Η μη λύση του Κυπριακού παράγει κλιμάκωση της έντασης και διαρκές άνοιγμα νέων μετώπων
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι οι σημερινές πολύ αρνητικές εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα στη Ανατολική Μεσόγειο έχουν αφετηρία τους την εγκατάλειψη από τον Νίκο Αναστασιάδη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού – από το Μον Πελεράν το 2016 και με αποκορύφωμα τους χειρισμούς στο Κραν Μοντανά το 2017. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θυμίζει ότι αμέσως μετά τη Σύνοδο για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά ο ΓΓ του ΟΗΕ επαίνεσε δημόσια τη στάση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι είναι ουτοπία η πίστη πολλών ότι μπορεί να γίνει αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού. Μόνο η επίλυση θα ομαλοποιήσει την πολιτική κατάσταση και θα επιτρέψει στις εταιρείες να εργαστούν κανονικά, ενώ θα δώσει χώρο σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης δεν αρκούν οι δικαιολογημένες καταγγελίες. Απαιτείται σχέδιο και προώθηση λύσεων. Η διαδικασία του Ελσίνκι οδηγούσε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στη Χάγη. Η εγκατάλειψη αυτής της πολιτικής από τον Κώστα Καραμανλή έχει αυτά τα αποτελέσματα που σήμερα βλέπουμε. Τα προβλήματα που αφήνουμε άλυτα ή στην τύχη τους, δεν εξαφανίζονται. Κατά κανόνα, επανέρχονται με πιο επιθετική μορφή. Μετά το Κραν Μοντανά, η κατάσταση τείνει να περιπλακεί τόσο ώστε να αναδύονται διαρκώς «νέα κυπριακά» δίπλα στο «παραδοσιακό». Πρώτα στην κυπριακή ΑΟΖ, τώρα στην ελληνική, και αύριο ποιος ξέρει σε ποιο άλλο επίπεδο.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αξιοποιήσει τη «Διαδικασία του Βερολίνου» όπως την εξήγγειλε ενώπιον των δύο ηγετών ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 25 Νοεμβρίου 2019. Η αδράνεια και η σιωπή που ακολούθησε, δείχνει ότι ο Πρόεδρος συνεχίζει την πολιτική του ροκανίσματος του χρόνου, χωρίς την παραμικρή κίνηση για να σπάσει ο πάγος. Επιπρόσθετα, η ανακοίνωση για χειρισμό του θέματος της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας με ειδοποίηση της Άγκυρας για προσφυγή στη Χάγη μέσω φαξ, αποτελεί ένδειξη για την πρόθεση να χρησιμοποιηθούν ακόμη και μη σοβαρές τακτικές, προκειμένου να ροκανίζεται ο χρόνος.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ υπογραμμίζει ότι η συνέχιση της σημερινής αδράνειας οδηγεί με γοργούς ρυθμούς στα «δύο κράτη» στο έδαφος, και στις «δύο ΑΟΖ» στη θάλασσα. Γι’ αυτό και καλεί κάθε πολιτική, κοινωνική, και πνευματική δύναμη που ενδιαφέρεται για την ειρηνική επίλυση, να μιλήσει δημόσια τώρα. Πριν να είναι όλα μη αναστρέψιμα.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ