Η κοινωνία να αντιδράσει στο κύμα περιορισμού της ελευθερίας λόγου και πληροφόρησης
- Τα φαινόμενα διαρκούς προσπάθειας ελέγχου των ΜΜΕ στην Κύπρο συνοδεύονται αυτήν την περίοδο και από άλλα ανησυχητικά φαινόμενα.
- Οι τεκμηριωμένες καταγγελίες του Μακάριου Δρουσιώτη για παρακολούθησή του προσωπικά και των ερευνητικών του δραστηριοτήτων, αποτελούν δείγμα προσπάθειας περιορισμού της ελευθερίας του λόγου και της πληροφόρησης στην ελληνοκυπριακή κοινωνία.
- Η ενθαρρυντική απάθεια της κυβέρνησης απέναντι στο φαινόμενο οργανωμένων επιθέσεων κατά μαθήτριας που τόλμησε να διατυπώσει ελεύθερα την άποψή της αποτελεί προάγγελο επιδείνωσης.
- Η ΕΣΚ, οι ανεξάρτητοι θεσμοί, οι πολιτικές δυνάμεις και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να αντιδράσουν.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει σοβαρός προβληματισμός για τα πρόσφατα γεγονότα περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης, ελέγχου συνειδήσεων, και παραβίασης θεσμών και αξιοπρέπειας. Συγκεκριμένα:
- Η κοινωνία των πολιτών δεν θα πρέπει να μείνει αδιάφορη απέναντι στις κορυφούμενες κινήσεις του Προέδρου και του περιβάλλοντός του για ολοκλήρωση του ελέγχου των ΜΜΕ, με πολλές παράλληλες κινήσεις που παρακολουθούμε καθημερινά.
- Όλοι θα πρέπει να ανησυχήσουν για τις τεκμηριωμένες καταγγελίες του Μακάριου Δρουσιώτη για εκτεταμένης μορφής παρακολούθησή του, παραβίασης των προσωπικών του δεδομένων, και χρήσης τρομοκρατικών τακτικών επέμβασης στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή. Η προσπάθεια ελέγχου κάθε μορφής έκφρασης, προκειμένου κάθε άποψη να ευθυγραμμίζεται με το κυρίαρχο αφήγημα, είναι κάτι πολύ περισσότερο από παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών ενός ατόμου. Αποτελεί προάγγελο της κατάργησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου, κάθε αξίας που συνδέει την Κύπρο με τον ευρωπαϊκό ουμανισμό. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα από τη στιγμή που, λόγω της σταδιοδρομίας του Μακάριου Δρουσιώτη στη δημοσιογραφία και στην έρευνα, καθώς και των υπηρεσιακών θέσεων στις οποίες βρισκόταν στη Λευκωσία και στις Βρυξέλλες, μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει τη βαρύτητα του λόγου και των τεκμηρίων που διαθέτει.
- Η επιτήδεια ουδετερότητα της κυβέρνησης μπροστά σε φαινόμενα λιντσαρίσματος μιας μαθήτριας που εξέφρασε με κόσμιο και τεκμηριωμένο τρόπο την άποψή της για την ύπαρξη κοσμικού δημόσιου σχολείου συνιστά έμμεση ενθάρρυνση τέτοιων φαινομένων. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οργανωμένο σύνολο εκπαιδευτικών (θεολόγοι), με την ανοχή της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εκπαιδευτικών, ζητά διεξαγωγή έρευνας εναντίον της μαθήτριας και των εκπαιδευτικών που της επέτρεψαν να διατυπώσει την άποψή της σε σχολικό μέσον. Η ενθαρρυντική απάθεια της κυβέρνησης αποτελεί προάγγελο επιδείνωσης του κλίματος πνευματικής τρομοκρατίας.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η κατάσταση στην ελληνοκυπριακή κοινωνία αναφορικά με την ελευθερία του λόγου και της πληροφόρησης βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Γι’ αυτό, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να παρέμβουν με ξεκάθαρο λόγο, ανεξάρτητα με το περιεχόμενο των απόψεων που διατυπώνονται από δημοσιογράφους, πολίτες, και παιδιά. Το ίδιο και θεσμοί όπως η Ένωση Συντακτών Κύπρου. Αλλά και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα απέναντι στο κύμα ελέγχου και κατάργησης της ελευθερίας λόγου, έκφρασης, και πληροφόρησης.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ