Η μεγάλη εκκρεμότητα της συμμετοχής μας στην Ε.Ε.
Συμπληρώνονται αύριο, 1η Μαΐου, 16 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η εξέλιξη έδωσε στην Κύπρο τη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κόσμο.
Την ίδια στιγμή, παραμένει αδικαίωτος ο βασικός στόχος και υπόσχεση της ένταξης: η επίλυση του Κυπριακού, ο τερματισμός της διαίρεσης, και η χάραξη κοινής πορείας των Κυπρίων στον 21ο αιώνα, μέσα σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, και συνεργασίας.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η πολιτική ηγεσία οφείλει να απαντήσει χωρίς υπεκφυγές στο ερώτημα αν η ένταξη της μισής Κύπρου είναι ο τελικός στόχος, ή το ενδιάμεσο στάδιο για την πραγματική ελευθερία όλου του νησιού.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ κρίνει ότι ο απολογισμός των δεκαέξι χρόνων μετά την ένταξη στην Ε.Ε. με άλυτο το Κυπριακό, ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια της απόλυτης ακινησίας, είναι καταθλιπτικός. Η παρούσα κυβέρνηση συνειδητά αποπροσανατολίζει και αποδεσμεύεται από την επίλυση. Δίνει συστηματικά την εντύπωση ότι έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα της μισής νήσου. Σήμερα, κανείς εταίρος δεν πιστώνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με θέληση για λύση. Το ζήτημα είναι εκτός ατζέντας, γιατί πρώτη η κυβέρνηση το αποποιείται, αναζητώντας κάθε φορά ένα εύκολο άλλοθι.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η στάση της παρούσας πολιτικής ηγεσίας στο Κυπριακό, εξουδετερώνει τα πολλαπλάσια πλεονεκτήματα της ένταξης. Η μισή Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι φυσιολογικό κράτος, γιατί ο κυπριακός λαός στερείται ασφάλειας, σύγχρονης λειτουργίας του κράτους δικαίου, και εδραίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το άλυτο Κυπριακό περιορίζει ακόμη όσα πλεονεκτήματα μπορεί η Κύπρος να αξιοποιεί υπό την υφιστάμενη κατάσταση. Οι ευκαιρίες για πρόοδο και δραστήριο ρόλο στην περιοχή, οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στρεβλώνονται από την επιλογή ενός τμήματος της ηγεσίας να καρπώνεται οφέλη της ιδιότητας του κράτους μέλους για εύκολο πλουτισμό και διαιώνιση της εξουσίας σε βάρος των πολλών και μη προνομιούχων. Δεν είναι τυχαίο ότι στα 16 χρόνια συμμετοχής στην ΕΕ η Κύπρος περνά μέσα από διαδοχικές κρίσεις, οι επιδόσεις της σε θέματα ποιότητας δημοκρατίας και διαφάνειας συνεχώς υποχωρούν, και στους ποιοτικούς δείκτες ανάπτυξης βρίσκεται στην ουρά των «27», πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο.
Με αφορμή τα 16 χρόνια της ένταξης, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι το ζητούμενο της ευρωπαϊκής συμμετοχής, παραμένει: Μια πραγματική προοδευτική ηγεσία και μια δραστήρια εξωστρεφής κοινωνία, ικανές να πολλαπλασιάζουν τα επιτεύγματα των Κυπρίων στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κόσμο.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ