Επικίνδυνα ελλείμματα και τραγέλαφοι από πλευράς κυβέρνησης
Το Δ.Σ. του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι το ζητούμενο για την κυβέρνηση σήμερα είναι η εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδιασμού, και όχι η επίδειξη εξουσίας απέναντι στους πολίτες. Τα μέτρα που εξαγγέλλονται στην Κύπρο – και με τον τρόπο που εξαγγέλλονται – δεν καθιστούν τους πολίτες πιο υπεύθυνους. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση και οι υπουργοί της εξαγγέλλουν συνεχώς μέτρα που δεν μπορούν στη συνέχεια να διευκρινίσουν, αδυνατούν να εφαρμόσουν, και επικεντρώνονται καθημερινά κυρίως στην επικοινωνιακή διαδικασία. Το γεγονός ότι πρώτος ο Πρόεδρος δίνει καθημερινά αυτό το στίγμα, δεν αποτελεί δικαιολογία. Όλα αυτά δημιουργούν την υποψία ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την κρίση και ενεργεί επικοινωνιακά, για να προλάβει κάθε κριτική. Ενοχοποιώντας το σύνολο της κοινωνίας, και παρουσιάζοντάς την ως «ανυπάκουη».
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ παρακολουθεί με ανησυχία τους συνολικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και συμμερίζεται τις εύλογες απορίες των πολιτών, οι οποίοι αξιολογούν πρωτίστως τα πιο κρίσιμα:
Πρώτον, υπάρχει σοβαρή έλλειψη εξοπλισμού και αναλωσίμων. Ποιο σχέδιο είχε για να καλύψει τα κενά στα πιο απλά αναλώσιμα τουλάχιστον, εκτός από το να αναμένει την πτήση από την Κίνα; Κι όμως, πολλά κυπριακά εργοστάσια θα μπορούσαν να τα ετοιμάσουν, προσαρμόζοντας την παραγωγή τους. Ήδη, απλοί ιδιώτες, με δική τους πρωτοβουλία φτιάχνουν αξιόπιστο εξοπλισμό σε περιορισμένες ποσότητες. Το επιτελικό κράτος πού ήταν και πού είναι για να σχεδιάσει και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της βιομηχανίας; Οι ευθύνες γι’ αυτό το κενό μεγεθύνονται, από τη στιγμή που η έλλειψη στοιχειωδών αναλωσίμων για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οδήγησε σε πρωτοφανή επιμόλυνση μεγάλου μέρους του προσωπικού δημόσιων νοσηλευτηρίων, σε παγκύπρια κλίμακα.
Δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιτύχει αυξημένους αριθμούς εργαστηριακών ελέγχων και να καλύψει τον πληθυσμό; Ποιος ευθύνεται για τη μη πρόβλεψη για επαρκείς ποσότητες από τεστ, από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν πλησίαζε η κρίση;
Τρίτον, γιατί η κυβέρνηση δεν κατάφερε τόσες εβδομάδες να οργανώσει τους επαγγελματίες υγείας με τρόπον ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια, που σηκώνουν όλο το βάρος, να μην κινδυνεύουν με κατάρρευση; Τη στιγμή μάλιστα που έχουμε αποκλεισμό χιλιάδων πολιτών στο εξωτερικό. Μήπως η απάντηση βρίσκεται στο ότι βασική μέριμνα είναι η επικοινωνιακή πολιτική; Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει ο ορυμαγδός ανακριβειών και αντιφάσεων – για να μη μιλήσουμε για ψεύδη – π. χ. αναφορικά με τις ανάγκες σε αναλώσιμα, αναπνευστήρες, ή ακόμη και για τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ;
Το Δ.Σ. του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η κυβέρνηση ορθά αντιγράφει καλές πρακτικές, κυρίως από την Ελλάδα. Αλλά αυτό γίνεται πάντα με καθυστέρηση, με ελλείμματα στην υλοποίηση, και με αστοχίες όποτε αναλαμβάνει δικές της «πρωτοβουλίες». Χαρακτηριστική περίπτωση τα τελευταία μέτρα (παρατηρητές της γειτονιάς, κλειστές υπεραγορές τις Κυριακές, μια μόνο έξοδος από το σπίτι κλπ.).
Πρόσθετα, το Δ.Σ. του ΟΠΕΚ θεωρεί κρίσιμες για το μέλλον παράλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης, όπως το ότι δεν έπεισε τον Σύνδεσμο Τραπεζών για το ελάχιστο, δηλαδή για το μέτρο της απορρόφησης του κόστους ανατοκισμού. Από την άλλη, η προσθήκη στο νέο διάταγμα της αχρείαστης φράσης για «κάθετη αύξηση των ελέγχων στα οδοφράγματα», τη στιγμή που αυτά είναι εντελώς κλειστά, και τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον συνεργασίας των δύο Κοινοτήτων για τη διαχείριση της κρίσης, είναι ακόμα μια ένδειξη του εγκλωβισμού της σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, αντί της προσήλωσης στην ουσία.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ