Είτε συνειδητή πορεία προς τη λύση, είτε επιδείνωση σε όλα
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αποτελούν επιβεβαίωση και δικών του προηγούμενων εκτιμήσεων ότι (α) οι συνθήκες επιδεινώνονται με ταχείς ρυθμούς, (β) ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας το τελευταίο εξάμηνο του 2019 για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επίτευξη συμφωνίας. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να είναι σαφές ότι:
- Για να υπάρξει προοπτική θα πρέπει η συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου να είναι επιτυχής. Και για να γίνει αυτό τα Η.Ε. θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για την προετοιμασία της, ώστε να αποφευχθεί η συνήθης ανάλωση σε αντιδικίες λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Επίσης, τα Η.Ε. θα πρέπει να φροντίσουν (α) η συνάντηση να αποτελέσει την απαρχή της αντιστροφής του κλίματος απογοήτευσης του λαού, (β) να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση αν χρειαστεί, πριν τον Σεπτέμβριο, (γ) στο τραπέζι να τεθεί και η υλοποίηση νέων ΜΟΕ.
- Η ελληνοκυπριακή πλευρά να προσαρμόσει τον ευρύτερο λόγο και τις καθημερινές πρακτικές της στη διακήρυξη περί επιθυμίας επανέναρξης των συνομιλιών. Η διακήρυξη του κυβερνητικού εκπροσώπου – ούτε καν του ίδιου του Προέδρου – δεν είναι πειστική, από τη στιγμή που όλες οι άλλες υπηρεσίες λειτουργούν σε «πολεμικό» κλίμα. Οι Τεχνικές Επιτροπές θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να επαναλειτουργήσουν ουσιαστικά.
- Η κυβέρνηση, και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών, θα πρέπει να αφουγκραστούν το γράμμα και το πνεύμα της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ και του ψηφίσματος του Σ.Α. για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP: Θα πρέπει να σταματήσει η πολεμική εναντίον κάθε είδους επαφής μεταξύ των δύο πλευρών «με τον φόβο της αναγνώρισης», και να υπάρξει πιο άμεση συνεργασία των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα. Είναι καθολική απαίτηση όλων των οργάνων του ΟΗΕ πλέον. Τέτοιες κινήσεις από την ελληνοκυπριακή ηγεσία θα πιέσουν ουσιαστικά την τουρκοκυπριακή πλευρά για αναστολή των αυθαιρεσιών αναφορικά με την Αμμόχωστο και την Τουρκία αναφορικά με την ΑΟΖ.
- Από το περιεχόμενο της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί η συνέχεια και η εμπλοκή των υπολοίπων παραγόντων, προκειμένου να φτάσουμε σε μια διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά. Επομένως, είναι σαφές ότι οι αποφάσεις είναι αποκλειστικά στα χέρια των δύο ηγετών, προκειμένου να πείσουν τον ΓΓ ότι το επιθυμούν.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εγκαταλείψει την πολιτική της αναζήτησης στηριγμάτων για συγκρουσιακές διεξόδους και «άλλες μορφές λύσης». Ήδη είναι προφανές ότι η πολιτική αυτή έχει αποτύχει πλήρως. Οι δε συνθήκες στην περιοχή συνιστούν πλέον σύνολο στρατηγικών στόχων μεγάλης κλίμακας – με καθόλου ευνοϊκό ισοζύγιο για την Κύπρο αν συνεχίσει τους μικρομεγαλισμούς. Την ίδια στιγμή αποτελούν κομβικό σημείο ώστε το Κυπριακό να ενταχθεί στο σκηνικό ως υπό επίλυση πρόβλημα. Μόνον κάτω από αυτήν την προϋπόθεση το 2020 δεν θα αποδειχθεί χρονιά κατάρρευσης του στάτους κβο σε βάρος των Ελληνοκυπρίων.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ