Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Οι δυνατότητες της Κύπρου
Στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αρχίζει σήμερα, η Κύπρος δεν πρέπει να είναι και πάλιν παθητικός θεατής. Μπορεί να κερδίσει πολλά στην οικονομία και στον εκσυγχρονισμό της με μικρές κινήσεις:
- Από την ενοποίηση του ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης
- Από τις πολιτικές με υποψήφιες για ένταξη χώρες (Τουρκία)
- Από την ενίσχυση της Πράσινης Ανάπτυξης, τη χρηματοδότηση της ψηφιακής επανάστασης
- Από τις πολιτικές χρηματοδότησης της καινοτομίας, της έρευνας, των νέων τομέων οικονομίας
- Από τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής
Πραγματοποιείται σήμερα και αύριο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την υγειονομική κρίση.
Στις 10 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel παρουσίασε την πρότασή του για το νέο ΠΔΠ και τη δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη, υπογραμμίζοντας: «Οι στόχοι για την ανάκαμψή μας μπορούν να συνοψιστούν σε τρεις λέξεις: σύγκλιση, ανθεκτικότητα, μετασχηματισμός. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η COVID-19, μεταρρύθμιση των οικονομιών μας, και αναμόρφωση των κοινωνιών μας».
Περαιτέρω ο Charles Michel, μέσα από ανταλλαγή απόψεων, εντόπισε ακανθώδη ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης μεταξύ των αρχηγών:
- Το μέγεθος του ΠΔΠ (1 074 δις ευρώ) για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων στόχων της ΕΕ και τη διατήρηση του πλήρους δυναμικού του σχεδίου ανάκαμψης.
- Το ύψος και η αναλογία χορηγήσεων-δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή να δανειστεί έως και 750 δις ευρώ.
- Η μέθοδος κατανομής πόρων και το σύστημα διακυβέρνησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
- Οι διορθωτικές επιστροφές και πιθανή εισαγωγή ημερομηνίας κατάργησης τους.
- Η διακυβέρνηση και οι προϋποθέσεις. Η εισαγωγή Μηχανισμού Προστασίας του Προϋπολογισμού από ελλείψεις στο Κράτος Δικαίου. Επιπλέον, το 30% της χρηματοδότησης θα αφορά έργα που αφορούν το κλίμα.
Η Κύπρος δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσει παθητικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η θεματολογία και οι άξονες συζήτησης αποτελούν ευκαιρία για προώθηση πολιτικών:
- Αξιοποίηση της συζήτησης ώστε να υπάρξει σύζευξη των αναφορών σε υπό ένταξη χώρες με το πολιτικό ζήτημα της Κύπρου και την αναγκαιότητα δημιουργίας συνθηκών συνεργασίας.
- Υποστήριξη της πακετοποίησης του νέου ΠΔΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και η απάντηση στις προκλήσεις.
- Ενίσχυση των πολιτικών μετασχηματισμού της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο, μέσω των κύριων πολιτικών της Ε.Ε. θα ευνοηθεί και ο εκσυγχρονιστικός μετασχηματισμός της Κύπρου. Κυρίως μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της ψηφιακής επανάστασης, και της προώθησης δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθεκτικότητας.
- Αξιοποίηση των αποφάσεων για προώθηση των θεσμών Κράτους Δικαίου. Ένας τομέας στον οποίο η Κύπρος υστερεί, και ο οποίος μπορεί να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, αν αξιοποιηθούν σωστά οι αποφάσεις και οι διαδικασίες χρηματοδότησης της ανάκαμψης.
- Προσανατολισμός των αποφάσεων και των χρηματοδοτήσεων στην ενίσχυση της καινοτομίας, της έρευνας, και των νέων τομέων οικονομικής δραστηριότητας. Όπου επίσης υστερεί η Κύπρος, επομένως οι χρηματοδοτήσεις μπορούν να επιφέρουν μεγάλες βελτιώσεις.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ