Δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα στο ερώτημα «λύση ή σύγκρουση» – Απαντούμε στο ερώτημα «πώς;» για τη λύση
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες της Κύπρου έχουν άποψη για τον κατήφορο που έχουν δημιουργήσει οι επιλογές της Προεδρίας και του Υπουργείου Εξωτερικών τα τελευταία δυόμιση χρόνια – με αποκορύφωμα την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις περιπλοκές στα θέματα ΑΟΖ. Οι πολίτες έχουν καταλήξει πως δεν υπάρχει δίλημμα. Αντί της σύγκρουσης προκρίνουν τη λύση.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι:
- Η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν αποδεικνύει στην πράξη ότι εννοεί όσα είπε στον ΓΓ του ΟΗΕ στο Βερολίνο. Η αδράνεια σε όλα τα επίπεδα και η επαναφορά του κέντρου βάρους της πολιτικής στα θέματα ΑΟΖ και φυσικού αερίου, όχι μόνο δεν πείθουν αλλά επιπλέον δημιουργούν συνθήκες σύγκρουσης αντί λύσης.
- Η Κύπρος δεν θα πρέπει να σύρεται ως εξιλαστήριο θύμα στις πολιτικές συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων γειτονικών χωρών, αναβιώνοντας δήθεν ένα σχέδιο που πρακτικά δεν έχει καμιά τύχη. Ο Eastmed δεν πείθει πια κανέναν, ούτε καν ως «αντίβαρο» στις τουρκικές απαιτήσεις και κινήσεις.
- Οι πολιτικές του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών έχουν συμβάλει ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να φτάσει στα πρόθυρα μιας ανεξέλεγκτης σύγκρουσης. Oι πολιτικές αυτές θα πρέπει να εγκαταλειφθούν άμεσα, πριν η Κύπρος μετατραπεί από νησίδα σταθερότητας σε πεδίο καταστροφικής αντιπαράθεσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ εισηγείται:
- Να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι είναι εφικτή η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού, καθώς και ότι δεν γνωρίζουμε για την πολιτική της Ε.Ε. στο θέμα του Eastmed. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι εμπορικές τράπεζες δεσμεύονται πλέον να μην χρηματοδοτούν έργα για εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, στο πλαίσιο απόφασης για στροφή στις ΑΠΕ. Εξάλλου, καμιά εταιρεία δεν θα χρηματοδοτήσει έργο αξίας δισεκατομμυρίων (και πολύ αμφίβολης δυνατότητας πρακτικής υλοποίησης), χωρίς τουλάχιστον πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.
- Να ευθυγραμμίσουμε τις πράξεις με τις διακηρύξεις: Η σύντομη λύση του Κυπριακού με βάση τις συγκλίσεις και το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι ο μόνος τρόπος η Κύπρος να ξεφύγει από τη δίνη του κυκλώνα και να συμβάλει στην προοπτική διαλόγου στην Α. Μεσόγειο. Χωρίς λύση, η Κύπρος παραμένει πηγή προβλημάτων, έντασης, και έρμαιο του κλίματος αντιπαράθεσης. Με λύση μετατρέπεται σε δημιουργικό παίκτη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.
- Να υποστηρίξουμε σθεναρά την προοπτική της Χάγης. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας η αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ να οδεύσει στην επίλυση μέσα από τη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης – που αποτελούσε πάγια θέση της Αθήνας. Όλα δείχνουν ότι τώρα είναι μια εφικτή και αποδεκτή από την Άγκυρα διαδικασία.
- Να εργαστούμε όχι για την αντιπαράθεση αλλά για την ανασυγκρότηση της Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, που αποτελεί το κλειδί για να ανατρέψουμε την πορεία προς τη σύγκρουση. Η σύναψη μιας Ειδικής Σχέσης, αποτελεί μια χρήσιμη πολιτική εξέλιξη, με πρώτον ωφελημένο την Κύπρο. Η Ειδική αυτή Σχέση, όπως εισηγείται ο Καθηγητής Π. Ιωακειμίδης, «μπορεί να στηριχθεί στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, στη σταδιακή και υπό προϋποθέσεις απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης διαβατηρίων (visa), στον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος για τους πρόσφυγες-μετανάστες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, και στη δημιουργική αντιμετώπιση της διάστασης της ασφάλειας. Ο Καθηγητής Π. Ιωακειμίδης εισηγείται «να συνδεθεί η Τουρκία με το πλαίσιο αμυντικής πολιτικής της ΕΕ μέσω της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO), πράγμα το οποίο – κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις – θα ισοδυναμούσε με ένα νέο Ελσίνκι που θα απαντούσε στις σημερινές ανάγκες.
- Πρωτοβουλιακά και με αυτοπεποίθηση, να καταθέσουμε άμεσα πρόταση στον ΓΓ του ΟΗΕ (α) το Πλαίσιο του και οι συγκλίσεις να αποτελέσουν αυτόματα τους όρους αναφοράς χωρίς άλλη διαβούλευση, (β) αν ο ΓΓ του ΟΗΕ κρίνει ότι είναι εφικτό, η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό να συγκληθεί άμεσα, αφού με το (α) κλείνουμε την εκκρεμότητα των όρων αναφοράς. Και να τον πληροφορήσουμε επίσης από τώρα, καθώς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ότι αποδεχόμαστε στην άτυπη πενταμερή να υπάρχει δέσμευση για δημιουργικό διάλογο του κράτους της Κύπρου (αμέσως μετά τη λύση) με Ελλάδα και Τουρκία, για επίλυση του θέματος των ΑΟΖ. Και αναφορά σε προθυμία για συνυποσχετικό προσφυγής στη Χάγη με τις χώρες της περιοχής, αν ο τριμερής ή πολυμερής διάλογος δεν αποδώσει.
- Με τα πιο πάνω προδεσμεύουμε την έναρξη μιας διαδικασίας για να διανυθεί το τελευταίο μίλι αμέσως μετά τις «εκλογές» για ανάδειξη τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί – με αυτόν τον τρόπο – τον Απρίλιο του 2020, μέσω μιας επίσημης συνόδου των πέντε – όπου θα έχει και πάλιν καταλυτική παρουσία η Ε.Ε.. Στόχευση της ηγεσίας μας θα πρέπει να είναι να αποφευχθούν τα «ατυχήματα» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί ότι θα μπούμε αμέσως μετά σε μια διαδικασία με καταλυτικό ρόλο των δυνάμεων που αποτελούν μόνιμες ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή και δίκαιη λύση του Κυπριακού: Του ΟΗΕ και της Ε.Ε..
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η απαθής στάση της Προεδρίας και του Υπουργείου Εξωτερικών στο Κυπριακό και στην κρίση στην περιοχή – τη στιγμή μάλιστα που συνέβαλαν στη δημιουργία της – αποτελεί τη χειρότερη επιλογή. Η ηγεσία των ελληνοκυπρίων θα πρέπει να πάρει σαφή μηνύματα από τους πολίτες και τα ΜΜΕ για την ανάγκη αλλαγής πλεύσης, από τη σύγκρουση προς τη λύση και την ειρήνη.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ