Κοινή ανακοίνωση ΟΠΕΚ-GloPol για τις συνέπειες από την απόφαση για δημιουργία «σκληρού συνόρου» στην Κύπρο
Ο ΟΠΕΚ και η GLOPOL εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για τις πρόσφατες αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή του «Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής». Αποφάσεις οι οποίες λήφθηκαν χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα.
Οι δύο οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υπογραμμίζουν ότι ο «Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής» αποτελεί ευρωπαϊκό νόμο με ισχύ από το 2004. Ο κανονισμός θέτει τους ακόλουθους σε πολιτική σημασία στόχους:
(α) Να διευκολύνει τη διέλευση, τις επαφές και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε συλλογικό και σε ατομικό επίπεδο, καθώς και να στηρίξει τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συμφιλίωσης για μιαν οριστική λύση.
(β) Να παρακάμψει εμπόδια τα οποία πιθανώς δημιουργήσουν μια «σκληρή διαχωριστική γραμμή», αντίστοιχη με ένα μόνιμο διαχωριστικό σύνορο.
Με βάση τους δύο αυτούς στόχους, ο ΟΠΕΚ και η GLOPOL αποφάσισαν από κοινού να εκφράσουν τη διαφωνία τους σε μέτρα τα οποία, εμμέσως ή απευθείας, επιδρούν αρνητικά στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων πολιτών, καθώς και των Ευρωπαίων και άλλων πολιτών.
Τονίζουν, επίσης, ότι όσον αφορά ομόφωνα ειλημμένες αποφάσεις, αυτές θα πρέπει να συζητούνται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποφεύγεται περαιτέρω σύγχυση και έλλειψη εμπιστοσύνης. Οι σχετικές Τεχνικές Επιτροπές θα πρέπει να ανασυσταθούν και να παράσχουν επιπρόσθετο υποστηρικτικό έργο.
Ο ΟΠΕΚ και η GLOPOL θεωρούν ότι ο «Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής» προνοεί και περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία νομικά εργαλεία και μέσα που καλύπτουν θέματα μετανάστευσης και ασύλου.