Είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη Η σκέψη και οι στόχοι του παραμένουν πάντα επίκαιροι
Τα είκοσι χρόνια χωρίς τον Γ. Κρανιδιώτη (14 Σεπτεμβρίου 1999) δίνουν μιαν ακόμα αφορμή για να θυμηθούμε τον αρχιτέκτονα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Ο ΟΠΕΚ δημιουργήθηκε με δική του πρωτοβουλία, κατά συνέπεια το Δ.Σ. του Ομίλου τιμά τη μνήμη του.
Με τη σκέψη, τα σχέδια και τη δράση του, ο Γιάννος Κρανιδιώτης οικοδόμησε τη στέρεη πορεία που οδήγησε στην πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Με συμμαχίες, με αξιοποίηση του κοινοτικού τρόπου σκέψης. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης πίστευε ότι «οι στρατηγικοί στόχοι δεν προωθούνται με ρητορική, βερμπαλισμούς και αφορισμούς. Η εσωστρέφεια, η αυτάρεσκη περιχαράκωση οδηγούν σε απομονωτισμό. Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση, αντιμετώπιση των θεμάτων, πρωτοβουλίες και πρόγραμμα».
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήθελε η ΕΕ να γίνει ο καταλύτης της λύσης και έτσι «η Κύπρος να αναδειχθεί σε χώρο ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή». Γι’ αυτό αγωνίστηκε, γι’ αυτό αφιέρωσε κάθε του δραστηριότητα για να εντάξει την Κύπρο στη ζώνη της σταθερότητας, της προόδου και της ανάπτυξης. Κάθε βήμα της προσπάθειας για την ένταξη, φέρει τη δική του σφραγίδα:
- Το 1987 η συμφωνία για την Τελωνειακή Ένωση Κύπρου-ΕΟΚ.
- Από το 1988 μέχρι το 1990 για την κατάθεση αίτησης ένταξης.
- Στις 6 Μαρτίου 1995 με τη συμφωνία Ζιπέ – Κρανιδιώτη ορίστηκε η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων «έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής του 1996».
- Στις 12 Ιουλίου 1999 δημοσιοποίησε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας για (α) ένταξη της Κύπρου, χωρίς η λύση στο κυπριακό να είναι προϋπόθεση, και (β) υποχρεωτική προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη για το Αιγαίο, προτού αρχίσει η Άγκυρα διαπραγματεύσεις ένταξης.
Αμέσως μετά τον θάνατο του Γιάννου, ο Κ. Σημίτης πέτυχε τον Δεκέμβριο του 1999 στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι τη μεγαλύτερη διπλωματική νίκη της Κύπρου μετά την εισβολή και έθεσε το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού και των Ελληνοτουρκικών διαφορών.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ διαπιστώνει ότι η ένταξη δεν αξιοποιήθηκε για να φτάσουμε στην επίλυση. Το Ελσίνκι εγκαταλείφθηκε και το κεκτημένο της ένταξης διαστρεβλώθηκε μέσα από επιζήμιους τακτικισμούς. Αντί να αξιοποιήσουμε την ΕΕ για να γίνει ο καταλύτης της λύσης, χρησιμοποιήσαμε την ΕΕ για να εκδίδουμε «χρυσά διαβατήρια». Αντί η ΕΕ να γίνεται ο πρωταγωνιστής της αλλαγής, χρησιμοποιείται για να αποστέλλουμε επιστολές και διαμαρτυρίες. Σήμερα που οι χειρισμοί Αναστασιάδη έχουν οδηγήσει το κυπριακό στην πλήρη αποτελμάτωση και στην χειροπιαστή διχοτόμηση, ας θυμηθούμε ότι ο Γ Κρανιδιώτης πίστευε ότι «η διχοτόμηση είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη στο κυπριακό. Στην περίπτωση αυτή ο κυπριακός ελληνισμός πραγματικά θα κινδυνεύει, θα νομιμοποιηθεί η τουρκική εισβολή και κατοχή. Μια τέτοια εξέλιξη αντιστρατεύεται τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η μεταπολεμική και μεταψυχροπολεμική Ευρώπη…»
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η πολιτική σκέψη του Γιάννου Κρανιδιώτη παραμένει επίκαιρη μόνο για πολιτικούς που θέτουν μεγάλους στόχους, διεκδικούν τις μεγάλες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγύης. Είκοσι χρόνια μετά, θυμόμαστε τον Γιάννο. Ως παράδειγμα, ως σχολή σκέψης, ως έναν σπουδαίο ιδεολόγο που γνώριζε να κερδίζει τις μεγάλες μάχες και να αλλάζει το ρου της ιστορίας.
Τιμώντας δημιουργικά τη μνήμη του, εκτός από την καθημερινή δράση του, ο ΟΠΕΚ οργανώνει στις 26 Σεπτεμβρίου εκδήλωση τιμής στον Γιάννο Κρανιδιώτη, ακριβώς όπως θα την επιθυμούσε ο ίδιος: Κοιτάζοντας προς το μέλλον, και συμβάλλοντας στην οικοδόμηση της αυριανής Κύπρου.