Επικίνδυνοι ακροβατισμοί της Λευκωσίας με την εξυπηρέτηση Πούτιν-Λουκασένκο
Η απόφαση της Λευκωσίας να δεχτεί τις υποδείξεις Λαβρόφ για «βέτο» υπέρ του Λουκασένκο
- απομονώνει την Κύπρο στην Ε.Ε.
- συμπληρώνει την εικόνα της «ανεντιμότητας» της Κύπρου
- καταστρέφει κάθε προοπτική δημιουργικής πολιτικής στο μέλλον
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική της Λευκωσίας έχει αποτύχει, με αποτέλεσμα η χώρα
(α) να είναι απομονωμένη στην πράξη, ιδιαίτερα ανάμεσα στους εταίρους της Ε.Ε.
(β) αντί να ευνοείται από μιαν γνήσια πολυδιάστατη πολιτική, να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρίτες χώρες, προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.
Οι χειρισμοί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με την παράτυπη χρήση «βέτο» για κυρώσεις στη Λευκορωσία, οδήγησε στην κορύφωση και τα δύο πιο πάνω αρνητικά. Δυστυχώς, όλες οι πληροφορίες κατατείνουν στο ότι αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα μόνο της γενικότερα αδιέξοδης και μη παραγωγικής πολιτικής που ακολουθούν ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών. Η κορύφωση του απομονωτισμού προέκυψε λίγες μόλις μέρες μετά την επίσκεψη Λαβρόφ στη Λευκωσία, βασική αποστολή του οποίου φαίνεται να ήταν η χρησιμοποίηση της Κύπρου ως δούρειο ίππο για τη διάσωση του εκλεκτού του κ. Πούτιν, του κάθε άλλο παρά δημοκρατικού Λευκορώσου ηγέτη Λουκασένκο.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ έχει τη θέση ότι η εξωτερική πολιτική της Λευκωσίας θα πρέπει να είναι πολυδιάστατη, πάντοτε όμως στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της Ε.Ε.. Αυτή η ιδιότητα δεν θα πρέπει να είναι τυπική, ευκαιριακή και τυχοδιωκτική. Ούτε να θυσιάζεται για τα προσωπικά ή οικογενειακά έσοδα από την πώληση διαβατηρίων. Δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε. να ικανοποιεί τα αιτήματα της Λευκωσίας για γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση, να παρέχει πολιτική στήριξη απέναντι στην Άγκυρα, να διαμεσολαβεί για προώθηση λύσης στο Κυπριακό, και την ίδια στιγμή η Λευκωσία να υποκύπτει σε εκβιασμούς ώστε να υπηρετήσει τα συμφέροντα τρίτων. Οι οποίοι μάλιστα είναι σύμμαχοι της Άγκυρας. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να έχει την πολυτέλεια να συμπεριφέρεται ανέντιμα. Η ηγεσία θα πρέπει να δείξει πνεύμα συνεργασίας με τους εταίρους στην αυριανή Σύνοδο, να αξιοποιήσει θετικά τις προσπάθειες της Ε.Ε., και να αντιμετωπίσει σοβαρά τις παραινέσεις – περιλαμβανομένης και της Γαλλίας – για επικέντρωση στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.