Η παρακμή θα πρέπει με κάποιον τρόπο να τελειώσει
Η ελληνοκυπριακή κοινωνία βιώνει μιαν επιταχυνόμενη παρακμή της Πολιτείας της. Η διαδικασία κατάπτωσης δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το 2023.
- Το θέμα της παραίτησης της κυβέρνησης θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος.
- Αν ο Πρόεδρος συναισθάνεται την κατάσταση και δεν θέλει να παραιτηθεί, θα πρέπει να κάνει δραστικές κινήσεις. Από έναν ριζικό ανασχηματισμό, μέχρι πειστικές ρυθμίσεις κατά της διαφθοράς και ειλικρινή πολιτική στο Κυπριακό.
- Επειδή είναι αμφίβολο αν υπάρχει συναίσθηση ώστε αυτά να προκύψουν, η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να τα απαιτήσει με κάθε νόμιμο μέσο.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σε πολλά νευραλγικής σημασίας ζητήματα αποτελούν σαφείς ενδείξεις μιας παρακμιακής πορείας στην οποία έχει μπει η Κυπριακή Δημοκρατία. Από την πλήρη αβεβαιότητα για τις προθέσεις του ηγέτη των Ελληνοκυπρίων στο Κυπριακό, μέχρι τη διαχείριση των σκανδάλων και την κρίση στο θέμα του προϋπολογισμού, όλα δείχνουν ότι η επιδείνωση, σχεδόν σε όλους τους τομείς, είναι σημαντική. Και το κυριότερο, δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική ανακοπής της – πόσω μάλλον αντιστροφής της.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ τοποθετείται ως εξής:
- Δεν θεωρεί ως αρμοδιότητά του να θέσει ζήτημα παραίτησης της κυβέρνησης, αλλά θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αρχίσει να απασχολεί σοβαρά την κοινωνία και τα οργανωμένα σύνολα. Αν δεν υπάρξουν σύντομα ενδείξεις για σοβαρή αλλαγή στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων από πλευράς κυβέρνησης, η συνέχιση της καθοδικής πορείας μέχρι το 2023 θα πρέπει να ανακοπεί, στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.
- Εάν ο Πρόεδρος συναισθάνεται την κρισιμότητα στην οποία έχει βρεθεί πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία, και αν παράλληλα επιθυμεί να εξαντλήσει τη θητεία του, θα πρέπει να προβεί άμεσα σε δραστικές ενέργειες όπως οι εξής:
(α) Ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με γνώμονα τη δημιουργία ενός μη μονοκομματικού σώματος, με αξιοποίηση προσωπικοτήτων ευρύτερης αποδοχής και εξ ορισμού μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας.
(β) Πειστικές κινήσεις που να αποδεικνύουν ότι πράγματι ενδιαφέρεται να μην παραδώσει ένα κράτος πρότυπο διαφθοράς. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η διερεύνηση των μέχρι τώρα σκανδάλων, αλλά και η οικοδόμηση συμπαγών θεσμικών λειτουργιών που να εγγυώνται έλεγχο της διαφθοράς στο μέλλον – όχι στο απώτερο.
(γ) Αλλαγή πλεύσης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Από τον τρόπο λειτουργίας στην Ε.Ε. (όπου επείγει η ανάταξη της εικόνας για την Κύπρο ότι πρόκειται για περιθωριακό παράγοντα-πηγή προβλημάτων), μέχρι την ειλικρινή και συνεπή πολιτική στο Κυπριακό – όπου τυχόν παρόμοια τακτική με αυτήν των τελευταίων τριάμισι χρόνων θα συνεπάγεται βαρύτατες ευθύνες για τη διχοτόμηση. Γενικά, στην εξωτερική πολιτική, χρειάζονται σαφείς στόχοι. Και μέσα που να υπηρετούν αυτούς τους στόχους και όχι τις «κρυφές ατζέντες».
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ καλεί την κοινωνία, τους πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα, να πιέσουν με κάθε δημοκρατικό τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση. Πέρα από το αν και πώς θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός, πέρα από το αν και πώς θα εμπλακεί σε διερεύνηση του θέματος των πολιτογραφήσεων ο Γενικός Ελεγκτής, η κρίση θεσμών και στόχων που έχει προκύψει δεν πρόκειται να υποχωρήσει χωρίς δραστικές αλλαγές. Τέτοιες που να αγγίζουν σοβαρά τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας, τους θεσμούς ελέγχου της λειτουργίας του κράτους, και την ανεντιμότητα στην άσκηση πολιτικής – όπου οι διακηρυσσόμενοι στόχοι και τα έργα σπανίως συμπίπτουν.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ