Κυπριακό – ΑΟΖ – Κρίση στην Α. Μεσόγειο: Υπάρχουν λύσεις
Συμπληρώνονται τρία χρόνια από την αποτυχία της «Συνόδου για την Κύπρο» στο Κραν Μοντανά. Έκτοτε, η ελληνοκυπριακή ηγεσία επέδειξε μηδενικό ενδιαφέρον για την επανάληψη των συνομιλιών, προφασιζόμενη διάφορα – μεταξύ άλλων, ότι «χάθηκαν τα πρακτικά». Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι η παρέλευση ενός τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος έχει αλλάξει μερικώς τα δεδομένα γύρω από τις διαδικασίες επίλυσης και έχει περιπλέξει τις παραμέτρους πάνω στις οποίες οργάνωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ το Πλαίσιό του με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017. Παρόλα αυτά, μια ειλικρινής επιδίωξη της λύσης θα συμβάλει δραστικά και στην αποφόρτιση της γενικότερης έντασης στην Α. Μεσόγειο – η οποία τείνει να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, η συνέχιση της αδράνειας στο Κυπριακό το περιπλέκει περαιτέρω, καθιστώντας το ταυτόχρονα δέσμιο και τροφοδότη της κρίσης.
Παράλληλα, ενώ η ανακάλυψη υδρογονανθράκων θα μπορούσε να είχε καταστεί βασικός μοχλός για την πρόοδο, αντίθετα, με την αδράνεια στο Κυπριακό, έχει ήδη καταστεί ανενεργός παράγοντας. Το ΔΣ του ΟΠΕΚ εκτιμά ότι αν δεν δράσουμε με αποφασιστικότητα τώρα, το παιγνίδι θα χαθεί οριστικά. Αυτό για τρεις λόγους: Πρώτο, η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες των εταιρειών και ήδη έχουν αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ. Δεύτερο, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει πολύ. Τρίτο, η πλήρης απουσία συνομιλιών και προοπτικής επίλυσης έχουν αλλάξει τις ισορροπίες στην Α. Μεσόγειο. Αυτήν την περίοδο η Τουρκία ελέγχει την κυπριακή ΑΟΖ χωρίς καμιά ουσιαστική διεθνή αντίδραση.
Στο ερώτημα αν υπάρχει διέξοδος, το ΔΣ του ΟΠΕΚ απαντά ότι η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Γερμανία την 1η Ιουλίου επιτρέπει σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να μην οριστικοποιηθεί η διχοτόμηση ως η τελική «λύση» να αναλάβουν σοβαρές πρωτοβουλίες. Πλαίσιο λύσης υπάρχει, καθώς το οριοθέτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ θα είναι ενεργά πρωταγωνιστές σε μια τέτοια προσπάθεια. Η διασύνδεση της προσπάθειας επίλυσης με την ανανέωση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας προσφέρει ένα δυναμικό πλαίσιο. Μπορούμε να εργαστούμε πάνω σε αυτές γιατί ξεμπλοκάρουν όλα τα σημερινά δραματικά αδιέξοδα.
Οι συνεχείς προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη να εφευρίσκει προσχήματα για να αποφεύγει τις συνομιλίες, μάς οδηγεί με ακρίβεια στην εμπέδωση του σημερινού status quo ως της «λύσης» που θα «ορίσει» ο χρόνος και τα τετελεσμένα της εισβολής. Για το ΔΣ του ΟΠΕΚ αυτή θα είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για όλη την Κύπρο. Κατά συνέπεια, χρειάζονται ισχυρές πρωτοβουλίες από τους μεγάλους παίκτες γύρω από το Κυπριακό, όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ, για να την αποφύγουμε. Αυτό το χρονικό διάστημα προσφέρει δυνατότητες. Η καγκελάριος Α. Μέρκελ διαθέτει κύρος και επιρροή πάνω σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες και αυτό επιβάλλεται να το αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Με δεδομένα τα πιο πάνω, το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι οι δυνάμεις που υποστηρίζουν ειλικρινά την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες και την πίεσή τους προς αυτήν την κατεύθυνση, άμεσα.
Από το ΔΣ του ΟΠΕΚ