Εξαιρετικά επικίνδυνη η πολιτική των «χρυσών διαβατηρίων»
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ, εκτιμώντας ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία στις 28 Ιανουαρίου, προκειμένου να εξετάσει το θέμα που προκύπτει με το επενδυτικό πρόγραμμα με τα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια». Στην εν λόγω συνεδρία διαπιστώθηκαν τα εξής:
- Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας διεθνούς απομόνωσης: Παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να δώσει άλλη εντύπωση με περιφερειακές συναντήσεις, διεθνώς η Κύπρος αντιμετωπίζεται ως μη σοβαρό κράτος, με εθισμό σε πειρατικές προδιαθέσεις και αμφιβόλου νομιμότητας επενδυτικές επιλογές.
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή η οικογένεια της Κύπρου, με τον πιο επίσημο τρόπο υποδεικνύει τους κινδύνους από την πολιτική των «χρυσών διαβατηρίων». Η Κομισιόν επισημαίνει και αναδεικνύει σοβαρές αδυναμίες του προγράμματος, όπως την αδιαφάνεια στη λειτουργία του, την έλλειψη σαφών κανόνων και κριτηρίων για τις πολιτογραφήσεις και την απουσία αρχής ελέγχου των αποφάσεων. Το ίδιο περιεχόμενο είχε και η πρόσφατη επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Κομισιόν στην Κύπρο: Να υποδείξει ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να αποδεχτεί την επενδυτική αυτή πολιτική, η οποία μάλιστα μπορεί να ανοίγει την πόρτα σε διαδικασίες φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
- Οι επικρίσεις ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που πωλεί διαβατήρια σε τρίτους χωρίς προϋποθέσεις δεσμών των αγοραστών με τη χώρα έρχονται να προστεθούν σε αντίστοιχες επισημάνσεις του ΟΟΣΑ, της Διεθνούς Διαφάνειας, και διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ.
- Ανεξαρτήτως της νομικής και εταιρικής διάστασης του θέματος, το μεγάλο οικονομικό και κατασκευαστικό κύκλωμα, που έχει δημιουργήσει το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα, οδήγησε σε μια νέα οικονομική «φούσκα». Η οποία – αν δεν ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα – θα έχει την ίδια κατάληξη με την αντίστοιχη του χρηματιστηρίου και των τραπεζών.
- Η εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας αντίδραση, με αναφορά σε «στοχοποίηση της Κύπρου», διεγείρει φοβικές τάσεις και αναβιώνει λαϊκιστικές προσεγγίσεις ότι για όλα τα δεινά μας ευθύνονται οι «ξένοι» – και μάλιστα οι εταίροι μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να αλλάξει προσέγγιση. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που είναι διάχυτη στην κοινωνία η πεποίθηση ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι αμέτοχος επαγγελματικά και οικογενειακά. Κάτι που συγκρούεται, τουλάχιστον, με τη σοφή αρχή περί της συζύγου του Καίσαρα.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προτάξει το δημόσιο συμφέρον και την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να προωθήσει άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση της Κύπρου με τη διεθνή νομιμότητα. Διαφορετικά, τα ίδια συμφέροντα που ευνοούνται από την παραμονή του στάτους κβο και τη μη επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσουν σε άλλη μια οικονομική και θεσμική κρίση.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ