Κρίσιμη δοκιμασία για την κυπριακή κοινωνία
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ ερμηνεύει τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών με θετικό πρόσημο, χωρίς όμως να παραγνωρίζει τις αρνητικές διαστάσεις των αποτελεσμάτων και της προεκλογικής περιόδου.
Στα αρνητικά συγκαταλέγονται τα εξής:
- Οι πολιτικοί σχηματισμοί απέφυγαν να δώσουν σοβαρές προτάσεις και απαντήσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα της εποχής μας, παρά το γεγονός ότι αυτά ήταν το κρίσιμο στοίχημα των εκλογών. Η κλιματική αλλαγή και τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισής της, το προσφυγικό, η αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού ουμανισμού, ο εθνικισμός, η ανάπτυξη με ανθρωπιστικό πρόσωπο, η κοινωνική συνοχή, ήταν κατά κανόνα εκτός συζήτησης.
- Ο διάχυτος εθνικισμός έκανε ακόμη ένα βήμα μπροστά. Με αφορμή την υποψηφιότητα ενός πολίτη με τουρκοκυπριακή καταγωγή, ο τοξικός πολιτικός λόγος, ο λαϊκισμός, η επένδυση στα φοβικά σύνδρομα και η μικροπρέπεια επιβλήθηκαν στην ατζέντα του προεκλογικού λόγου, και μάλιστα με επίσημη κυβερνητική σφραγίδα. Η σιωπή μεγάλου τμήματος των φιλελευθέρων και η «ουδετερότητα» απέναντι στον εκφοβισμό αποτέλεσαν σημαντική ποιοτική οπισθοχώρηση.
- Η διάρρηξη του μετώπου υπέρ της λύσης, η συνειδητή αποχή μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, και η εκλογική ενδυνάμωση της επίσημης ακροδεξιάς συμπληρώνουν το σκοτεινό κομμάτι των ευρωεκλογών.
Από την άλλη, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί σημαντικά μηνύματα της κοινωνίας τα εξής:
- Η κοινωνία έστρεψε την πλάτη της στον φτηνό προεκλογικό λαϊκισμό, και τιμώρησε τις δυνάμεις που υιοθέτησαν τοξικό πολιτικό λόγο.
- Οι Ελληνοκύπριοι έδωσαν το μήνυμα της πλειοψηφικής επιθυμίας για λύση και ειρηνική συμβίωση, μέσα από την αποδοχή της υποψηφιότητας Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και την εκλογή του. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η υποψηφιότητα-σύμβολο του γνωστού ακαδημαϊκού καταξιώθηκε κυρίως από τους Ελληνοκυπρίους. Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν καθοριστικές οι ψήφοι των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, η κατά πολύ αυξημένη συμμετοχή τους στις εκλογές αποτελεί ένα επίσης ελπιδοφόρο μήνυμα. Με αυτά τα δεδομένα, η εκλογή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ δίνει τη δυνατότητα οικοδόμησης μιας κοινής δημόσιας σφαίρας διαλόγου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
- Η επίσημη εθνικιστική ακροδεξιά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα στην Ευρωβουλή, παρά τις αντίθετες προβλέψεις. Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας λειτούργησαν θετικά.
Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί απαράδεκτη και επικίνδυνη την επιμονή της ανεπίσημης ακροδεξιάς να συντηρεί τον λαϊκισμό, την υστερία, το φοβικό κλίμα και μετά τις εκλογές. Η κοινωνία θα πρέπει να αντιδράσει, αγκαλιάζοντας ακόμη πιο σθεναρά το μήνυμα υπέρ της λύσης-επανένωσης. Και δίνοντας στον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ την απαραίτητη στήριξη απέναντι στη συστηματική κακοήθεια. Η Κύπρος διαθέτει έξι ευρωβουλευτές. Όλοι θα κριθούν στη βάση του πόσο εργάζονται για τη λύση και την επανένωση, και πόσο αποστρέφονται τη ρητορική μίσους. Το ίδιο και η κοινωνία μας συνολικά.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ