Η διεθνής συνεργασία κερδίζει έδαφος και η διπλωματία της κρίσης ανοίγει δρόμους – Το Κυπριακό θα παραμείνει σε καραντίνα;
H πανδημία προκαλεί σοβαρές μετατοπίσεις και διαφοροποιήσεις πολιτικής σε όλον τον πλανήτη. Καθορίζει νέες προτεραιότητες, αλλάζει προσεγγίσεις, και φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της πραγματικής ευημερίας των ανθρώπων.
«Όλοι συνειδητοποιούν σταδιακά ότι έχουμε μόνον έναν πόλεμο, αυτόν κατά του κορονοϊού», δηλώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ζητώντας ταυτόχρονα κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα των διπλωματικών οδών για ειρήνη και συνεργασία.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καταγράφει την ύπαρξη αξιοσημείωτης κινητικότητας στις διεθνείς σχέσεις. Στο κάλεσμα Γκουτέρες, παρατάξεις σε εμπόλεμες περιοχές ανταποκρίθηκαν. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι συνεργάζονται. Η Χαμάζ απελευθερώνει αιχμαλώτους και παραλαμβάνει αναπνευστήρες. Η Τουρκία αποστέλλει φάρμακα σε αντιπάλους της, όπως είναι το Ισραήλ και η Αρμενία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρουν βοήθεια στο Ιράν. O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «μιαν ευκαιρία για άλλου είδους ματιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού «πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν ενδεχομένως να μην έχουν νόημα στην παρούσα συγκυρία». Στην Κύπρο, με καθαρό λόγο και με το βλέμμα στραμμένο στο κοινό μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ο Μουσταφά Ακιντζί υπερασπίζεται δημόσια και καθημερινά τη συνεννόηση.
Η πανδημία δίνει μιαν ευκαιρία στους λαούς να επανασχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους, με όρους αμοιβαίου οφέλους, συνεργασίας, και αλληλεγγύης. Μία κορυφαία πράξη αντιστοιχεί και για την Κύπρο. Και αυτή αφορά την επίλυση του Κυπριακού: Επανένωση του νησιού, τερματισμό της κατοχής και του αναχρονισμού, που κρατά σε καραντίνα την πατρίδα μας για μισόν αιώνα.
Με την ύφεση της υγειονομικής κρίσης, το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για επανάληψη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, με βάση το Πλαίσιο Γκουτέρες. Όσα χρειάζεται να γίνουν στη διαπραγμάτευση είναι πολύ καλά γνωστά και προσδιορισμένα. Η πανδημία μας επιβάλλει να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Για να αποκτήσουμε πλεονέκτημα στο μέρισμα ειρήνης που μας αναλογεί. Η κατάληξη σε στρατηγική συμφωνία είναι το στοίχημα των Κυπρίων στην εποχή μετά τον κορονοϊό: Σε μιαν επανενωμένη Κύπρο, κράτος μέλος της Ε.Ε., να αξιοποιήσουμε το σύνολο των ανθρώπων και των δυνάμεών μας για πρόοδο, ευημερία, και βιώσιμη ανάπτυξη. Σε περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας. Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, εκτός των άλλων, αναδεικνύουν και τη ματαιότητα των μύθων και των «εναλλακτικών επιλογών». Ακόμη και το χαρτί του ενεργειακού σχεδιασμού έχει καταποντιστεί. Ποιος μπορεί να επιμείνει πλέον σε τέτοια αφηγήματα; Η συνεννόηση και η συνεργασία των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο είναι μονόδρομος για όλους μας.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ