του κ. Ν. Αναστασιάδη από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό επειδή:
- Χωρίς κοινωνικό διάλογο και χωρίς καμιά διαβούλευση στο πλαίσιο οποιουδήποτε θεσμού (π.χ. Εθνικό Συμβούλιο) προχώρησε σε υποβολή μιας πρότασης που συνιστά ανατροπή της βάσης των συνομιλιών, και των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, από το 1977 μέχρι σήμερα.
- Για άλλη μια φορά – τώρα όμως πιο κατάφωρα από ποτέ – αντιμετώπισε το Κυπριακό ως ζήτημα εκλάμψεων της στιγμής, χωρίς κανόνες και χωρίς ειρμό μεταξύ τους. Καμιά προετοιμασία για την υποβολή μιας συμπαγούς πρότασης, καμιά επεξεργασία που να απαντά σε στοιχειώδη ερωτήματα και ζητήματα.
- Και σε αυτό το ζήτημα συμπεριφέρθηκε ωσάν να του είναι αρκετό να δημιουργεί το χάος που χρειάζεται ώστε να μην υπάρχει καμιά πιθανότητα επανέναρξης συνομιλιών. Τελικά, έτσι είναι;
- Η επιπολαιότητα του χειρισμού της όλης υπόθεσης από τον Πρόεδρο έχει πια ξεπεράσει τα όρια των αντιφάσεων και του ανορθολογισμού. Πρόκειται πλέον για ευθεία επίθεση στη διανοητική λειτουργία κάθε σπονδυλωτού. Πώς γίνεται να εγκατέλειψε το Κραν Μοντανά γιατί δήθεν πήρε μόνο το 80% των όσων απαιτούσε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, και τώρα να θέλει επιστροφή στο πλήρες καθεστώς ασφάλειας και εγγυήσεων του 1960; Πώς γίνεται στη ρητορική του να θεωρεί μίασμα τη μία τουρκοκυπριακή ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο (κάτω από προϋποθέσεις) και να εισηγείται τώρα πλήρη επαναφορά του βέτο σε όλα τα επίπεδα, από τον Αντιπρόεδρο μέχρι τη Βουλή; Για να μη μιλήσουμε για τα επιμέρους, τα οποία είναι αναρίθμητα.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ δεν εκλαμβάνει ως απλή παρωδία τα όσα έχουν γίνει από τις 25 Αυγούστου. Πρόκειται για μιαν ακόμη απτή απόδειξη της επικινδυνότητας και ακαταλληλότητας του νυν Προέδρου, από όλες τις απόψεις. Η δήθεν πρόταση για επιστροφή στο 1960 αποτελεί το αποκορύφωμα των αντιφάσεων και της ανακολουθίας του στη συμφωνημένη βάση ΔΔΟ, που οδήγησαν σταδιακά στην διάλυση του διαπραγματευτικού πλαισίου. Και εξηγούν την στάση του στο Κραν Μοντανά. Μετά και από αυτό, οι ευθύνες όσων καλύπτουν ή συγκαλύπτουν την επικινδυνότητα του Προέδρου (ΔΗΣΥ, κάποια μικρά κόμματα, μερίδα των ΜΜΕ) μεγεθύνονται. Γιατί μετατρέπονται, εκούσια ή ακούσια, σε συνενόχους της καταστροφής της Κύπρου.
Για το σύνολο των χειρισμών του, ο ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η παραίτηση του Προέδρου είναι πλέον αναγκαιότητα.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ