Η «δεύτερη εισβολή» πιο καταστροφική από την πρώτη;
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος προσωπικά αντιμετωπίζουν τις τελευταίες εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός:
- Ενώ εδώ και χρόνια αναμένονταν οι σημερινές κινήσεις της Τουρκίας με την εφαρμογή προγράμματος διερευνητικών γεωτρήσεων σε περιοχές κοντά στην Κύπρο (είτε εντός είτε εκτός ΑΟΖ), δεν έγινε καμιά ενέργεια αποτροπής τους. Αντίθετα, η Κυβέρνηση εμφανίζεται «έκπληκτη» μπροστά στις εξελίξεις.
- Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση εμφανίζονται ανακόλουθοι: Είτε επί χρόνια εξαπατούσαν την κοινή γνώμη για την πολιτική συμμαχιών, είτε αυτή έχει αποτύχει πλήρως. Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός ότι δεν ενεργοποιούν την «ασπίδα» των αλλεπάλληλων τριμερών συνεργασιών με διάφορες χώρες, ούτε των «στρατιωτικών συμμαχιών» που έχουν οικοδομήσει με Μεγάλες Δυνάμεις (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, κλπ.).
- Είναι εξαιρετικά ανησυχητική η επιμονή των ΗΠΑ σε «ΑΟΖ που διεκδικεί η Κύπρος» (και όχι σε ΑΟΖ που ανήκει στην Κύπρο), η σιωπή ή η αμφιλεγόμενη στάση της Ρωσίας και των άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η σιωπή της διεθνούς κοινότητας απέναντι στου κλαυθμούς της Κυπριακής Κυβέρνησης. Είναι, επίσης, εξαιρετικά ανησυχητική η απόλυτη σιωπή του Ισραήλ για το θέμα του «Πορθητή». Αποδεικνύει ότι η συμμαχία με τον κ. Νετανιάχου είχε «ισχύ» μόνο μέχρι την επανεκλογή του – ή σε θέματα άσχετα με την Κύπρο.
Είναι προφανές ότι η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης έχει αποτύχει, και η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Κανένα πρακτικό μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης στο ενεργειακό ζήτημα δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ το ίδιο το σχετικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται στον αέρα με αυτήν την κρίση. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τον Πρόεδρο να αναθεωρήσει την τακτική του. Διότι, εκτός από τη διχοτόμηση της Κύπρου σε στεριά και θάλασσα, οδηγεί τον τόπο σε μια γενικότερη κρίση και περιπέτειες, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η διέξοδος εξακολουθεί να είναι:
(α) Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Η.Ε., με επιστολή προς τον ΓΓ για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, χωρίς αστερίσκους Απαιτείται ειλικρινής επιστροφή στη γραμμή των Η.Ε. για την επίτευξη λύσης ΔΔΟ.
(β) Ειλικρινής προσήλωση στις αρχές της Ε.Ε.. Οι εταίροι μας συμπαραστέκονται στην Κύπρο πολιτικά στο θέμα του «Πορθητή», αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν τα πράγματα σε μια θερμή σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια τέτοια επιλογή δεν συμφέρει ούτε την Κύπρο.
(γ) Αποδοχή της σύγκλισης Χριστόφια-Ταλάτ για την κατανομή των υδρογονανθράκων.
(δ) Ο Πρόεδρος να ζητήσει τη σύντομη διεξαγωγή συνόδου για το Κυπριακό.
Μετά από αυτά, θα είναι πιο εφικτή η αποτελεσματική συνδρομή του ΟΗΕ και της Ε.Ε. προκειμένου να ανασταλούν οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος θα πρέπει να εγκαταλείψει οποιαδήποτε τυχοδιωκτική τακτική. Σε μια διχοτομημένη και μονίμως απειλούμενη Κύπρο, μόνο το διαβατήριο της λύσης μπορεί να αποδειχτεί «χρυσό».
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ